Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΟΖ - ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [02] ΜΟΣΙΑΛΟΣ - ΑΟΖ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΟΖ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε τη πάγια θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης γύρω από τις κυπριακές έρευνες/γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, ανασκευάζοντας τις δηλώσεις της εκπροσώπου του, Βικτώριας Νούλαντ.

    Κληθείς να ξεκαθαρίσει την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις Νούλαντ ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά, είπε: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγουν έρευνες για ενέργεια. Εχοντας μία αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των (ενεργειακών) πόρων της Κύπρο είναι επίσης θετικό».

    Ο κ. Τόνερ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    Τόνισε ότι η Κυβέρνησή του «συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» και ότι «δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων να παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών».

    [02] ΜΟΣΙΑΛΟΣ - ΑΟΖ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Διαψεύδει ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, τα όσα υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ελληνας ομόλογος του Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία, αναφέροντας προς την Αγκυρα ότι: «Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα το Βήμα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Ελληνα Πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.

    Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος επίσης στη δήλωση Αρίντς ότι οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, είπε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν «υφίστανται οι κατάλληλες προϋποθέσεις».

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ

    Με τη διαδικασία του επείγοντος, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία (με μίαν αποχή από το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών) το κυβερνητικό νομοσχέδιο για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, με την έκφραση τόσο από βουλευτές όσο και από τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, της ευχής να μη χρειασθεί η Κύπρος τη στήριξη αυτού του Μηχανισμού.

    Η Συμφωνία, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη Βουλή, ενδέχεται να δημιουργήσει υποχρέωση για παροχή εγγυήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους μέχρι και 2,029 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νομοσχέδιο εξετάσθηκε αυθημερόν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αφού κηρύχθηκε ως επείγον και στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκε και παρευρέθη και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης.

    Με τον ψηφισθέντα νόμο επικυρώνεται η Συμφωνία για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, με βάση τις διατάξεις του νόμου περί της διαχείρισης των εσόδων και δαπανών και του λογιστικού της Δημοκρατίας καθώς και για άλλα συναφή θέματα.

    Υπάρχουν επίσης πρόνοιες για κατάργηση του νόμου, ο οποίος είχε ψηφισθεί εντός του 2010 και που ρύθμιζε τη συμμετοχή της Κύπρου στο Μηχανισμό αυτόν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 September 2011 - 19:29:12 UTC