Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΗΡΟΥ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΜΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΟΜΗΡΟΥ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η ένταση που δημιουργείται από την τουρκική πλευρά έχει μια έκταση που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές προθέσεις τους, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου στη Βουλή των Ελλήνων, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Πάγκαλο ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, τοποθετήθηκε υπέρ της υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε τη στήριξη του κυπριακού ελληνισμού στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Πάγκαλου ο κ. Ομήρου είπε ότι ``βεβαίως ο κυπριακός ελληνισμός δεν ξεχνά το ρόλο που διαδραμάτισε για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, όταν λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό το μέγα επίτευγμα του ελληνισμού, το μεγαλύτερο μετά το 1974, μετά την τραγωδία``.

    Είχαμε, ανέφερε, ``μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων πάνω στη συγκυρία την χρονική και την πολιτική``. Πρόσθεσε ότι ``Κύπρος και Ελλάδα είμαστε μαζί, δεν χρειάζεται να το λέμε, αλλά το υπογραμμίζουμε για να το ξέρουν όλοι, σ` αυτή τη δύσκολη ώρα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα``.

    ``Θέλω να πω ότι είμαστε δίπλα, όλα τα πολιτικά κόμματα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κυπριακός ελληνισμός στο σύνολό του συμπαρίσταται σ` αυτή τη δοκιμασία και είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αλώβητη με μια εθνική συνεννόηση που πάντοτε είναι αναγκαία σε τέτοιες δύσκολες ώρες``, υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι ``είμαστε και για την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κύπρου και της Ελλάδας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου``, προσθέτοντας ότι ``εμείς ουδέποτε παραβιάσαμε διεθνείς κανόνες σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να είναι ο ταραξίας και ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή``.

    Εμείς, ανέφερε, ``είμαστε για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή``.

    Από πλευράς του ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, συζήτησαν ``την κατάσταση στην Κύπρο στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στην περιοχή μας στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή``. Οι σχέσεις μας, πρόσθεσε, ``είναι, όπως ξέρετε, πολύ στενές και θα συνεχίσουν να είναι``.

    ``Κοινός παρανομαστής της πολιτικής μας είναι η εμμονή στις αρχές του διεθνούς δικαίου και η επιδίωξη των καλώς νοουμένων συμφερόντων του κυπριακού ελληνισμού με την ενεργό συμπαράσταση του ελληνικού λαού και των ελληνικών αρχών και κομμάτων στο σύνολό τους``, συμπλήρωσε.

    Κληθείς να πει αν τον ανησυχούν οι τουρκικές προκλήσεις, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης ανέφερε ότι ``η ένταση που δημιουργείται από την Τουρκική πλευρά έχει μια έκταση, πιστεύω, που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά περιστατικά και δεν ανταποκρίνεται και στις πραγματικές προθέσεις τους``.

    Οπωσδήποτε, πρόσθεσε, ``πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση να παρακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά δεν νομίζω ότι εκδηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τουρκικού λαού κατ` αρχήν και γενικότερα των λαών της περιοχής και δεν συνάδουν με τις διεθνείς σχέσεις όπως εμπεδώνονται αυτή τη στιγμή από τη δράση διεθνών οργανισμών και τις συμμαχίες στις οποίες ανήκουν και η Κύπρος και η Ελλάδα και η Τουρκία, μπορεί να έχουν οποιοδήποτε μέλλον``.

    Ακούμε, είπε, ``ορισμένα πράγματα με προσοχή αλλά δεν είμαστε σε ανησυχία με την έννοια ότι θα αλλάξουμε την πορεία μας επειδή ο ένας ή ο άλλος λέει το ένα ή το άλλο``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΜΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η τρομοκρατία και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις διάφορες πτυχές της θα απασχολήσει την 7η Διεθνή Διάσκεψη της Διεθνούς Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, με θέμα ``Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης``, που άρχισε στην Κύπρο, με διοργανωτή τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στην έναρξη της Διάσκεψης στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, είπε ότι ``η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο όταν η παγκόσμια κοινότητα ενώσει τις δυνάμεις της, γιατί η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα και έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις``.

    ``Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας επιβάλλεται να υπάρχει συλλογικότητα και η διεθνής κοινότητα να δρα πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Παράλληλα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η διεθνής κοινότητα αποφασιστικά θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λόγων που την γεννούν και την εκτρέφουν, δηλαδή την κοινωνική ανισότητα, την πολιτική και φυλετική αδικία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ``τα ΜΜΕ θα πρέπει έμπρακτα να συνεισφέρουν στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία, δημιουργώντας κοινή γνώμη που μαχητικά να αντιστέκεται στην τρομοκρατία``, και επεσήμανε και το ρόλο του διαδικτύου, το οποίο χαρακτήρισε ``ανερχόμενη δύναμη``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρία νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα διαχείρισης της χρηματοοικονομικής κρίσης, και ζητήματα που αφορούν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπό το φως των δεδομένων που βρίσκονται υπό διαμόρφωση τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη και αλλού, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου είπε πως με βάση τα πρόσφατα γεγονότα και τα γεγονότα ακόμα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περίπτωση χρηματοοικονομικών κρίσεων, θα πρέπει να υπάρχει άμεση δράση για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και με βάση τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δημιουργείται το απαραίτητο θεσμικό και νομικό πλαίσιο ούτως ώστε η Κύπρος να είναι σε θέση σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη να παρέμβει για να στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, τα νομοσχέδια αυτά, που θα κατατεθούν στη Βουλή προς έγκριση, έγιναν σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα, «με την οποία υπάρχει στενή συνεννόηση και συνεργασία σε μια προσπάθεια να μπορούμε ως Κύπρος να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπτώσεις».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

    Το Υπουργείο Εργασίας παραμένει επικεντρωμένο στα θέματα καταπολέμησης της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας και στα θέματα που σχετίζονται με την ενθάρρυνση για πρόσληψη ανέργων, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου επισκέφθηκε χώρους εργασίας με την ευκαιρία της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας, η Υπουργός Εργασίας κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον τα ποσοστά ανεργίας τον τελευταίο μήνα είναι ικανοποιητικά.

    «Η ανεργία δυστυχώς παρουσιάζει μια κατάσταση ανησυχητική, αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Εχουμε ήδη υπογραμμίσει ότι αυτές οι πιέσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες» είπε και πρόσθεσε πως «η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη, οι συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι τέτοιοι που να απορροφήσουν εκείνες τις μεγάλες ομάδες των ανέργων που έχουν δημιουργηθεί, σαφώς επιδρά και στην κατάσταση της απασχόλησης στην κυπριακή οικονομία, στην κυπριακή αγορά εργασίας».

    Για το λόγο αυτό, συνέχισε, το Υπουργείο Εργασίας «παραμένει επικεντρωμένο στις δράσεις που είχαμε ξεκινήσει από την αρχή της κρίσης, ιδιαίτερα στα θέματα της καταπολέμησης της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας, αλλά και στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενθάρρυνση για πρόσληψη ανέργων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 October 2011 - 15:29:11 UTC