Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [02] ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [04] ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Εκκληση για σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συλλογικότητα και ομοψυχία απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι ``όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε με ενότητα και σύμπνοια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας``.

    ``Οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλά είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος μας και η σημερινή μέρα, μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, έχουμε μπροστά μας οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον``, συνέχισε ο κ. Δημοσθένους.

    Πρόσθεσε ότι ``τώρα είναι η ώρα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και κυρίως της ανάγκης προστασίας και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών που καθορίζουν μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία``.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα, τιμώντας την εθνική επέτειο, ``υποκλινόμαστε μπροστά σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία του κόσμου, ανάμεσα σε αυτούς και χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές και, ταυτόχρονα, αντλούμε πρότυπα πολιτών που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στην Κύπρο μας, μέσα από το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που διαμορφώνουμε``.

    ``Πολιτών προσηλωμένων στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και την ελευθερία, πολιτών που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, πολιτών έτοιμων να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας``, συμπλήρωσε ο Υπουργός Παιδείας.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι οι ηρωικοί πατριώτες τους οποίους εμείς σήμερα τιμούμε, ``απέδειξαν έμπρακτα σ όλο τον κόσμο ότι οι ευγενείς στόχοι και τα υψηλά ιδανικά κατακτώνται με ενότητα, ομοψυχία, πίστη και συμμετοχή και τούτο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και είναι χρέος όλων μας να την τιμήσουμε, να τη διαφυλάξουμε με σεβασμό και να την κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές``.

    [02] ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΥΠΡΟΣ

    Δεν φαίνεται η περιοχή της Κύπρου να έχει επηρεαστεί από τον σεισμό ύψους 7,2 βαθμών στην Τουρκία, κυρίως λόγω της σχετικά μεγάλης απόστασης των χιλίων χιλιομέτρων, αλλά και των διαφορετικών γεωδυναμικών και σεισμοτεκτονικών χαρακτηριστικών των δυο περιοχών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Γεωλογικός Λειτουργός στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Στέλιος Νικολαϊδης.

    «Είναι γεγονός ότι είμαστε σε σεισμογόνο περιοχή, είναι γεγονός επίσης ότι είμαστε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή όπου είναι και η Τουρκία και η Ελλάδα και η νότια Ιταλία αλλά με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, μέχρι στιγμής βεβαίως, δεν έχουμε επηρεαστεί καθόλου», είπε ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας πως «η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας είναι η αναμενόμενη, εκείνη που έχουμε καθημερινά και μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει οποιαδήποτε ανωμαλία στις καταγραφές μας».

    Παράλληλα υπογράμμισε πως οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν και πως οι συνέπειές τους μόνο με αντισεισμικές κατασκευές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

    «Δεν φαίνεται να έχουμε επηρεασμό από το σεισμό της Τουρκίας στην περιοχή μας κυρίως λόγω της σχετικά μεγάλης απόστασης, 1000 χιλιόμετρα αλλά και των διαφορετικών γεωδυναμικών και σεισμοτεκτονικών χαρακτηριστικών των δυο περιοχών. Είναι άλλα ρήγματα εκεί, άλλα ρήγματα εδώ, άλλοι μηχανισμοί γένεσης σεισμών εκεί άλλοι εδώ», είπε ο κ. Νικολαϊδης.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος. «Μπορεί να γίνει ένας σεισμός στην περιοχή της Κύπρου αλλά να μην έχει σχέση με το σεισμό της Τουρκίας το συγκεκριμένο», ανέφερε.

    [03] ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Ο χρόνος αρχίζει και τελειώνει με το χτύπημα του μεγάλου σιδερένιου κουδουνιού για τους 13 μαθητές στο Γυμνάσιο Ριζακαρπάσου. Ο χρόνος γενικά στο Ριζοκάρπασο προχωρά, αργά, υπό κατοχή.

    Οι ώρες στο σχολείο είναι αυτές που δίνουν ζωή, παρέχουν γνώση, προσφέρουν συναναστροφή και ανατροφή του πνεύματος για το εξατάξιο γυμνάσιο που φέτος για πρώτη φορά μετά την επαναλειτουργία του το 2004 δεν έχει απόφοιτους. Ο αριθμός μαθητών αυτή τη χρονιά είναι ισάριθμος με εκείνον όταν το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου πρωτολειτούργησε το 1917, ως Ανωτέρα Πρακτική Σχολή τότε. Δεκατρείς οι απόφοιτοι της σχολικής χρονιάς 1917 1918. Δεκατρείς θα είναι και οι απόφοιτοι της σχολικής χρονιάς 2011 2012, χωρίς όμως τελειόφοιτους. Του χρόνου δεν θα υπάρχουν φοιτητές από το Ριζοκάρπασο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή σε άλλο ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

    Το Γυμνάσιο στεγάζεται στο πρώην Παρθεναγωγείο με θέα το χωριό. Τα σπίτια στο Ριζοκάρπασο με τη φραχτή και τα ζώα τους φαίνονται καθαρά. Οι υδάτινες πηγές στερεύουν και το πράσινο λιγοστεύει. Οπως και ο αριθμός των εγκλωβισμένων, όπως και ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν λιγοστεύει όμως η δίψα των μαθητών για γνώση, για το μέλλον. Ένα μέλλον που δυστυχώς θα τους υποχρεώσει να εγκαταλείψουν την οικογένεια και τον τόπο τους για να σπουδάσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους αλλού. Ισως και να γυρίσουν. Τίποτε δεν αποκλείεται. Το Γυμνάσιο έχει και αίθουσα πληροφορικής και εργαστήρια και βιβλία. Χτες όμως, δεν είχε ρεύμα. Δραστηριότητες υπάρχουν πολλές εντός του σχολείου. Εκτός αυτού, οι επιλογές είναι σχεδόν μηδαμινές.

    Από τους 13 μαθητές μόνο τρεις είναι τα κορίτσια. Σε ένα πηγαδάκι αγοριών και κοριτσιών στο διάλλειμά τους ρωτώ τι έγινε και στο Ριζοκάρπασο γεννιούνται πιο πολλά αγόρια. Ενας μαθητής μού απαντά ότι έτυχε φέτος και πως στο Δημοτικό τα περισσότερα είναι κορίτσια.

    [04] ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Στην Κύπρο βρίσκονται από την Κυριακή οι συγγραφείς Homero Aridjis από το Μεξικό, Pedro Vicuna από τη Χιλή, Δημήτρης Νόλλας από την Ελλάδα, Caius Dobresku από τη Ρουμανία και Alicia Stallings από τις Ηνωμένες Πολιτείες , για να λάβουν μέρος «σε μια αλλιώτικη λογοτεχνική εκδήλωση».

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου, οι συγγραφείς, ύστερα από επίσκεψη στην εντός των τειχών Λευκωσία, μετέβησαν σε πέντε διαφορετικά μέρη του νησιού-Λεμεσό, Πλάτρες, Γαλάτα, Λευκωσία, Αγία Νάπα- όπου και φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες.

    Σε εκδήλωση αύριο στην αίθουσα Καστελιώτισσα οι συγγραφείς θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα κείμενα που έγραψαν κατά την παραμονή τους στο νησί.

    Τα κείμενα θα εκδοθούν σε δυο Ανθολογίες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 October 2011 - 11:29:49 UTC