Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΟΗΕ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών η απάντηση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις απειλές που εξακόντισε στην ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Σεπτεμβρίου, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η απάντηση περιέχεται σε επιστολή που διαβίβασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης.

    Στην επιστολή του, ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος καταγγέλλει τις απαράδεκτες αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού , τόσο σε σχέση τις διακοινοτικές συνομιλίες όσο και για την έναρξη των ερευνών της Κύπρου για εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας- τονίζεται στην επιστολή- εκφράζει τη λύπη της γιατί ο Τούρκος Πρωθυπουργός απείλησε, ακόμα και από αυτό το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, πως «η Τουρκία θα πράξει ότι αναγκαίο» αν η Κύπρος συνεχίσει να ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

    Επισημαίνεται επίσης στην επιστολή ότι η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και νομιμότητα και η απαξίωση της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης, ενώ τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και δη της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.

    Αναφορικά με τις διακοινοτικές συνομιλίες, καταγγέλλεται ο κ. Ερντογάν, για τις απαράδεκτες αναφορές του και υπογραμμίζεται ότι αν όντως επιθυμεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο και « να παράσχει υποστήριξη για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό» - όπως ισχυρίσθηκε στην ομιλία του - τότε απλά θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Τ/κ ηγέτη κ. Ερογλου, να παύσει να υπαναχωρεί από τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και να εργαστεί πάνω στη συμφωνημένη βάση για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Επιπλέον, σημειώνεται στην επιστολή, ο κ. Ερντογάν, θα πρέπει και ο ίδιος προσωπικά να παύσει να στηρίζει και να συντηρεί το παράνομο καθεστώς, που η Τουρκία έχει εγκαθιδρύσει στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας, με την υπογραφή « συμφωνιών», οι οποίες ούτως ή άλλως είναι άκυρες έναντι του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης ούτω καλούμενης συμφωνίας, για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου.

    Τέτοιες συμφωνίες μπορούν να συνομολογηθούν και να έχουν εγκυρότητα έναντι του διεθνούς δικαίου μόνο όταν διενεργούνται από την νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, τονίζεται στην απάντηση.

    Αφού χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας καταστροφική σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίτευξης μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνει η επιστολή ότι ο κ. Ερντογάν προβαίνει σε κηρύγματα σχετικά με το απαραβίαστο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ανάγκη για τήρηση του διεθνούς δικαίου, αλλά φυσικά-τονίζει- μόνο όταν αυτό αφορά άλλους. Είναι φαίνεται αναγκαίο - σημειώνει η επιστολή - να υπενθυμίσουμε στον κ. Ερντογάν ότι αν πρόκειται να επιτευχθεί μια γρήγορη λύση στο κυπριακό, η ίδια η Τουρκία χρειάζεται να εφαρμόσει τα απειράριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και να δρα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

    Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι με δεδομένη τη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αν οποιαδήποτε ένταση προκληθεί , η Τουρκία θα είναι ο ένοχος.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση θα έχουν το πρωί της Παρασκευής, στις 10.00, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Μετά τη συνάντηση της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως κατά την τελευταία σύνάντηση συζητήθηκαν θέματα διαδικασίας ενόψει της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε την Τρίτη ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν την Παρασκευή τη συζήτηση επί των προσεγγίσεων τους σε σχέση με τη διαδικασία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 October 2011 - 9:29:12 UTC