Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΡΙ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΡΙ

    Στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη και στον Πρόεδρο της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου την Δευτέρα η Εκθεση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής για την τραγωδία στο Μαρί.

    Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα, προσθέτοντας ότι η Εκθεση θα κατατεθεί επίσης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πρώτη συνεδρία στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του θρησκευτικού μνημόσυνου του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι μέσα από την έκθεση της Επιτροπής Αμυνας δεν μπορούν να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες. «Παράλληλα όμως, μέσα από τα συμπεράσματα, μπορεί κάποιος να διακρίνει τις πολιτικές ευθύνες οι οποίες κατανέμονται. Σίγουρα, εκτός των συμπερασμάτων, η Επιτροπή δηλώνει στην Εκθεση της και τις δικές της θέσεις και τις δικές της απόψεις σε σχέση με το τραγικό συμβάν», είπε.

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες στη διατύπωση της Εκθεσης, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός του ΑΚΕΛ υιοθέτησαν την Εκθεση. «Ετσι δόθηκε το δικαίωμα στο ΑΚΕΛ και κατέθεσε τις δικές του θέσεις σε σχέση με τη μη υιοθέτηση της Εκθεσης, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί μέσα στην ίδια την Έκθεση», ανέφερε.

    Ερωτηθείς τί αναμένει η Επιτροπή της Βουλής από τις δημόσιες ακροάσεις που αρχίζουν αύριο, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή της Βουλής αναμένει ότι ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής θα περάσουν όσοι είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το τραγικό συμβάν.

    «Από την άλλη αναμένουμε ότι, μέσα στο αποτέλεσμα το οποίο θα διεξέλθει της όλης διαδικασίας από πλευράς της Επιτροπής, θα κατανέμονται οι πολιτικές ευθύνες εκεί και όπου πρέπει. Και η Επιτροπή αυτή δεν θα κατανέμει τις οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, κάτι που είναι δουλειά της Αστυνομίας. Αναμένουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια, ο λαός μας παρακολουθεί, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ζωή στην Κύπρο μετά την 11η Ιουλίου έχει αλλάξει πλήρως και ο λαός απαιτεί την απονομή δικαιοσύνης για το τραγικό αυτό συμβάν», δήλωσε.

    Σε ερώτηση αν η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής θα πρέπει να γίνει σε απευθείας σύνδεση, ο κ. Βαρνάβα διευκρίνισε ότι δεν είναι δουλειά της Επιτροπής της Βουλής κατά πόσον η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι απευθείας στα ΜΜΕ ή όχι. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την Επιτροπή Αμυνας, πρόσθεσε, είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταθέσει εκείνο το οποίο πρέπει να καταθέσει ώστε όλη η αλήθεια που αναμένει με αγωνία ο κυπριακός λαός να βγει στο φως.

    Για το ίδιο θέμα, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός απαιτεί κάθαρση. «Μια τραγωδία πρέπει να ολοκληρώνεται με το ίλεως. Θεωρώ ότι οι αυριανές ακροάσεις που ξεκινούν θα πρέπει να απαντήσουν στα καυτά ερωτηματικά που θέτει ο κυπριακός λαός και οι αγανακτισμένοι κάθε βράδυ στο Προεδρικό και να δώσει απαντήσεις. Οποιοι και όσοι κι αν είναι οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν γιατί τέτοιες τραγωδίες σε καιρό ειρήνης είναι ανεπίτρεπτες», κατέληξε.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Την ικανοποίησή της για την έγκριση του πρώτου πακέτου οικονομικών μέτρων που πρότεινε, έστω και με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε αυτό, εκφράζει η Κυβέρνηση.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της γιατί τελικά επικράτησε η σύνεση και η συναίνεση, παρά τις πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν».

    «Η Κυβέρνηση πάντοτε υπογράμμιζε τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου για τη διαμόρφωση του πακέτου οικονομικών μέτρων. Ο κοινωνικός διάλογος είναι παράγοντας σταθερότητας αλλά και δείχτης υπευθυνότητας. Διαχρονικά δε έχει αποδειχθεί παράγοντας κοινωνικής σταθερότητας και ειρήνης, αλλά και ανάπτυξης και προόδου. Η συναίνεση επιτρέπει την υλοποίηση μέτρων για επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων, χωρίς κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές που προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα στην οικονομία», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, δηλώνει ότι η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχωρεί στη διαμόρφωση δεύτερου πακέτου οικονομικών μέτρων. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «για το περίγραμμα αυτού του πακέτου έχουν ενημερωθεί η Βουλή, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και η κοινή γνώμη από τον Υπουργό Οικονομικών».

    Δηλώνει ακόμη πως για την τελική διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου μέτρων, η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια οδό του διαλόγου και της διαβούλευσης. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί τόσο με τα κόμματα όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την εξεύρεση συναινέσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτή την προσπάθεια θα βρούμε την απαραίτητη ανταπόκριση και όλες οι πλευρές θα λειτουργήσουν με σύνεση και δημιουργικό πνεύμα και σύντομα να μπορούμε να παρουσιάσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το δεύτερο πακέτο προς έγκριση. Έτσι, τα μηνύματα που θα σταλούν στις διεθνείς αγορές θα είναι ισχυρά και πειστικά», προσθέτει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 August 2011 - 13:29:10 UTC