Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΦΙΞΗ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΦΙΞΗ - ΔΗΛΩΣΗ

    Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η τουρκική πλευρά δεν έχω τις καλύτερες και μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συνάντηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις διήμερες συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

    «Η έκκληση μου προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο και προς τα Ηνωμένα Εθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στους ομογενείς ανταποκριτές.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως και στις 7 Ιουλίου, όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα, αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός, όπως και οι δύο υποσχέθηκαν.

    «Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκτίμησε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιγνιδιού «επίρριψης ευθυνών» (blame game).

    «Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί, πρώτα απ όλα, η συνάντηση του Greentree να είναι με τον ίδιο το γενικό γραμματέα και στη συνέχεια να ακούσει μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης από τα Ηνωμένα Εθνη.

    «Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθεί η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά να μεταδώσει είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι, δυστυχώς, προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει».

    Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη έφτασαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο σύμβουλος του Προέδρου στις συνομιλίες, Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

    Σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ευρισκόμενο στη Νέα Υόρκης Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

    Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, συναντήθηκε νωρίς χθες με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας και αργά το βράδυ με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε.

    Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ σύσκεψη με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα, του κ. Πάσκοε και της ομάδας Κυπριακού στη Γραμματεία, κατά την οποία θα ενημερωθούν από τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο και να αποφασίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες του Green Tree.

    Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν 9 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα), με ολιγόλεπτη εμφάνιση του ΓΓ και των αντιπροσωπειών μπροστά στις κάμερες, αλλά χωρίς δηλώσεις και στη συνέχεια θα έχουν γεύμα εργασίας, στο οποίο θα μιλήσει πρώτος ο Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι δύο ηγέτες.

    Η εξέταση των θεμάτων θα ξεκινήσει μετά την αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα, υπό την προεδρία του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, η συζήτηση θα εστιαστεί στα τέσσερα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν λίγες συγκλίσεις ή σημειώθηκαν αποκλίσεις λόγω τουρκικών υπαναχωρήσεων, ήτοι, περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση και ιθαγένεια. Η σειρά εξέτασης θα καθοριστεί μάλλον στο πρόγευμα.

    Στις 6:30 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) ο κ. Ντάουνερ θα μιλήσει στους δημοσιογράφους, για τις συνομιλίες της πρώτης ημέρας. Οι δύο ηγέτες που θα αφιχθούν νωρίς την Κυριακή στο Greentree, θα διανυκτερεύσουν εκεί το βράδυ της Κυριακής.

    Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας υπό την προεδρία του κ. Ντάουνερ και νωρίς το απόγευμα θα συμμετάσχει σ αυτές και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στις 7 το βράδυ (τοπική ώρα), ο Γενικός Γραμματέας περιστοιχισμένος από τους δύο ηγέτες - θα προβεί σε δήλωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών και στη συνέχεια τους θα παραθέσει δείπνο, στο οποίο θα παρακάθονται επίσης οι αντιπρόσωποι των ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερζάι κι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [02] ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αναμένει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανούλ Μπαρόζο, όπως τονίζει σε γραπτή δήλωση.

    «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι-Μουν να συγκαλέσει την επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο», αναφέρει στη γραπτή δήλωση του ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος προσθέτει ότι «μετά από περισσότερα από τρία χρόνια συνομιλιών, έφτασε η ώρα να κλείσουν όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». «Ολοι οι Κύπριοι και η Ευρωπαική Ενωση θα επωφεληθούν από μια Κύπρο ενωμένη», αναφέρει.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο «Η Κομισιον αναμένει από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης να οδηγήσει σε απτα αποτελέσματα, που θα ανοίξουν το δρόμο για την τελική φάση της διαδικασίας».

    Ο Πρόεδρος της Κομισιον αφου αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας, ζητάει από τους δύο ηγέτες να αδράξουν της ευκαιρίας για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τώρα. «Οι δύο ηγέτες και τα ΗΕ μπορούν να συνεχίσουν υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιον σ` αυτη την ιστορική προσπάθειά τους.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Δεν υπάρχουν προσδοκίες από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Kληθείς να πει αν έχει προσδοκίες σε σχέση με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «όχι μόνο προσδοκίες δεν υπάρχουν για τη Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχουν φόβοι για κινδύνους``.

    Πρόσθεσε ότι ``τρία χρόνια συνομιλιών, απευθείας διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν πρόοδο και διάνοιξη προοπτικής για λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά έχουν εμφανίσει ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο εξοργιστικά προκλητική την τουρκική αδιαλλαξία``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή δικαστική κατάρτιση και η πρόταση οδηγίας σχετικά με την υποστήριξη των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που έγινε την Παρασκευή. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά.

    Στη συζήτηση για το θέμα της ευρωπαϊκής δικαστικής κατάρτισης, για το οποίο εγκρίθηκαν Συμπεράσματα, ο κ. Λουκά στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι η κατάρτιση των ασκούντων νομικά επαγγέλματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την απόκτηση κοινής ευρωπαϊκής δικαστικής παιδείας. Είναι αναγκαία, σημείωσε, η χρηματοδότηση της κατάρτισης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η προώθηση στενής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών οργανισμών κατάρτισης και των οργανισμών κατάρτισης ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

    Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η πρόταση Οδηγίας σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Η πρόταση διασφαλίζει στα θύματα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, δικαίωμα ακρόασης, ενώ προνοεί ειδική μεταχείριση και προστασία των ευάλωτων θυμάτων, όπως είναι τα παιδιά, κατά τη διάρκεια ποινικών διαδικασιών.

    Ο Υπουργός σε παρέμβασή του σχετικά με το θέμα αυτό τόνισε τη σημασία της προστασίας του θύματος για την κοινωνία, επισημαίνοντας ότι το κείμενο πρέπει να είναι ισορροπημένο και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των θυμάτων, αλλά συνάμα να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές παραμέτρους που προκύπτουν από την παροχή της προστασίας αυτής. Ανέφερε, επίσης, ότι το εύρος του πεδίου εφαρμογής εξαρτάται από το ρόλο του θύματος στη διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι τα ευάλωτα θύματα θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, πλην των ανηλίκων που θα θεωρούνται σε κάθε περίπτωση ευάλωτα θύματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 29 October 2011 - 9:29:14 UTC