Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΡΑΕΚ ΒΑΣΙΛΙΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας συνέχισε την Τετάρτη τον κύκλο επαφών του με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προς ενημέρωση για το πακέτο μέτρων στο οποίο κατέληξε η Κυβέρνηση για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    Το μεσημέρι συνήλθε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να ενημερωθεί από τον Υπουργό Οικονομικών και να συζητήσει τα μέτρα.

    Το απόγευμα τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αναμένεται να συνέλθει σε Ολομέλεια αύριο το απόγευμα ή το πρωί της Παρασκευής με στόχο να τα ψηφίσει σε νόμο.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΑ

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει εκτάκτως στις 25 Αυγούστου για να ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφού προηγηθεί συζήτησή τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε συνεδρίες που ορίστηκαν για τις 22, 23 και 24 Αυγούστου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το πακέτο μέτρων που θα κατατεθούν στη Βουλή προς έγκριση με έξι νομοσχέδια που αναμένεται να ετοιμασθούν μέχρι το απόγευμα για να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως δήλωσε, στο πακέτο υπάρχουν και μέτρα που θα περιληφθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, προσθέτοντας πως με τα μέτρα στοχεύεται η υλοποίηση της ουσιαστικής δέσμευση της Κυβέρνησης για τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% με 4,5% το 2011 στο 2% με 2,5% το 2012 και το 2013 κοντά στο 0%. Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης είπε πως στοχεύεται το 1,5%.

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι από τα νομοθετήματα που ετοιμάζονται κάποια καλύπτουν θεσμικές αλλαγές, εκ των οποίων κάποιες θεωρούνται ουσιαστικότατες και γίνονται για πρώτη φορά. Παρέθεσε μεταξύ αυτών την κατάργηση των επαγγελματικών σχεδίων συντάξεων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, προσθέτοντας πως οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο ΤΚΑ και θα έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι στο ΤΚΑ.

    Είπε ακόμα πως στο πακέτο περιλαμβάνεται μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10% που με την παγοποίηση των προσλήψεων θα έχει ανεπαίσθητο όφελος για το κρατικό μισθολόγιο, όμως σταδιακά θα μειώσει το μισθολόγιο. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η αύξηση της εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα από 0,75% σε 2% στο Ταμείο Χήρων και Ορφανών, θα αποφέρει 24 εκ. ετησίως.

    Συνεχίζοντας ανέφερε πως η αύξηση της φορολογίας επί του τόκου των καταθέσεων από 10% σε 15% με τις υπόλοιπες πρόνοιες που ισχύουν σήμερα, σημαίνει έσοδο 20 εκ. ευρώ για τ0 2011 και επιπλέον 30 εκ. ευρώ το 2012. Είπε ακόμα πως η αύξηση από 15% σε 17% στη φορολόγηση της λογιζόμενης διανομής κερδών θα αποφέρει 15 εκ. ετησίως, ενώ η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα πάνω από 60.000 με 35% θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα 5 εκ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την περιλαμβανόμενη στο πακέτο μέτρων αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%, με πρόνοια εξαίρεσης από το δείχτη της ΑΤΑ που παραχωρείται στους δημοσίους υπαλλήλους, είπε πως θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 20 εκ. ευρώ για το 2011 και επιπλέον 130 εκ. ευρώ το 2012. Ο κ. Καζαμίας ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Οικονομικών ότι η έκτακτη εισφορά 3% για τρία χρόνια ή για όσα χρόνια χρειαστεί, των εργαζόμενων και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων θα αποφέρει 22,5 εκ το 2011 και 90 εκ. το 2012 και έκαστο των επομένων ετών.

    Είπε ακόμα ότι το τέλος των 500 ευρώ για κεφαλαιουχική βάση μέχρι 100.000 ευρώ προς τις εταιρείες, έχει διαφοροποιηθεί σε επιβολή τέλους εγγραφής στο μητρώο του εφόρου εταιρειών ύψους 350 ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο κράτος 70 εκ. ευρώ ετησίως. Εξήγησε ότι αυτό το τέλος για το 2011 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και από το 2012 θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι 1η Ιουνίου, αλλιώς η εταιρεία θα διαγράφεται και για επανεγγραφή θα πρέπει να καταβάλλονται 500 ευρώ.

    [03] ΡΑΕΚ ΒΑΣΙΛΙΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Σε οριακά επίπεδα θα βρίσκεται από την 1η Σεπτεμβρίου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς διακοπές, ενώ οι αυξήσεις για την τσέπη του καταναλωτή αναμένεται να καθοριστούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς ανέφερε πως από το απόγευμα της Δευτέρας, το Βασιλικό άρχισε να παράγει 28 μεγαβάτ, από τις ηλεκτρογεννήτριες που έφθασαν από την Ελλάδα.

    ``Το επόμενο ορόσημο είναι η 31η Αυγούστου``, είπε ο κ. Σιαμμάς, προσθέτοντας ότι ``μέχρι την ημερομηνία αυτή αναμένουμε να λειτουργήσει το σύνολο των μονάδων που έχουν έρθει από την Ελλάδα, δυνατότητας παραγωγής 70Mw, τα 95Mw που κατακύρωσε η ΑΗΚ στην Energy International, από τα οποία τα 60Mw θα εγκατασταθούν στη Δεκέλεια και τα 35Mw στη Μονή, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επιδιορθώσεις στον αεροστρόβιλο του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού ισχύος, 35Mw``.

    ``Ήδη λειτουργούν οι μονάδες των 12Mw που στάλθηκαν από το Ισραήλ και αναμένεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν οι ηλεκτρογεννήτριες των 20Mw που πρόσφερε η Τράπεζα Κύπρου, από τα οποία τα 10Mw θα είναι για τις ανάγκες της ΑΗΚ και 10Mw για τις ανάγκες της τράπεζας``, ανέφερε επίσης ο κ. Σιαμμάς, σημειώνοντας πως ``ο προγραμματισμός αυτός θα μας καλύψει για το εξάμηνο από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2012``.

    Με αυτά τα δεδομένα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα και δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν οποιεσδήποτε βλάβες και η ζήτηση θα μειωθεί, λόγω και της μείωσης της θερμοκρασίας, αναμένεται ότι δεν γίνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο αμέσως επόμενος στόχος, συνέχισε, είναι η λειτουργία των δυο μονάδων (4 και 5) συνδυασμένου κύκλου, που έχουν υποστεί τις λιγότερες ζημιές, μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και οι οποίες θα μπορούν να παράγουν 450Mw. Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των 3 άλλων μονάδων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ, η αποκατάσταση τους θα μπορεί να γίνει σε ένα διάστημα 2,5 χρόνων.

    [04] ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στη διάρκεια της επίσκεψης, η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη.

    Η κ. Μαρκουλλή θα έχει, επίσης, διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας.

    Κατά τη συνάντησή της με τον κ. Λαμπρινίδη, η Κύπρια ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τον ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 August 2011 - 17:29:11 UTC