Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  • [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙKH ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ - ΕΕ - ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Η Τουρκία είναι και παραμένει εκτεθειμένη με τις συμπεριφορές της και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να διασαλεύσει την έννομη διεθνή τάξη στην περιοχή της Κύπρου, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Αμυνας, ``είναι γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, βεβαίως στα διεθνή ύδατα, όσο και στον εναέριο χώρο, που καλύπτεται από το FIR Λευκωσίας``.

    ``Η Κυπριακή Κυβέρνηση``, είπε ο Υπουργός Αμυνας, ``παρακολουθεί με ψυχραιμία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις δραστηριότητες της τουρκικής Αεροπορίας και του τουρκικού Ναυτικού και, μαζί με την Ελλάδα, σε πλήρη συντονισμό, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, σε διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό``.

    Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι ``διεθνείς οργανισμοί και μεγάλα σοβαρά κράτη ενδιαφέρονται για να διατηρηθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, τομείς που η Κύπρος υπηρετεί με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και με συμπεριφορές, οι οποίες ευρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομιμότητα``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν αντιδράσεις και από άλλες χώρες ως προς τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι ``υπάρχουν ενθαρρυντικές αντιδράσεις ως προς τη διεθνή νομιμότητα από διεθνείς οργανισμούς και από μεγάλα κράτη, τα οποία διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή``.

    [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙKH ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

    Η Κύπρος καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τμημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς της που κλάπηκαν, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, σημειώνοντας ότι μετά την τουρκική εισβολή το 1974, η πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου συνεχίζει να λεηλατείται. Ο κ. Φλουρέντζου μιλούσε στην εναρκτήρια τελετή της διεθνούς ημερίδας με τίτλο «Η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου: Κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI) και την Εκκλησία της Κύπρου.

    Η παράνομη διακίνηση αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για πολλές άλλες χώρες που διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι στην Κύπρο το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολύ καιρό. Τα τραγικά γεγονότα του 1974, είπε, ενέτειναν τη λεηλασία και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Πολλές εκκλησίες λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν, ενώ εκκλησιαστικά αντικείμενα, εικόνες, ακόμα και τοιχογραφίες κατέληξαν να πωλούνται στην παγκόσμια αγορά. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν επίσης υποστεί βανδαλισμούς, έχουν κατεδαφιστεί και έχουν βεβηλωθεί, σημείωσε ο κ. Φλουρέντζου. Από τότε, πρόσθεσε, καταβάλλονται ακούραστες προσπάθειες για τον εντοπισμό των τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αγνοούνται. Οπως ανέφερε, κάποια από αυτά έχουν επαναπατρισθεί χάρη στις προσπάθειες ιδιωτών και κάποια άλλα μετά από δικαστικές διαμάχες, ενώ άλλες περιπτώσεις ακόμα εκκρεμούν.

    Συγκεκριμένα, η Κύπρος προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τις ΗΠΑ το 2002, ενώ το 2008 υπέγραψε με την Κίνα διμερή συμφωνία και το 2010 υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με τη Ρωσία. Περί τα τέλη του 2011 η Κύπρος θα προχωρήσει στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία, που αφορά την παρεμπόδιση κλοπής, τις παράνομες ανασκαφές και την παράνομη εισαγωγή και εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ - ΕΕ - ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

    Η κυπριακή διάλεκτος είναι μια άδικα υποτιμημένη διάλεκτος, όπως είπε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλλα Καμιναρά, σε εκδήλωση με θέμα ``Η κυπριακή διάλεκτος πολιτιστική κληρονομιά``, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Η κ. Καμιναρά χαιρέτισε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση και ανάδειξη του πλούτου της κυπριακής διαλέκτου, η οποία, όπως είπε, ``είναι ζώσα διάλεκτος και αποτελεί μέρος της γλωσσικής ποικιλότητας της Ευρώπης``.

    ``Η χρήση της σχεδόν αποκλειστικά στον προφορικό λόγο και η εναλλαγή κωδίκων είναι φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τους φυσικούς ομιλητές της, αλλά δεν στέκονται εμπόδια στην εξέλιξη τόσο της γραπτής όσο και της προφορικής μορφής της``, πρόσθεσε. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιστορική επισκόπηση της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο και ακολούθησε συζήτηση, όπου εξετάσθηκαν πολλές πτυχές της κυπριακής διαλέκτου που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της, όπως οι επιρροές από την περίοδο της λατινικής κυριαρχίας, η χρήση της από εκπαιδευτικούς, τραγουδοποιούς και καλλιτέχνες, η χρήση της σε τηλεοπτικές σειρές, η γόνιμη συνάντηση μη διαλεκτικών λεξιλογικών στοιχείων της με το σώμα της κοινής νεοελληνικής σε κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για την συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    ``Δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε στη Νέα Υόρκη``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τον εκφράζει η δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην οποία προέβη μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης.

    Πρόσθεσε ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά ``είμαστε κοντά, είμαστε πολύ κοντά πρέπει να πω, όπως είμαστε πολύ κοντά - για να μην πω συμφωνήσαμε - και για το θέμα της Βουλής``.

    Ομως, σημείωσε, στη διακυβέρνηση μένουν πολύ σοβαρά πράγματα όπου, όπως είπα και προηγούμενα, έχουμε τη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής θέσης.

    ``Εμείς εμμένουμε στη θέση που έχουμε συμφωνήσει προηγούμενα. Εδώ βρισκόμαστε``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη είναι η προτελευταία συνάντηση και στις 21 του μηνός είναι η τελευταία.

    Εύχομαι ως τότε, συνέχισε, να κάνουμε ακόμη ένα θετικό βήμα μπροστά.

    ``Πάντως, στη Νέα Υόρκη δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 15 October 2011 - 13:29:11 UTC