Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ
  • [02] ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [03] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ
  • [04] ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΟΕ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ

    H Κυβέρνηση εκφράζει την έντονη απαρέσκεια της για τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από πλευράς στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης, είπε το Σάββατο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σημείωσε πως τελευταίο κρούσμα αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.

    ``Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προκαλώντας απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας η Τουρκία παραβιάζει διά της βίας των όπλων, την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα από το 1974``, σημείωσε.

    Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, συνέχισε, θα πρέπει η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή της «πολιτικής της κανονιοφόρου» έχει παρέλθει.

    ``Να αντιληφθεί ότι οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από κανόνες οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ευθυγραμμίσει τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της με αυτό. Να αποδείξει στην πράξη τις δικές της διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές της χώρες``, πρόσθεσε.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Στεφάνου, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τη διεθνή κοινότητα έτσι ώστε η Τουρκία να λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις και τις απειλές.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος και στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί, θα πρέπει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα να στείλουν το μήνυμα ότι οι προκλήσεις και οι απειλές δεν είναι αποδεκτές.

    ``Είναι ήδη γνωστές οι τοποθετήσεις σημαντικών παραγόντων στο διεθνή χώρο. Ελπίζουμε τα μηνύματα να γίνουν αντιληπτά από όλους``, είπε.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση εξερεύνησης των φυσικών της πόρων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου καθώς και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας``, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το θέμα του φυσικού αερίου και αν έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «συσκέψεις γίνονται πολλές διότι το θέμα της ενέργειας γενικά είναι πολυσύνθετο και χρειάζεται πάντοτε προσεκτικό χειρισμό και αποφάσεις».

    [02] ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή έθεσε ξεκάθαρα στην Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές και τόνισε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να δράσει προς αποτροπή οποιασδήποτε κρίσης που η Τουρκία θα είχε πρόθεση να προκαλέσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό αποτελεί θέμα που αφορά την ΕΕ και τα ζωτικά της συμφέροντα στον τομέα της Ενέργειας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Υπουργός Εξωτερικών σε παρέμβασή της ενημέρωσε τους κοινοτικούς ομολόγους της για τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας κατά της απόφασης της Κυβέρνησης να αρχίσουν προσεχώς οι έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

    Το θέμα εγέρθηκε και από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και δόθηκε η ευκαιρία στην κ. Μαρκουλλή να επαναλάβει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

    Το έγγραφο το οποίο έχει διαρρεύσει και παρουσιάζεται σε ορισμένα ΜΜΕ, καταρρίπτει δύο ψεύδη, είπε το Σάββατο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στο σημείωμα του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Πρόεδρο, αντίγραφο του οποίου έδωσε προς τους δημοσιογράφους για να ``έχουν ιδίαν και αντικειμενική άποψη για το περιεχόμενο του εγγράφου``.

    Το πρώτο ψεύδος, ανέφερε, είναι ότι ``ορισμένοι επίμονα προσπαθούν εδώ και καιρό να καλλιεργήσουν ότι το φορτίο κρατήθηκε στην Κύπρο για να σταλεί μετέπειτα στη Συρία``.

    Η πραγματικότητα, σημείωσε, είναι ότι ``το εν λόγω έγγραφο τεκμηριώνει ότι η Κυβέρνηση εργαζόταν προς την κατεύθυνση να πεισθεί η Συρία και το Ιράν για την καταστροφή του φορτίου``.

    Το δεύτερο ψεύδος, συνέχισε, είναι ότι ``ορισμένοι επίμονα προσπαθούν εδώ και καιρό να καλλιεργήσουν ότι με απόφαση του Χριστόφια δεν καταστράφηκε το φορτίο``, ενώ ``η πραγματικότητα είναι πως η σύσκεψη στην οποία αναφέρεται το έγγραφο, συγκλήθηκε από το διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου κ. Λεωνίδα Παντελίδη για τη διερεύνηση της πρακτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς να καταστρέψει το υλικό υπό το φως των πολιτικών προσπαθειών που κατέβαλλε η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση``.

    [04] ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΟΕ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Τη υποστήριξη της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) ώστε η Αλεξάνδρεια να κερδίσει την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2017, για δεύτερη φορά μετά την διοργάνωση των πρώτων Μεσογειακών Αγώνων το 1951, ζήτησε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αιγύπτου.

    Οι εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Ολυμπιακής Επιτροπής παρουσίασαν ενώπιων του Προέδρου της ΚΟΕ Ουράνιου Ιωαννίδη, της Διευθύντριας της Ολυμπιακής Επιτροπής Ολγα Πιπερίδου και μελών του ΔΣ της ΚΟΕ τον φάκελο της υποψηφιότητά τους για την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2017, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    Οι εκπρόσωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αιγύπτου παρουσίασαν τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τα σχέδια ανέγερσης νέων αθλητικών κέντρων και αθλητικού χωριού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 September 2011 - 13:29:13 UTC