Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
  • [04] ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ - ΛΕΜΕΣΟΣ

  • [01] ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Η ανάπτυξη της Νότιας Διάστασης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στη Συνέλευση του Φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μέλλον της Δημοκρατίας.

    Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ο διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας, πρόσθεσε, προσπαθεί τα μέγιστα ``να πείσω τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι σε μια πραγματική, ενωμένη, δημοκρατική, ομόσπονδη Κύπρο, η δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να υπερισχύουν. Αλλιώς, μια λύση χωρίς δημοκρατία και χωρίς την εφαρμογή αυτών των ελευθεριών, δημιουργεί συνθήκες αναταραχής``.

    Ωστόσο, σημείωσε, η δημοκρατική διαδικασία και όλα τα πλεονεκτήματα της δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν εκτός αν λάβουν χώρα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ασφάλειας εντός των κρατών και μεταξύ των κρατών. Δεν πρέπει ποτέ κανείς να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της δημοκρατίας και της ασφάλειας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι η ασφάλεια χωρίς τη δημοκρατία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αυταρχικότητα. Η δημοκρατία χωρίς την ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε αναρχία, είπε.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Φόρουμ, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Κύπρος, ανέφερε, έχοντας πολύ στενούς και ιστορικούς δεσμούς με τις περισσότερες εκ των χωρών της ΝΑ Μεσογείο και ως γειτονικό κράτος και κράτος μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να λειτουργήσει ως η γέφυρα μεταξύ αυτών των Οργανισμών και των χωρών της περιοχής.

    Η ενίσχυση της εκπροσώπησης και της δημοκρατικής συμμετοχής μέσω του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε.

    Το φετινό θέμα που είναι η «Ανεξαρτησία της δημοκρατίας και η Κοινωνική Συνοχή» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αυτές οι δύο έννοιες τίθενται υπό δοκιμασία από την κρίσιμη παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση και τις αλληλοεπηρεαζόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Κυβερνήσεις και οι θεσμοί μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, εντείνονται από πολιτικές εντάσεις, εθνικές διαμάχες, την επιδείνωση της κατάστασης του Περιβάλλοντος, την παράνομη μετανάστευση, την ξενοφοβία και τη μη ανεκτικότητα. Αυτές οι πιέσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας, σημείωσε.

    ``Η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι αλληλοσχετιζόμενες, αφού δεν μπορεί η μια να υπάρξει χωρίς την άλλη. Οι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της ευημερίας των πολιτών μας``. Η δημοκρατία, ανέφερε, δεν μπορεί να παραμένει μια στατική έννοια, αλλά θα πρέπει να είναι μια συνεχής μετεξελικτική διαδικασία που να μπορεί να χειριστεί τις νέες προκλήσεις.

    Το να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική ασφάλεια και αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, είναι ο απώτερος στόχος και το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας προς την επίτευξη κοινωνικής συνοχής.

    Η μείωση της ανισότητας και η αποφυγή της περιθωριοποίησης, είπε, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής ανάληψης ευθύνης, αλλά και με την αποφυγή του διαχωρισμού της κοινωνίας που επιβάλλεται από την κοινωνική ανισότητα και τη φτώχεια.

    Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, χρειάζεται να ενισχύσουμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία, ανέφερε, λέγοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαύουν πλήρως τα αστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και ελευθερίες και να διαβιούν μια αξιοπρεπή ζωή που τους επιτρέπει με τη σειρά τους να συνεισφέρουν στα κοινωνική δρώμενα.

    Σήμερα, είπε, το περιβάλλον ασφάλειας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ασταθές. ``Η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στη συμπεριφορά των κρατών σίγουρα συμβάλλει στην επιδείνωση των υφιστάμενων πιέσεων. Η εξωτερική πολιτική, πέραν από τα εθνικά συμφέροντα, πρέπει να έχει ως κύριο στόχο της την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών``.

    Η διεθνής κοινότητα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να εξεύρει τρόπους για να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου που από μόνα τους θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος μεταξύ των κρατών.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

    Νέα συνάντηση θα έχουν το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Μετά την τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ερωτηθείς κατά πόσο οι δύο ηγέτες εισήλθαν στη διαδικασία του πάρε-δώσε, είπε ότι θα αποφύγει να μπει σε σημασιολογικές συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να επικαλυφθεί από συζητήσεις για τη σημασία λέξεων και φράσεων.

    Όπως είπε, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το κτίσιμο συγκλίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που προσπαθούν να κάνουν μέσα από όλα τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επανέλαβε ότι θα ήταν καλύτερο να μην εισέλθουν σε λεπτομέρειες για αυτό γιατί, όπως είπε, αν γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες, μπορεί να αρχίσει να επιλέγει τις δικές του λέξεις για να το περιγράψει. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε όπως «την Παρασκευή να καταλήξουμε στα θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά λέω εύχομαι, δεν είμαι σίγουρος``.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια απογευματινών συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα συζητηθεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου. Αυτή ήταν η απόφαση της άτυπης σύσκεψης αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

    Η απόφαση πάρθηκε για πρακτικούς λόγους λόγω του ότι υπήρχε η επιθυμία να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο διαδοχικές συνεδρίες του σώματος και υπήρχε πρόβλημα απουσίας κάποιων Βουλευτών σε αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό. Η διάρκεια της συζήτησης παραμένει η ίδια, δηλαδή μεταξύ έξι και εφτά ώρες. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε τη σύσκεψη για τις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, όπου έχουν υποβληθεί περίπου 60 νέες αιτήσεις τις πρώτες έξι μέρες Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης ενημέρωσαν τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων για την κατάσταση όσον αφορά τα πυρομαχικά στην Παλώδια.

    [04] ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ - ΛΕΜΕΣΟΣ

    Αρχισαν το πρωί στη Λεμεσό οι εργασίες του 7ου Φόρουμ για το Μέλλον της Δημοκρατίας, με τίτλο «Αλληλεξάρτηση της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Συνοχής: Ενίσχυση της δημοκρατίας με τη διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου». Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εξωτερικών και σε αυτό θα συμμετάσχουν πέραν των 200 συνέδρων. Στο Φόρουμ, το οποίο αποτελεί ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Thorbjrn Jagland, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών και Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kostyantyn Gryshchenko, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Keith Whitmore και η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Ευρώπης του ΟΗΕ, Elizabeth Spehar.

    Η φετινή Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην άρρηκτη σχέση δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, θα διεξαχθούν δύο ωριαίες συζητήσεις με ομάδες ομιλητών (panel debates). Στο πρώτο panel, του οποίου θα προεδρεύει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, θα διεξαχθεί συζήτηση για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης χωρίς την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.

    Στο δεύτερο, υπό το φως των εξελίξεων σε κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα την οικοδόμηση δημοκρατικών καθεστώτων, τα οποία θα καλλιεργούν και θα ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή. Επιπρόσθετα, οι εργασίες του Φόρουμ περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή δύο παράλληλων εργαστηρίων με τίτλο «Ενδυνάμωση και συμμετοχή: Τα βασικά στοιχεία για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή» και «Δημοκρατικοί θεσμοί, ενεργός συμμετοχή και κοινωνική συνοχή» αντίστοιχα. Οι εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες θα είναι ολοήμερες, θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 October 2011 - 11:29:13 UTC