Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - ΜΗΝΥΜΑ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 35 λεπτών είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τη συνάντηση που είχε προ ημερών στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, για το γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισε με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε με ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού και για το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

    Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε, επίσης, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και το θέμα των τουρκικών απειλών αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους δήλωσε ότι «τιμούμε πραγματικά τη μνήμη των πεσόντων που υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία της Κύπρου, εάν ενωμένοι και συστρατευμένοι αγωνιστούμε για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα τερματίσει την κατοχή και θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού». «Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο νησί μας για να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και προόδου συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας, μέσω του ΟΗΕ, μέχρι την άρση των τετελεσμένων της εισβολής για την επανένωση της Κύπρου και την απαλλαγή από την κατοχή», αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας σε μήνυμά του για την 25η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Ο κ. Δημοσθένους σημειώνει ότι «τιμούμε πραγματικά τις χιλιάδες των νεκρών της τουρκικής εισβολής συνεχίζοντας τον αγώνα για την επιβίωση της Κύπρου μας παρά την άτεγκτη στάση της Τουρκίας. Ελπίζουμε, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, «πως οι προσπάθειες που γίνονται και οι συνομιλίες που διεξάγονται θα φτάσουν σε αίσιο τέλος και θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό της Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους».

    Απευθυνόμενος στις μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι «τιμώντας όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, υποκλινόμαστε μπροστά στις θυσίες των ηρώων μας και, ταυτόχρονα, αντλούμε πρότυπα ανθρώπων που θέλουμε να καλλιεργούμε στα πλαίσια του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που διαμορφώνουμε». Πρόσθεσε ότι «σε αυτό το σχολείο οι μαθητές, πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτούν, θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές πολιτών που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα».

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Η Κύπρος και η Εκκλησία της βρίσκονται σήμερα στην πιο δύσκολη θέση της ιστορίας τους, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ΙΙ κατά την αντιφώνηση του στην προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Μετσχέτης και Τιφλίδος και Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία κατά το συλλείτουργο της 25ης Σεπτεμβρίου στην Τιφλίδα. Στα κατεχόμενα, ανέφερε, πέραν των 500 Ορθοδόξων ναών, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

    ``Μερικοί κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι σε οίκους διασκέδασης, στρατόπεδα, ακόμα και σε στάβλους ζώων. Οι εικόνες και τα ιερά σκεύη μας συλήθηκαν. Πωλούνται ως εμπορεύματα στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής``, σημείωσε. Ζητήσαμε ως Εκκλησία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, το αυτονόητο μακράν κάθε πολιτικής ή νομικής διεκδίκησης: Να μάς επιτραπεί να επιδιορθώσουμε, με δικά μας χρήματα, τους ναούς μας, οι οποίοι και να αποδοθούν στη λατρεία του Θεού.

    Και μόνον η φυσική φθορά των 37 χρόνων κατοχής, σημείωσε, είναι αρκετή για να θέτει σε κίνδυνο την εξακολούθηση της ύπαρξής τους. Κι όμως, μέχρι σήμερα, είπε, δεν έχουμε θετική απάντηση. ``Γι αυτό και ζητούμε τη βοήθειά σας. Τόσο τις θεοπειθείς προσευχές σας, όσο και την επιρροή σας στα οποιαδήποτε κέντρα λήψης αποφάσεων για το πρόβλημά μας. Δεν αμφιβάλλουμε, ότι θα κάμετε, επί του προκειμένου, ό,τι μπορείτε``, είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μετσχέτης και Τιφλίδος και Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 September 2011 - 9:29:15 UTC