Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΜΑΡΙ - ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΜΑΡΙ - ΕΚΘΕΣΗ

    Τη συνοπτική τους έκθεση και άλλους 36 φακέλους ανακριτικού υλικού για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` στο Μαρί, κατέθεσαν στη Γενική Εισαγγελία ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαήλ Παπαγεωργίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Επιχειρήσεων Αντρέα Ιατρόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαυρή και τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Χαραλάμπους, τον ανακριτή της υπόθεσης και το επιτελείο του.

    Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται, πλην της εκθέσεως σε δύο τόμους με χίλιες συνολικώς σελίδες, οι 1.123 ληφθείσες καταθέσεις, 510 μαρτυρίες και 464 τεκμήρια και, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, όλο αυτό το υλικό θα μελετηθεί, μαζί με το πόρισμα του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου, προκειμένου, σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα να αποφασισθεί εάν και εναντίον ποίων προσώπων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

    ``Μας έχουν παραδώσει τη συνοπτική έκθεση``, είπε ο κ. Κληρίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή όλου του σχετικού υλικού από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τη συνοδεία του και διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δύο τόμους και τριάντα έξι φακέλους με το αποδεικτικό υλικό, που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία σε όλη αυτή την πορεία διερεύνησης των γεγονότων που σχετίζονται με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν θα εξετασθεί από τον ίδιο η σύσταση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου, για άσκηση διώξεων για ποινικά αδικήματα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι μελετά το πόρισμα του κ. Πολυβίου, ότι το διάβασε μια φορά και θα το ξαναδιαβάσει.

    ``Πάντα να έχετε υπ` όψη``, είπε ο κ. Κληρίδης, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ``ότι τα θέματα των ποινικών διώξεων είναι θέματα του Γενικού Εισαγγελέα και με βάση το υλικό που συγκεντρώνει η Αστυνομία``.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο να δώσει ο ίδιος οδηγίες στους ανακριτές να διενεργήσουν πρόσθετες έρευνες, με βάση στοιχεία που προκύπτουν από το περιεχόμενο του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ``είναι μια πιθανότητα``.

    Οταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να διευκρινίσει περαιτέρω το ζήτημα της ενδεχόμενης άσκησης ποινικών διώξεων ακόμα και για πρόσωπα που δεν αναφέρονται στο πόρισμα της Αστυνομίας, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι ``είναι ενδεχόμενο, από το πόρισμα, να ζητηθεί από την Αστυνομία να πάρει κάποιαν κατάθεση ή κάποια στοιχεία``.

    Από δημοσιογράφους ζητήθηκε επιμόνως και κατ` επανάληψη να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του κ. Πολυβίου και, συγκεκριμένα, την κατάληξη της περίληψης του πορίσματός του και τις αναφορές του στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη για το ότι ``δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το μαρτυρικό υλικό προκύπτει η διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων``, καθώς και ότι δεν έχει ``οποιαδήποτε αμφιβολία ότι, στην υπό κρίση περίπτωση, έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας`` και ότι ``ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου``.

    Ο κ. Κληρίδης αντέδρασε αρχικώς, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να του υποδείξουν σε ποιό ακριβώς σημείο του πορίσματος υπάρχουν αυτές οι αναφορές, δηλώνοντας εν συνεχεία ότι θα διαβάσει ``το υλικό, το οποίο έστειλε η Αστυνομία, την έκθεση την οποία έχει η Αστυνομία``.

    ``Το πόρισμα του κ. Πολυβίου``, πρόσθεσε, ``θα το δω και, εάν με βάση το πόρισμα του κ. Πολυβίου, κρίνω ότι μπορεί η Αστυνομία να πάρει κάποια πρόσθετα στοιχεία, θα τα πάρω``.

    ``Πάντοτε, να ξέρετε``, συνέχισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ``ότι την τελική απόφαση για ποινικές διώξεις την έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, με βάση τα στοιχεία που θα μου συγκεντρώσει η Αστυνομία``.

    Αναφερόμενος στο υλικό που του παρέδωσε η ανακριτική ομάδα, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι ``θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, για να καταλήξουμε στις δικές μας αποφάσεις, δεδομένου πάντοτε ότι ομιλούμε για μιαν ποινική διερεύνηση, με εισηγήσεις της Αστυνομίας συγκεκριμένες και για αδικήματα και για πρόσωπα``.

    Ο κ. Κληρίδης επανέλαβε ότι ``θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, για να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας``.

    Ερωτηθείς για το χρόνο δημοσιοποίησης των αποφάσεων της Γενικής Εισαγγελίας για την άσκηση ποινικών διώξεων, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι ``θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά`` το υλικό αυτό, για να υπάρξει κατάληξη ``σε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις``.

    ``Χρονοδιαγράμματα δεν θέλω να κάνω``, τόνισε ο κ. Κληρίδης, ωστόσο δήλωσε ότι θα υπάρξει απόφαση για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις ``το συντομότερο δυνατό``.

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν τα αναφερθέντα σε δηλώσεις πολιτικών προσώπων για ποινικές διώξεις σε δύο ή σε έξι έτη είναι μεταξύ των πιθανών χρονοδιαγραμμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να ορίσει χρονοδιαγράμματα, ``ότι θα είναι το συντομότερο`` και ότι δεν γνωρίζει ``εάν έχει αναφερθεί κάποιος σε δύο ή σε έξι χρόνια, αλλά δεν ομιλούμε για αυτά τα χρονικά διαστήματα``, πρόσθεσε.

    ``Ολοκληρώσαμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό και όσο πιο αντικειμενικά μπορούσαμε τις έρευνες``, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι ``σε χρόνο ρεκόρ έχουν ολοκληρωθεί οι ανακρίσεις και έχει παραδοθεί η συνοπτική έκθεση, που αποτελείται από δύο τόμους- βιβλία με 1.000 σελίδες περίπου και επιπρόσθετα άλλα τριάντα έξι μποξ φάιλς``.

    ``Σε αυτή την έκθεση και σε αυτά τα μποξ φάιλς``, πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου, ``περιλαμβάνεται ό,τι έχει γίνει από την αρχή μέχρι και το τέλος, από το χρόνο κατά τον οποίο εντοπίσθηκε το συγκεκριμένο πλοίο μέχρις ότου έγινε η έκρηξη, ακόμα και αργότερα, περιλαμβάνει τα όσα έγιναν στη σκηνή κατά τη διάρκεια της έκρηξης, την περισυλλογή των τεκμηρίων, όλων των εγγράφων όπου και αν αυτά ευρίσκοντο και τη σχολαστική μελέτη όλων αυτών των εγγράφων``.

    ``Φέραμε ειδικούς και από την Κύπρο και από το εξωτερικό, σε μιαν προσπάθεια να είναι η αξιοποίηση της σκηνής όσο πιο αποτελεσματική γίνεται, ολοκληρώσαμε το έργο και έχουμε πάρει καταθέσεις πέραν των 1.100 προσώπων, μάρτυρες είναι πέραν των 500, άλλα περίπου τόσα τεκμήρια και αυτά έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ αντικειμενικό τρόπο``, συνέχισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

    ``Εχουμε υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις``, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως ``η τελική απόφαση ανήκει, με βάση το Σύνταγμα, στο Γενικό Εισαγγελέα και όχι στον Αρχηγό Αστυνομίας ή στην Αστυνομία``.

    Ερωτηθείς εάν οι εισηγήσεις για ποινικές διώξεις αφορούν πέραν των δέκα προσώπων και από όλο το φάσμα των υπηρεσιών, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι έχουν ``κάνει εισηγήσεις για αρκετά πρόσωπα, ωστόσο τον τελικό λόγο θα τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας και ούτε νομικά είναι ορθό να λεχθούν περισσότερα τώρα, διότι δεν έχει καταχωρηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο όπου εκεί μπορούν να λεχθούν κάποια πράγματα περισσότερα και, από την άλλη``, πρόσθεσε, ``δεν είναι σωστό να πούμε κάποια πράγματα για πρόσωπα που ενδεχομένως, εκ των υστέρων, να κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν θα πρέπει να κατηγορηθούν``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 October 2011 - 9:29:12 UTC