Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - 28Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΧΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΔΙΕΥΘΝΤΡΙΑ ΓΤΠ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Για τη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου, μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας όπου την Κυριακή και την Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στην έπαυλη Green Tree στο Λονγκ Αϊλαντ, το διήμερο εντατικών επαφών του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του.

    Οι συναντήσεις αρχίζουν το πρωί της Κυριακής και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δηλώσεις την Δευτέρα το βράδυ μετά το πέρας των συναντήσεων.

    Εξάλλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους την Κυριακή στις 1815 τοπική ώρα για το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας των συνομιλιών.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - 28Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εκφράζοντας παράλληλα εκτίμηση και ευγνωμοσύνη «για τη συνεχή στήριξη και την αμέριστη βοήθεια» της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου.

    «Σαν σήμερα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός επέλεξε να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη αρνούμενος να υποταχθεί στις δυνάμεις του φασισμού, διεκδικώντας στην πράξη το δικαίωμα του για ειρήνη και δημοκρατία» αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφέρει επίσης ότι μέσα στις φοβερά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει με βάναυσο και άδικο τρόπο τον ελληνικό λαό, η καταφυγή στα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας αποτελεί το μέγιστο δίδαγμα της επετείου

    «Αυτές οι αξίες, η αντίσταση του ελληνικού λαού, καθοδηγούν σήμερα τον κυπριακό λαό στον αγώνα που διεξάγει για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας» σημειώνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΧΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Η σημερινή επέτειος μας δίνει με σαφήνεια το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για μια επανατοποθέτηση του Κυπριακού πάνω στη σωστή βάση της εισβολής και της κατοχής, της διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του λαού, είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα το χαιρετισμό της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της παρέλασης, ο κ. Ομήρου κληθείς να πει αν έχει προσδοκίες σε σχέση με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «όχι μόνο προσδοκίες δεν υπάρχουν για τη Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχουν φόβοι για κινδύνους``.

    Πρόσθεσε ότι ``τρία χρόνια συνομιλιών, απευθείας διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν πρόοδο και διάνοιξη προοπτικής για λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά έχουν εμφανίσει ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο εξοργιστικά προκλητική την τουρκική αδιαλλαξία``.

    [04] ΔΙΕΥΘΝΤΡΙΑ ΓΤΠ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Η επικοινωνιακή στρατηγική για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς μετά την ολοκληρωμένη ανάληψη του επικοινωνιακού ρόλου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), αναφέρει η Διευθύντρια του ΓΤΠ Ελεονώρα Γαβριηλίδη.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γαβριηλίδη λέει πως χάθηκε κάποιος χρόνος στην αρχική προετοιμασία της επικοινωνιακής στρατηγικής, συμπληρώνει όμως ότι το κενό καλύπτεται, λόγω της προεργασίας που έκανε το γραφείο της κατά τα τελευταία χρόνια.

    Εξάλλου, αναφέρει ότι η Προεδρία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τις όποιες τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Προσθέτει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Λευκωσία θα αντιδράσει ως η Προεδρεύουσα χώρα, συντονίζοντας την αντίδραση του συνόλου των κρατών μελών.

    Θεωρεί άδικη την κριτική που δέχτηκε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης για την αναφορά του σε «Προεδρία που θα έχει τη βάση της στις Βρυξέλλες», καθώς, όπως λέει, έτσι γίνονται πλέον οι Προεδρίες μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση του κ. Μαυρογιάννη ότι Κυπριακό και Προεδρία είναι δύο θέματα ξεχωριστά, ο χειρισμός των οποίων δεν θα αλληλοεπηρεαστεί και δεν θα παγώσει.

    Η Διευθύντρια του ΓΤΠ αναφέρει επίσης ότι έχει σημασία η Κύπρος να κάνει μια επιτυχημένη Προεδρία, ώστε να ανατρέψει την εικόνα που κυριαρχεί στην ΕΕ ότι κινείται μονοθεματικά, λόγω Κυπριακού. Εξίσου σημαντικό θεωρεί το να αποκτήσει ένα καλό όνομα ως το κράτος μέλος που μπορεί να διαδραματίσει ένα σωστό συντονιστικό ρόλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ και προσθέτει ότι η εικόνα αυτή θα είναι δύσκολο να ανατραπεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 October 2011 - 13:29:19 UTC