Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  • [02] ΔΙΟΗΚΗΤΗΣ ΚΤΚ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙ-ΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    Η οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση του κράτους στα χρηματοπιστωτικά πράγματα δεν γίνεται ως ευχάριστη επιλογή, αλλά ως υποχρέωση του κράτους να στηρίξει το σύστημα, για να του επιτρέψει να συνεχίσει να εργάζεται, να δρα απρόσκοπτα και να ενεργεί ακόμα και σε στιγμές που δεν χρειάζεται η παρέμβαση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Ο κ. Καζαμίας προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τα τρία νομοσχέδια που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τίτλο «Ο Περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011» και ``Ο Περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 2011».

    «Η ύπαρξη και μόνο της προτεινόμενης νομοθεσίας ενεργεί ως επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα στο βαθμό εμπιστοσύνης, τον οποίο θέλουμε να ανεβάσουμε, τόσο για τους καταθέτες και τους οποιουσδήποτε συνεργάτες των τραπεζών και των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πολύ περισσότερο και όλων των ξένων επενδυτών ή οποιωνδήποτε άλλων, που για τους δικούς τους λόγους μας παρακολουθούν», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Καζαμίας είπε πως υπερτονίστηκε ότι «η παρέμβαση του κράτους θα γίνει μονάχα όταν εξαντληθούν όλα τα μέτρα από μέρος του ιδιωτικού τομέα και για σκοπούς διασφάλισης χρηματοοικονομικής σταθερότητας και αφού η Κυβέρνηση κληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο αρμόδιος φορέας να το κρίνει, και μετά από διαβούλευση με την αρμόδια εποπτική αρχή, ανάλογα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού για τον οποίον τίθεται θέμα παρέμβασης».

    [02] ΔΙΟΗΚΗΤΗΣ ΚΤΚ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙ-ΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, όπως συμβαίνει ευρύτερα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες και από την Κεντρική Τράπεζα και από όλους του αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να διαχειριστούμε την κατάσταση, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τα τρία νομοσχέδια, τα οποία κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αποσκοπούν στη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο τόπο, ο κ. Ορφανίδης, είπε πως «επειδή γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας είτε από το καταθετικό κοινό είτε από κοινό γενικότερα γι` αυτήν την κατάσταση».

    «Εχουμε ένα πρόβλημα στην ευρωζώνη. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Να σας υπενθυμίσω ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση που έγινε μετά από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε όλους τους πολίτες της ΕΕ ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ γενικά παίρνει και θα παίρνει τα μέτρα, τα οποία χρειάζονται για τη διαχείριση της υφιστάμενης δύσκολης κατάστασης», είπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, «η στήριξη από το κράτος σε χρηματοοικονομικό ίδρυμα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ είναι ένα έσχατο μέτρο», για να προσθέσει ότι «γι` αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί το παρόν νομοσχέδιο στην Κύπρο, όπως δεν θεωρούνται παρόμοια νομοσχέδια σε άλλες χώρες της ΕΕ, ως νομοσχέδια, τα οποία έχουν ως στόχο είτε κρατικοποίηση οργανισμών, είτε διατάραξη συμφερόντων, επενδυτών κ.λπ.».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία είναι ανησυχητική, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και μόνο με την ανάπτυξη μπορεί να απορροφηθεί η ανεργία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ``η κατάσταση είναι ανησυχητική και η υποτονικότητα που παρουσιάζεται στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ξανά η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση, και όλες αυτές οι συζητήσεις και η επικέντρωση που γίνεται στα θέματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επίλυσης των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν βοηθούν στο να απορροφηθεί το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας``.

    ``Η ανεργία θα απορροφηθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη και για αυτό και ως Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2012 έχουμε φροντίσει να περιληφθούν εκείνα τα έργα τα οποία με την υλοποίησή τους βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``επικεντρωνόμαστε ως Υπουργείο στα θέματα που αφορούν την πάταξη της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας, αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού, που δυστυχώς αναπτύσσεται μεταξύ εργαζομένων με το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται οι κοινοτικοί εργαζόμενοι ως φτηνή εργατική δύναμη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 14:29:14 UTC