Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΗΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΟΖ ΚΙΝΗΣΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΡΑΔΙΟΜΑΡΑ-ΘΩΝΙΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση έχουν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντεβρίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η σημερινή συνάντηση είναι και η τελευταία πριν τη διήμερη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, στις 30-31 Οκτωβρίου.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, το μήνυμα ``δεν είναι ελπιδοφόρο``, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η σημερινή συνάντηση να μπορεί να δώσει ελπιδοφόρο μήνυμα.

    «Εγινε μια ανασκόπηση των θέσεων των δύο πλευρών πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα που συναποτελούν το Κυπριακό. Στην εκτελεστική εξουσία οι διαφορές παραμένουν``, είπε, προσθέτοντας ότι ``έχει υπαναχωρήσει η τουρκική πλευρά από συμφωνηθέντα με τον κ. Ταλάτ και στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και στο θέμα της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών``.

    Στο περιουσιακό, σημείωσε, οι διαφορές επίσης είναι σημαντικές, και παραμένουν και στα θέματα της ΕΕ, ωστόσο διαπιστώνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στα θέματα της νομοθετικής εξουσίας.

    Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, και θέματα ΕΕ, και ανάλωσαν αρκετή ώρα στο περιουσιακό.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα παραδοθεί έκθεση για την πορεία των συνομιλιών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν τη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

    Στο μεταξύ, χθες μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι όλα βαίνουν καλώς και σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα είναι έντονα αναμεμιγμένος στη συνάντηση.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαν είναι πολύ δεσμευμένος σε αυτή τη διαδικασία και προσβλέπει στη συνάντηση με τους ηγέτες για να ακούσει τις εκτιμήσεις τους πάνω σε όλα τα θέματα.

    [02] ΥΠΕΞ ΗΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να αποδείξουν τα Ηνωμένα Εθνη την αποτελεσματικότητά τους και να χρησιμοποιήσουν την προληπτική διπλωματία προς την κατεύθυνση της Τουρκίας σε σχέση με τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Κύπρου και του κυριαρχικού της δικαιώματος για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

    Σε χαιρετισμό της την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση για την Ημέρα του ΟΗΕ με τίτλο «Τα ΗΕ και η προληπτική διπλωματία», η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις επιτυχίες αλλά και στις αδυναμίες του ΟΗΕ, λέγοντας ότι μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, επιθυμούν όπως τα ΗΕ αναλάβουν ένα πιο ενεργό και ισχυρό ρόλο, υπεραμυνόμενα με συνέπεια το διεθνές δίκαιο όταν αυτό παραβιάζεται.

    Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, θεωρούν τα ΗΕ ως τον υπερασπιστή της Χάρτας του ΟΗΕ και τον εγγυητή της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΣΑ του Οργανισμού, όταν αυτά παραβιάζονται κατάφωρα. Δυστυχώς όμως, είπε, «η εμπειρία μας τα τελευταία 37 χρόνια ήταν πολύ απογοητευτική σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο».

    Αναφερόμενη στις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τα ΗΕ να χρησιμοποιήσουν την προληπτική διπλωματία προς την Τουρκία. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους και να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΟΖ ΚΙΝΗΣΗ

    Οι πληροφορίες για την κατάσταση με την κίνηση σκαφών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου παραμένουν ακριβώς όπως ήταν και τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος.

    «Συνεχίζεται η ίδια κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προσθέτοντας ότι τα δύο ερευνητικά σκάφη βρίσκονται νότια της Κύπρου και το Πιρί Ρεϊς βρίσκεται εντός της περιοχής της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Η κατάσταση παραμένει ακριβώς όπως ήταν και τις προηγούμενες μέρες», επανέλαβε. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φλουρέντζος ανέφερε πως δεν υπήρξε οτιδήποτε ασυνήθιστο στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την ΑΟΖ. «Μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν καθόλου κινήσεις», πρόσθεσε.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΡΑΔΙΟΜΑΡΑ-ΘΩΝΙΟΣ

    Mιας διαφορετικής συνεδρίας στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος καλωσόρισε στα έδρανα των βουλευτών παιδιά με ειδικές ανάγκες, στα πλαίσια του 22ου Ραδιομαραθωνίου.

    «Με μεγάλη μας χαρά σας φιλοξενούμε και φέτος εδώ, ανταποκρινόμενοι στη δέσμευση κάθε Κύπριου πολίτη απέναντι σε εσάς, τα παιδιά που αντικρίζουν τη ζωή με θάρρος και δύναμη ψυχής. Η σημερινή μέρα είναι μια μόνο ένδειξη της εκτίμησής μας προς εσάς, που υμνείτε με μοναδικό τρόπο δύο λαμπρές αξίες: τη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Αναφερόμενος στο θεσμό του Ραδιομαραθωνίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια ως μία πρωτοβουλία μικρής ομάδας συντακτών, του Ράδιο Σούπερ, και καθιερώθηκε σε αυτό το διάστημα ως μια από τις σημαντικότερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, αλλάζοντας ταυτόχρονα την αντίληψη που επικρατούσε παλαιότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Είπε ότι κάθε χρόνο χιλιάδες εθελοντές αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου και δεκάδες χιλιάδες αποδεικνύουν ότι «μόνο η αγάπη μπορεί» να κάνει όλους να στηρίξουν πραγματικά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες.

    «Μόνο με την αγάπη μπορούμε να δούμε μέσα από τα δικά σας μάτια τις

    ανάγκες σας και να θυμηθούμε ποιες είναι οι σημαντικές αξίες στη ζωή: ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η εκτίμηση και η αγάπη, αυτή

    που όλοι αναζητάμε και όλοι επιθυμούμε να προσφέρουμε», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2011 - 11:29:15 UTC