Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΣΣΕ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΤΑΧΤΑΚΑΛΑΣ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ
  • [03] ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ - ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ

  • [01] ΚΣΣΕ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Εξαιρετικά θετικό ψήφισμα, με πολύ σημαντικές αναφορές για την Κύπρο, υιοθετήθηκε, κατά συντριπτική πλειοψηφία, στη διάρκεια συνεδρίας της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, στα πλαίσια του 4ου Μέρους της Συνόδου 2011 της Συνέλευσης, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής.

    Το ψήφισμα της έκθεσης της Εισηγήτριας, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, Γερμανίδας βουλευτού Marina Schuster, έχει τίτλο ``Οι έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και της κρατικής οντότητας, στα πλαίσια του σύγχρονου διεθνούς δικαίου, και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού τους``. Το θέμα αυτό είχε οδηγηθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με πρωτοβουλία του Χρήστου Πουργουρίδη και άλλων μελών της Συνέλευσης.

    Το ψήφισμα, που πήρε τον αύξοντα αριθμό 1832 (2011), η ΚΣΣΕ, καλεί, μεταξύ άλλων, όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην αναγνωρίζουν ή στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις de facto αρχές εδαφών, που είναι αποτέλεσμα παράνομης διαίρεσης και ειδικά εκείνων που στηρίζονται πάνω σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις. Τονίζει επίσης πως διενέξεις, συνεπεία τέτοιων στρατιωτικών επεμβάσεων, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    Το υιοθετηθέν ψήφισμα αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, πως στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως αυτή που διενήργησε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974, οδήγησαν σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχουν επιφέρει, όπως διετείνοντο, μόνιμη επίλυση του προβλήματος. Αναφέρεται επίσης πως διμερείς εγγυήσεις, όπως αυτές που δόθηκαν στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δεν απέτρεψαν διενέξεις. Τουναντίον, συνεχίζει το ψήφισμα, στην περίπτωση της Κύπρου, οι εγγυήσεις αυτές, χρησιμοποιηθήκαν ως πρόφαση για μονομερή στρατιωτική επέμβαση, κατά παράβαση του Άρθρου 2 (4) του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών προνοιών του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει τη χρήση βίας.

    Αναφέρει επίσης, πως ακόμη και στην περίπτωση που το διεθνές δίκαιο θα αναγνώριζε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης εθνικών ή εθνοτικών μειονοτήτων, η Συνέλευση θεωρεί ότι αυτό δεν θα παρείχε το αυτόματο δικαίωμα σε ενέργειες που να καταλήγουν στη διαίρεση μιας χώρας.

    Εξάλλου, το επεξηγηματικό μνημόνιο της έκθεσης του ψηφίσματος, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με ειδικούς εμπειρογνώμονες, δημιουργείται σοβαρή αμφιβολία κατά πόσο η Συνθήκη Εγγυήσεων μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται ως έγκυρη, λόγω της αρχής που υπαγορεύει πως η εγκυρότητα της μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, όταν οι λόγοι εγκαθίδρυσης μιας Συνθήκης παύουν πλέον να υφίστανται ή επειδή υπήρξε σοβαρή παραβίαση από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη, όπως στην περίπτωση της Κύπρου με τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας. Το ενδεχόμενο αυτό, συνεχίζει το κείμενο, δημιουργεί παράλληλα ένα μεγάλο ερωτηματικό, σε ό,τι αφορά στη νομιμότητα της ύπαρξης των βρετανικών «κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων», η ύπαρξη των οποίων στηρίζεται και πάλι, όπως υπενθυμίζει η Εισηγήτρια, στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης. Αναφέρεται επίσης πως η κυπριακή ανεξαρτησία, η οποία ήταν συνδεδεμένη με μια πεπαλαιωμένη τριμερή συμφωνία εγγυήσεων, ήταν η τελευταία πράξη τερματισμού της αποικιοκρατίας στην Ευρώπη. Το νησί, αναφέρει το κείμενο της έκθεσης, παραμένει de facto διαιρεμένο εδώ και δεκαετίες, παρά τη σχεδόν ομόφωνη μη αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος στο βορρά, το οποίο, όπως τονίζεται, εγκαθιδρύθηκε υπό τη προστασία του τουρκικού στρατού.

    Το κείμενο υπενθυμίζει τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά στη μη αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, καθώς επίσης και στην 4η Διακρατική προσφυγή Κύπρου ν Τουρκίας, σε σχέση με το θέμα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου ν Τουρκίας, αλλά και σε άλλες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που αφορούν στα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων στις περιουσίες τους.

    Τονίζεται πως η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπεί διεθνώς ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και είναι για το λόγο αυτό που εντάχθηκε μεν ολόκληρη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αλλά το κοινοτικό κεκτημένο έχει ανασταλεί προσωρινά στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως προνοείται από το Πρωτόκολλο 10. Επισημαίνεται πως η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Αν και οι πιο πάνω αναφορές προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση, στη συζήτηση που ακολούθησε, τόσο μελών της Τουρκικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, όσο και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη ΚΣΣΕ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, πως οι εν λόγω αναφορές είναι παραπλανητικές, κατά την έκφρασή τους, εκφράζοντας τις πάγιες τούρκικες θέσεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η εισηγήτρια της έκθεσης, απαντώντας, απέρριψε κατηγορηματικά τους πιο πάνω ισχυρισμούς, παραπέμποντας τους, μεταξύ άλλων, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Κύπρο.

    Επίσης, ο κ. Πουργουρίδης, μιλώντας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, αφού συνεχάρη την Εισηγήτρια για την εξαίρετη και πολύ σημαντική, όπως ανέφερε, έκθεσή της απέρριψε κατηγορηματικά, μεταξύ άλλων, τις επικρίσεις που εκφράστηκαν από μέλη της Συνέλευσης, και κάλεσε όλους όπως υπερψηφίσουν αυτή τη τόσο σημαντική και ισορροπημένη έκθεση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, ο κ. Πουργουρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, τη γνωμάτευση, της Επιτροπής για το θέμα της παραχώρησης του καθεστώτος «Συνέταιρου για τη Δημοκρατία» στο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο.

    Αναφέρεται πως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πιο πάνω θέμα, η ολομέλεια της ΚΣΣΕ ψήφισε υπέρ της απονομής του συγκεκριμένου καθεστώτος στο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο.

    [02] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΤΑΧΤΑΚΑΛΑΣ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ

    Παραδίδεται το Σάββατο η Α φάση του έργου ανάπλασης τμήματος της περιοχής Τακτ-ελ-Καλέ στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας.

    Οπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του έργου υπογειοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, προωθούνται μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης καθώς και άλλες επεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής.

    Σημειώνεται ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [03] ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ - ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ

    Επανήρχισε η κατασκευή των κυματοθραυστών στην παραλία της Γεροσκήπου μετά από διακοπή δύο περίπου μηνών λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Τάσος Κούζουπος είπε ότι πρόκειται για ένα πολεοδομικό έργο και η συνεισφορά του Δήμου Γεροσκήπου είναι στο 50% της συνολικής δαπάνης η οποία ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ. Με βάση το συμβόλαιο, συνέχισε, ο εργολάβος πρέπει να διακόπτει τις εργασίες Ιούλιο και Αύγουστο που είναι οι καλοκαιρινοί μήνες και να επαναρχίζει αρχές Σεπτεμβρίου.

    Εκ των πραγμάτων είπε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου ο εργολάβος καθυστέρησε ένα μήνα και η δικαιολογία που προέβαλε ήταν ότι τα πλωτά σκάφη που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή των κυματοθραυστών είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα για επισκευή λόγω των καταστροφών που υπέστησαν τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω θαλασσοταραχής.

    Εμείς συνέχισε ο Τάσος Κούζουπος αναμένουμε να εφαρμόσει ο εργολάβος αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί σε σύσκεψη που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου και που κατέληξε σε δύο ημερομηνίες για την κατασκευή και παράδοση των κυματοθραυστών. Τέλος Νοεμβρίου 2011 θα παραδοθούν τρείς κυματοθραύστες και τον Απρίλιο του 2012 θα ολοκληρώσει και τους έξη κυματοθραύστες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 October 2011 - 13:29:16 UTC