Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ-ΛΙΒΑΝΟ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
  • [02] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΔ
  • [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΑ
  • [04] ΥΠΕΣ -ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΑΣΥΛΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ-ΛΙΒΑΝΟ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

    Στην Αίγυπτο θα βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αμέσως μετά η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή θα επισκεφθεί επισήμως και το Λίβανο.

    Κληθείσα από δημοσιογράφο, στο περιθώριο εκδήλωσης του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την προστασία της ειρήνης και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, να σχολιάσει πληροφορίες για ``αφόρητες πιέσεις`` της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών ``εδώ και πάρα πολύ καιρό``.

    ``Μπορώ να πω``, συνέχισε, ``ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση``, όμως ``με την Αίγυπτο δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα``.

    ``Στις 2 Νοεμβρίου``, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, ``επισκέπτομαι επίσημα την Αίγυπτο και θα έχω μία σειρά επαφών με τον Πρωθυπουργό, με όλους τους ηγέτες της Αιγύπτου και με τον Υπουργό Εξωτερικών``.

    ``Με την Αίγυπτο``, όπως ανέφερε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ``δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα``, αλλά ``με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα``.

    ``Δεν μπορώ να εξαγάγω ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε πιέσεις της Τουρκίας, όμως είναι πολύ πιθανό``, πρόσθεσε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή.

    ``Για αυτό το θέμα``, δήλωσε η Υπουργός, ``κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον ομόλογό μου, του Λιβάνου, στη Νέα Υόρκη, είχαμε συμφωνήσει ότι θα έρθει μία αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα, που αφορούν τις σχέσεις μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη``.

    ``Για εμάς``, τόνισε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ``δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και η Συμφωνία, την οποία υπογράψαμε, έχει επικυρωθεί από εμάς, επίσης δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, κατά την άποψή μας, αναφορικά με τη Συμφωνία που υπογράψαμε με το Ισραήλ, όμως είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους τεχνοκράτες του Λιβάνου, να δούμε ποιές είναι οι δικές των ανησυχίες και αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα``.

    Ερωτηθείσα εάν η Βουλή του Λιβάνου δεν επικυρώνει τη Συμφωνία, εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε πως ``το ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή δεν οφείλεται σε αυτές πιέσεις, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου, για πάρα πολύ καιρό, δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση και δεν πέρασε οποιοδήποτε νομοθέτημα, όμως υπάρχουν βέβαια και οι πιέσεις της Τουρκίας``.

    ``Μετά από την επίσκεψη αυτών των τεχνοκρατών``, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, ``αμέσως μετά θα επισκεφθώ τον Λίβανο και έχω ήδη πρόσκληση από τον ομόλογό μου για να επισκεφθώ τον Λίβανο και πιστεύω ότι όλα αυτά τα θέματα θα διευθετηθούν``.

    ``Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου``, είπε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ``υπήρξε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα και οι δύο μας επαναβεβαιώσαμε ότι, για εμάς, είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είμαστε δύο γείτονες και έχουμε ήδη αναπτύξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο σχέσεων και θέλουμε αυτό το επίπεδο σχέσεων να το διατηρήσουμε``.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ακυρώνεται οτιδήποτε στην περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας από τον Λίβανο, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: ``Οχι, για εμάς δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου εάν δεν επικυρώσει αυτήν τη Συμφωνία``.

    [02] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΔ

    Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τ/κ, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και τους φυσικούς πόρους εντός αυτής, δήλωσε περαιτέρω η Υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία της σε εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την προστασία της ειρήνης και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.

    Ο τομέας των υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή, αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος άρχισε ήδη δραστηριότητα εξόρυξης στην ΑΟΖ της. Οι ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, είπε, είναι πολύ θετικές και υποσχόμενες.

    [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γίνει πιο γνωστό το δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, έδωσαν οι Ευρωβουλευτές Cecilia Wilkstrom (Φιλελεύθεροι, Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) και Claude Moraes (Συντονιστής της Ομάδας Σ&Δ για θέματα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), ύστερα από επίσκεψη τους στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο για τους αγνοούμενους.

    Οι δύο Ευρωβουλευτές, που είναι προσκεκλημένοι της Κύπριας Ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου για να συμμετάσχουν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου, εξέφρασαν τη συγκίνηση τους για το τι είδαν στο Εργαστήριο.

    Τους Ευρωβουλευτές ενημέρωσε το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος τους συνόδευσε στους χώρους του Εργαστηρίου

    [04] ΥΠΕΣ -ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΑΣΥΛΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, είχε συνάντηση με ομάδα Ευρωβουλευτών, που είναι μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και, συγκεκριμένα, την Cecilia Wikstrom, τον Claude Moraes και την Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του, ανέφερε πως με τους συνομιλητές του συζήτησαν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολο της στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

    Παράλληλα, τους ενημέρωσε για τους στόχους, που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με τη μετανάστευση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 October 2011 - 13:29:17 UTC