Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΝΗΡΗΙΣ 2011
  • [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 2,4%

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    «Επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό», χαρακτήρισε την προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας στην ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που επισκέπτεται την Ελλάδα, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ουκρανό Πρόεδρο για τη στάση της χώρας του όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Στην προσφώνησή προς τον Πρόεδρο Γιανούκοβιτς, ο Πρόεδρος Παπούλιας σημείωσε αναφορικά με το Κυπριακό ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη συνολικής λύσης που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Επεσήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού «καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», καθώς οι «γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες έχουν αλλάξει και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας».

    Αναφερόμενος στις ερευνητικές γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε το αυτονόητο δικαίωμα θέσπισης και οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ως όφειλε», σημειώνοντας ότι «οι γεωτρήσεις που ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες είναι απολύτως συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας ανέφερε, τέλος, ότι «η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα, σε διμερή διαφορά», χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια της Αγκυρας να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις «επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό».

    [02] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΝΗΡΗΙΣ 2011

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η εθνική άσκηση αντιμετώπισης ρύπανσης από πετρέλαιο ``ΝΗΡΗΙΣ 2011``, η οποία είναι η πρώτη στο είδος της που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πλωτών και εναέριων μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του σύγχρονου αντιρρυπαντικού σκάφους ``Alexandria``, που ναυλώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας EMSA.

    Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δεξαμενόπλοιο που έπλεε 22 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Λεμεσού και μετέφερε 20 χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου για στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, υπέστη σοβαρές ζημιές στο σκαρί του, με αποτέλεσμα να εκχυθούν στη θάλασσα 1800 τόνοι από τη δεξαμενή νούμερο 6.

    Προς αντιμετώπιση του περιστατικού κλήθηκαν το αντιρρυπαντικό σκάφος ``Alexandria``, μαζί με σκάφη του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και της Αρχής Λιμένων, ενώ σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας επιτηρούσε την περιοχή, απαγορεύοντας τη διέλευση άλλων πλοίων. Ελικόπτερο της μονάδας αεροπορικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας συνέδραμε από αέρος, καταγράφοντας τις κινήσεων των πλοίων και ελέγχοντας τις επικοινωνίες.

    [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 2,4%

    Επιβράδυνση σημείωσε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, ο οποίος μειώθηκε στο 2,4% σε σύγκριση με 2,9% τον Αύγουστο του 2011 και 3,5% το Σεπτέμβριο του 2010.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Σεπτέμβριο 2011 αυξήθηκε κατά 0,91 μονάδες ή 0,78% και έφτασε στις 116,86 μονάδες σε σύγκριση με 115,95 τον Αύγουστο 2011.

    Αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, του ηλεκτρικού ρεύματος, ορισμένων φρέσκων φρούτων, των κοσμημάτων και των διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φροντιστηρίων. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των αεροπορικών ναύλων και των πετρελαιοειδών


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 October 2011 - 19:29:13 UTC