Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ECOFIN - EUROGROUP - ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
  • [02] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΙΔΡΥΣΗ ΟΗΕ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - MEDICRIME
  • [04] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

  • [01] ΕΕ - ECOFIN - EUROGROUP - ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

    Σημαντική πρόοδος, αλλά όχι οριστικές αποφάσεις, επιτεύχθηκε στις δύο χθεσινές συνεδρίες του Συμβουλίου Υπουργών ΕCO-FIN και στη συνέχεια των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Στη συνεδρία του Συμβουλίου ECO-FIN, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, είχε διάρκεια πάνω από 10 ώρες, και, όπως επισημάνθηκε από την πολωνική προεδρία, αλλά και κοινοτικούς αξιωματούχους, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής ΕΕ, αλλά και στη συνεδρία των ηγετών της Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πληροφορίες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτήσει ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 108 δισ. ευρώ, ενώ η αναζήτηση των κεφαλαίων θα γίνει πρώτα από την αγορά και στη συνέχεια, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, από τις χώρες μέλη, ενώ ως έσχατη λύση θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

    Στη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητείται το συνολικό πακέτο της απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και στοχεύει στην ομαλοποίηση των αγορών των κρατικών ομολόγων και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει την απρόσκοπτη διοχέτευση κεφαλαιουχικών πόρων στην οικονομία. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

    Τα θέματα που θεωρούνται κρίσιμα είναι ο καθορισμός του ύψους της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και ειδικότερα της συνεισφοράς των ιδιωτών επενδυτών, όπου το βέβαιο είναι πως θα ξεπερνά αισθητά την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου που προβλέπει μια μέση απομείωση της τάξης του 21%. Η τρόικα, που αξιολογεί την ελληνική οικονομία, έκρινε ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται μια απομείωση της τάξης του 50-60%. Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτών επενδυτών βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Το δεύτερο μεγάλο θέμα, που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αφορά την αύξηση των οικονομικών δυνατοτήτων του ΕΤΧΣ, όπου εξετάζονται διάφορα σενάρια.

    Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών σήμερα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 26 Οκτωβρίου.

    [02] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΙΔΡΥΣΗ ΟΗΕ

    Η ύπαρξη και η δράση του ΟΗΕ έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, σε μήνυμά του προς τη μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία με αφορμή την αυριανή επέτειο της ίδρυσης του διεθνούς Οργανισμού.

    ``Στο πλαίσιο του ΟΗΕ προασπίζουμε την κρατική μας οντότητα και επιδιώκουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης αποτελούν εφόδια της Κύπρου για τη διεκδίκηση των δικαίων της``, αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Δημοσθένους.

    Ανασκοπώντας το έργο του διεθνούς Οργανισμού από της ιδρύσεώς του, ο κ. Δημοσθένους τονίζει ότι ``στα 66 χρόνια λειτουργίας του ο ΟΗΕ προσπάθησε, παρά τις όποιες αδυναμίες του, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση κρίσεων πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα``, αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Δημοσθένους και συνεχίζει: ``Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και υπεύθυνο βήμα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και των αρχών της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των λαών``.

    Ο κ. Δημοσθένους σημειώνει ακόμη ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία "είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν τον ΟΗΕ πιο λειτουργικό, ευέλικτο και ικανό να λαμβάνει αποφάσεις, αλλά και να τις εφαρμόζει, ελπίζοντας ότι θα διασφαλίζει, στο μέλλον, τον οικουμενικό σεβασμό των αρχών του``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - MEDICRIME

    Η Κύπρος, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ελβετία, θα είναι από τις πρώτες χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα υπογράψουν την νέα Σύμβαση (MEDICRIME) του Οργανισμού, για την καταπολέμηση της παραχάραξης φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων.

    Η Σύμβαση θα ανοίξει για υπογραφές το τριήμερο 26 ως 28 Οκτωβρίου 2011 στη Μόσχα, όπου και θα λάβει χώρα Συνέδριο, με αντικείμενο την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δράσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

    Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την εποπτεία της υγείας και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

    Με την υιοθέτηση της νέας αυτής Σύμβασης, που θα αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη στον τομέα της εμπορίας παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούνται να ποινικοποιήσουν την παραγωγή πλαστών ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, την καταβολή προμήθειας για τη διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, το αδίκημα της πλαστογράφησης των σχετικών εγγράφων και την παροχή βοήθειας στον τομέα της εμπορίας τους.

    [04] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

    Ως έναν από τους πιο σημαντικούς γεωργικούς κλάδους για την Κύπρο χαρακτήρισε σήμερα την ελαιοκομία ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, αναφέροντας πως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα προϊόντα της ελιάς αποτελούν το 3% του συνόλου της παραγωγής των κυριότερων γεωργικών προϊόντων σε όγκο, ενώ η αξία τους σε τρέχουσες τιμές παραγωγού ανέρχεται στο 9%.

    «Η ελιά, συνώνυμη με τη Μεσόγειο και τον πολιτισμό της, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της αφθονίας. Το ελαιόλαδο, ο υγρός χρυσός της μεσογειακής γης, αποτελεί την πλέον υγιεινή επιλογή μεταξύ όλων των λιπαρών ουσιών», είπε ο Υπουργός Γεωργίας σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Η ελιά και το ελαιόλαδο της Κύπρου: Ο πολύπλευρος ρόλος και η σημασία των προϊόντων ενός ευλογημένου δέντρου», η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της 17ης Παγκύπριας Αγροτικής Εκθεσης.

    Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο κ. Αλετράρης επεσήμανε πως σε μιαν εποχή που χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό στη διάθεση προϊόντων, η προβολή και ανάδειξη της γεωργικής παραγωγής του τόπου έχει βαρύνουσα σημασία, σημειώνοντας παράλληλα πως η διασφάλιση της ποιότητας είναι εξίσου σημαντική.

    Ανέφερε πως για τον σκοπό αυτό, υπό την ευθύνη του Τμήματος Γεωργίας έχει εκπαιδευτεί και πρόσφατα αρχίσει τις εργασίες της η πρώτη ομάδα οργανοληπτικής αξιολόγησης εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων, οι εργασίες της οποίας παρουσιάστηκαν στο περίπτερο του Τμήματος Γεωργίας στη φετινή Παγκύπρια Αγροτική Εκθεση και που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα ελαιόλαδα εκείνα που, φτιαγμένα με μόχθο και αγάπη, ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γεύση τους, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 October 2011 - 11:29:11 UTC