Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΚΟ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΔΗΚΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [03] ΥΠΑΜ - Β` ΕΣΣΟ ΓΕΕΦ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ - ΔΙΚΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΚΟ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Τη λύπη του για τον τερματισμό της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ανακοινώνει ότι εντός των αμέσως επομένων ημερών θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που έχουν συζητηθεί «γι αυτό και η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός. «Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να τείνει χέρι φιλίας και κοινής προσπάθειας στο ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας, για το καλό του τόπου, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση». Η ενότητα, η σύνεση και η συναίνεση όλων των δυνάμεων είναι το ζητούμενο στις στιγμές που διερχόμαστε και γι αυτήν θα συνεχίσει να εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των αμέσως επομένων ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς εάν στόχος είναι το νέο Υπουργικό να περιλαμβάνει άτομα ευρείας αποδοχής και από άλλους χώρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στόχος είναι με τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν πολύ δυναμικά και αποτελεσματικά οι προκλήσεις που εγείρονται. Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε, είναι επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα «και ο καθένας θα κρίνει εκ του αποτελέσματος»

    Σε παρατήρηση ότι ήδη βρίσκεται στο Προεδρικό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ασφαλώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφή με το ΑΚΕΛ που συμμετέχει στην κυβέρνηση, όπως επεδίωξε και είχε επαφή και με το ΔΗΚΟ που μέχρι σήμερα συμμετείχε στην κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αναζήτηση άλλων εταίρων, απάντησε ότι αυτά τα ζητήματα θα τα δούνε στη συνέχεια.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η νέα σύνθεση του Υπουργικού θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, εντός της εβδομάδας, γιατί οι ανάγκες είναι πιεστικές, σημειώνοντας ότι υπάρχει το θέμα της οικονομίας, όπου προωθείται πακέτο μέτρων και υπάρχει ανάγκη συζήτηση περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά και τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ.

    Κληθείς να πει πού δεν υπήρξε συμφωνία, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «είναι γνωστό ότι υπήρχε ένα θέμα αναφορικά με το Κυπριακό», σημειώνοντας ότι το θέμα της απόσυρσης των προτάσεων, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει στο Εθνικό Συμβούλιο, εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στη φάση των εντατικοποιημένων συνομιλιών επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε τη θητεία του με τη στήριξη και της ΕΔΕΚ και την ανοχή του ΔΗΣΥ και 3 χρόνια μετά έμεινε με τη στήριξη μόνο του ΑΚΕΛ και εάν αυτό προβληματίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πώς δηλαδή φτάσαμε σε αυτό το σημείο, εάν έγιναν λάθος χειρισμοί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τί αποφασίζει το κάθε κόμμα και το τι κάνει είναι σεβαστό και είναι θέμα του κάθε κόμματος». Δεν είναι η πρώτη φορά, πρόσθεσε, που υπάρχει κυβέρνηση η οποία στηρίζεται μόνο από ένα κόμμα. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα, σημείωσε, δεν είναι να αναζητήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση. «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κατάσταση της κάθετης αντιπαράθεσης, της συνεχούς αντιπαράθεσης, των συνεχών επιθέσεων, γιατί οι καιροί δεν το επιτρέπουν, ούτε στο Κυπριακό, ούτε στην εσωτερική διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο στα ζητήματα της οικονομίας». Γι αυτό, είπε, επανέλαβε τη θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για σύνεση και συναίνεση τουλάχιστον για τα βασικά θέματα ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αισθάνεται απομονωμένος είτε στο Κυπριακό είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση, υπό τα νέα δεδομένα, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «όχι δεν αισθάνεται απομονωμένος» προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα το ζήτημα της συνεργασίας, έστω και στα πλαίσια μιας μίνιμουμ ενότητας που πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο για τα βασικά ζητήματα. Αλλωστε, συνέχισε, γι αυτό υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο όπου γίνεται συζήτηση για το Κυπριακό, καθώς και οι συσκέψεις για την οικονομία ώστε να υπάρχει η δυνατή ευρύτερη συναίνεση σε θέματα πολύ σημαντικά. Η συναίνεση αυτή, διευκρίνισε, περιλαμβάνει την κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους.

    [02] ΔΗΚΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε το μεσημέρι τον τερματισμό της συνεργασίας του κόμματός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την έξοδο του ΔΗΚΟ από το κυβερνητικό σχήμα.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση -την τρίτη στη σειρά με τον Πρόεδρο Χριστόφια- ο κ. Καρογιάν είπε ότι συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα η σημείο προς σημείο επί της ουσίας συζήτηση επί των προτάσεων που είχε καταθέσει το κόμμα για το ρόλο και το στόχο της διακυβέρνησης και «δυστυχώς, δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία για στρατηγική εξόδου από την κρίση και δεν κατέστη επιθυμητή η σύμπτωση απόψεων και παρέμειναν σοβαρές διαφορετικές εκτιμήσεις, θέσεις και προσεγγίσεις που αφορούν τον χειρισμό του Κυπριακού».

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει διασφαλιστεί «λόγω και αντικειμενικών δυσχερειών που έχουν να κάνουν με κομματικές στρατηγικές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων μια ευρεία συναίνεση που να οικοδομεί μια συλλογική, κοινή και αποτελεσματική προσπάθεια αντιμετώπισης και υπέρβασης της πολυδιάστατης κρίσης». «Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, δυστυχώς, δεν επετεύχθη η επιθυμητή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που τόσο αναγκαία είναι για τον τόπο μας αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές», είπε.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι τερματίζεται ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοκρατικό Κόμμα παύει να βρίσκεται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο».

    [03] ΥΠΑΜ - Β` ΕΣΣΟ ΓΕΕΦ

    Η διαδικασία επιλογής σε Οπλα Σώματα, απονομής ειδικότητας και τοποθέτησης σε Μονάδες των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2011 Β ΕΣΣΟ, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και κυρίως με διαφάνεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι η φετινή κατάταξη των νεοσυλλέκτων ολοκληρώθηκε ομαλά.

    Σε χαιρετισμό του στη διαδικασία επιλογής σε όπλα και την απονομή ειδικότητας και τοποθέτησης σε μονάδες των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2011 Β` ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΓΕΕΦ, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η διαδικασία που τηρήθηκε είναι αδιάβλητη, αντικειμενική και αξιοκρατική, στοιχεία απαραίτητα για την εμπέδωση της συνειδητής πειθαρχίας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

    Κανένας, είπε, δεν μπορεί να παρέμβει για να αλλοιώσει δεδομένα στο μηχανογραφημένο σύστημα που ακολουθείται ενώ δεν υπάρχει άλλος τρόπος ``να εμπεδώσουμε την πειθαρχία και το σεβασμό της ιεραρχίας εκτός από τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων μέσα στο στράτευμα``.

    Σχετικά με τη φυγοστρατία, είπε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα ουσιαστικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ``μπορούμε να μιλούμε για αναχαίτιση και περιορισμό του απαράδεκτου φαινομένου. Είμαστε υπερήφανοι για την ανταπόκριση των νεοσυλλέκτων μας στο κάλεσμα της πατρίδας``.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ - ΔΙΚΗ

    Στην Κύπρο αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα ο Βρετανός σφετεριστής ε/κ περιουσιών στο κατεχόμενο χωριό Κλεπίνη της επαρχίας Κερύνειας προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε ότι «ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο για σκοπούς παραλαβής του εκδοθέντος 48χρονου φυγόδικου μετά τη σύλληψή του δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις κυπριακές αρχές και την απόφαση από τις βρετανικές αρχές για έκδοση του σε σχέση με υπόθεση που αφορά σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα».

    Σημείωσε ότι «εναντίον του διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση περιουσίας εγγεγραμμένης σε άλλο πρόσωπο, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και άλλα συναφή αδικήματα που σχετίζονται με την παράνομη εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα».

    Τα υπό διερεύνηση αδικήματα, πρόσθεσε, «διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2004 και 2005 στο κατεχόμενο χωριό Κλεπίνη της Κερύνειας». Ο ύποπτος, συνέχισε, «αναμένεται αύριο να οδηγηθεί ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση του ώστε να ανακριθεί και να διεκπεραιωθεί το έργο της ανάκρισης που υπολείπεται και να συμπληρωθεί ο ποινικός φάκελος».

    Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, όπως ανέφερε, «ο φάκελος της υπόθεσης θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη με τον οποίον βρισκόμασταν σε συνεχή διαβούλευση για το ζήτημα, ώστε να δοθούν οι τελικές οδηγίες σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση». Καταλήγοντας είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 August 2011 - 11:29:15 UTC