Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ ΑΟΖ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΗΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ ΑΟΖ

    Η Κυβέρνηση, διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη, απέρριψε τις πρόσφατες τοποθετήσεις και ενέργειες από πλευράς Αγκυρας στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και χαιρέτισε τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον επί του θέματος.

    Ο κ. Χριστοφίδης, ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Αγκυρα φαίνεται να ασκεί πιέσεις διά της διπλωματικής οδού και με διαβήματα προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, απάντησε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και «αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία αρκετά χρόνια».

    «Η συμφωνία για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στο γνωστό οικόπεδο 12 αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία και έχει κυρώσει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που δεν έχει πράξει η Τουρκία, και ό,τι εμείς πράττουμε το πράττουμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

    Είπε ότι η Κυβέρνηση εκτιμά πως η ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις «αποτελεί ισχυρό κίνητρο και προς την τ/κ πλευρά, ώστε να συνεργαστεί αποτελεσματικά για μια σωστή λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό».

    Σε σχέση με την αντίδραση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Κυβέρνηση ενημερώθηκε, προσθέτοντας ότι «η αντίδραση κινείται στα σωστά πλαίσια και δικαιώνει τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Εστειλε επίσης μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς την τ/κ πλευρά, ώστε με μια σωστή λύση ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να απολαύσει τα ενδεχόμενα οφέλη από τυχόν ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από το κόστος της κατοχής να πληρώνει και το κόστος της ομηρίας ένεκα ενδεχόμενων απειλών ή αντιδράσεων των οποιωνδήποτε, για να μην ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα που συμβαδίζουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο».

    Ερωτηθείς κατά πόσο η στάση της Τουρκίας επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός από μέρους της Κυβέρνησης και αυτός θα ακολουθηθεί.

    Πρόεδρος Βουλής -------

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κατήγγειλε την «προκλητική, κυνική και εγκληματική» συμπεριφορά της Τουρκίας για τη διατύπωση απειλών εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η επίκληση εκ μέρους της Τουρκίας, ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία θέτει σε κίνδυνο τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δείχνει την κακοπιστία της Αγκυρας, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που κρατά σε ομηρία τους Τ/κ, εμποδίζοντάς τους να είναι μέτοχοι του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου.

    Είπε, εξάλλου, ότι είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όσοι ενδιαφέρονται για συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει τη γνωστή τακτική των απειλών και των εκβιασμών, διατυπώνοντας τις τελευταίες εβδομάδες απροκάλυπτες απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Η Σύμβαση αυτή, είπε, έχει επικυρωθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αρνείται συστηματικά και επίμονα να την επικυρώσει, ώστε να μπορεί να συμπεριφέρεται ως «σύγχρονος πειρατής και διεθνής ταραξίας».

    Είπε, επίσης, ότι οι αντιδράσεις στο παρελθόν από πλευράς ΕΕ, ΗΠΑ και ευρύτερα, είναι αντιδράσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, «ότι δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα εντός της υφαλοκρηπίδας της και εντός της ΑΟΖ και καμία χώρα δεν δικαιούται να παρεμβαίνει για να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το να ασκήσει αυτά τα δικαιώματα».

    Το γεγονός ότι η Τουρκία αναφέρεται ταυτόχρονα σε κινδύνους για τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δείχνει για μια ακόμη φορά την κακοπιστία της σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία προβάλλει το αβάσιμο και έωλο επιχείρημα, ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος των Τ/κ, οι οποίοι, όπως λέει, έχουν δικαιώματα σε ό,τι αφορά τον πιθανό υποθαλάσσιο πλούτο που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

    «Μα είναι η Τουρκία που ευθύνεται για το γεγονός ότι οι Τ/κ δεν μπορούν σε αυτό το στάδιο να είναι μέτοχοι και κοινωνοί του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας», καθώς τους κρατεί όμηρους μιας επεκτατικής πολιτικής και επιμένει για 37 χρόνια να συντηρεί την κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Είπε, τέλος, ότι η «προκλητική, κυνική και εγκληματική» συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να καταγγελθεί «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όσοι ενδιαφέρονται για συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Το πακέτο μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής ``φέρει τα χαρακτηριστικά και της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων και του διαλόγου που έγινε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.

    Πρόσθεσε ότι και το δεύτερο πακέτο μέτρων θα είναι και πάλι αποτέλεσμα διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο καταψήφισης του πακέτου μέτρων ή και κατάθεσης άλλων προτάσεων νόμου από Βουλευτές, είπε ότι η κοινωνική αναστάτωση δεν έχει μόνο κοινωνικό κόστος αλλά και οικονομικό, το οποίο θα επιβαρύνει ενδεχόμενα επιπρόσθετα την οικονομία του τόπου.

    «Εχουμε επιτύχει εδώ στην Κύπρο κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να παίρνουμε μέτρα στα πλαίσια της κοινωνικής συναίνεσης και διαλόγου μετά από μία ελάχιστη κοινή συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο κ. Χριστοφίδης και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθειά της για την έγκριση αυτού του πακέτου μέτρων από την Βουλή και δεν βοηθά σε τίποτε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε σενάρια και να απαντούμε τί θα γίνει στην άλφα ή τη βήτα περίπτωση».

    [03] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ

    O Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας κάλεσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα τον διεθνή παράγοντα να ασκήσουν πιέσεις στην Αγκυρα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν με «απαθή τρόπο» τις δηλώσεις Ερντογάν για την Μόρφου.

    Ο κ. Πίττας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρίστο Χριστοφίδη. Ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε τη βασική θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι «λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει». Τόσο ο κ. Πίττας όσο και ο κ. Χριστοφίδης απηύθυναν έκκληση για ενότητα και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

    Ο Δήμαρχος Μόρφου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η επίδοση του ψηφίσματος συμπίπτει με την αποφράδα μέρα της κατάληψης της πόλης από τους Τούρκους, τονίζοντας ότι «για 37 χρόνια, κρατώντας τον πέτρινο σταυρό της προσφυγιάς, ανεβαίνουμε τον Γολγοθά, προσβλέποντας στην Ανάσταση».

    Νωρίτερα ο κ. Πίττας, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οργανωμένα σύνολα και βουλευτές, επέδωσε ψήφισμα σε πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ.

    [04] ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Τέλος το έτους με αρχές του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Εργων Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στη διαπλάτυνση σε έξι λωρίδες του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού από την Αλάμπρα προς Λευκωσία, και τα κτίρια της Προεδρίας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα κτίρια της Προεδρίας, όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται το Φιλοξενία και το Συνεδριακό Κέντρο, σύμφωνα με το συμβόλαιο, τέλος Ιανουαρίου του 2012 πρέπει να έχουν ανακαινισθεί.

    «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις πρόνοιες του συμβολαίου την οποία ο εργολάβος δηλώνει ότι θα καλύψει», είπε, αναφέροντας ότι, «εάν ο εργολάβος θέλει να καλύψει την καθυστέρηση, μπορεί, όποτε αναμένουμε ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο τα μέσα Φεβρουαρίου, θα είναι έτοιμα και τα κτίρια της Προεδρίας».

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως τα δύο συμβόλαια, ένα για τη διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου και ένα για την κατασκευή του κυκλοφοριακού κόμβου στο νέο ΓΣΠ, προχωρούν και θα είναι έτοιμα πριν από τις συμβατικές υποχρεώσεις των εργολάβων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 August 2011 - 13:29:11 UTC