Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MOODYS ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • [01] MOODYS ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και του χρέους των τριών κυπριακών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε την Τρίτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s Investors Service, επικαλούμενος την περιορισμένη ικανότητα του κράτους να στηρίξει το μεγάλο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ισοδυναμεί με έξι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

    Ο οίκος υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου κατά μια βαθμίδα στο Ba2 από Ba1, τη Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα κατά τρεις βαθμίδες στο Β2 από Ba2 και την Ελληνική Τράπεζα κατά μια βαθμίδα, στο Ba2 από Ba1

    Επιπλέον, οι Moody`s έθεσαν τις νέες αξιολογήσεις των τριών κυπριακών τραπεζών σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

    Η ενέργεια του αυτή, αναφέρει ο Οίκος, ακολουθεί την υποβάθμιση που έκανε στις 4 Νοεμβρίου της αξιολόγησης των ομολόγων του κυπριακού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες στο Baa3 (υπό επανεξέταση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση) από Baa1.

    Ο κύριος λόγος για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τριών κυπριακών τραπεζών είναι η περιορισμένη ικανότητα του κράτους να στηρίξει το μεγάλο τραπεζικό του σύστημα, το οποίο ισοδυναμεί με έξι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

    Η επαναξιολόγηση της ικανότητας του κράτους να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα αντανακλά μια εξασθένηση της δύναμης του ισολογισμού της χώρας, όπως καταδεικνύει η υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου στο Baa3 από Baa1.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος σε κάθε μια τράπεζα χωριστά, οι Moody`s αναφέρουν ότι η υποβάθμιση της Μαρφίν Λαϊκής κατά τρεις βαθμίδες αντανακλά την εξασθένηση της πιστωτικής δύναμης της τράπεζας και σημειώνει ότι η Μαρφίν, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δύο τράπεζες, έχει υψηλότερη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs), γύρω στο 91% του δείκτη ιδίων κεφαλαίων Tier 1, που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στις ζημιές που απορρέουν από την αναθεωρημένη συμφωνία της ΕΕ για μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI), που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου.

    Οι Moody`s εκτιμούν ότι η Μαρφίν θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους πέραν του ενός δισ. ευρώ για να πληροί τον ελάχιστο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 8% που απαιτεί η Κεντρική τράπεζα και το δείκτη για Core Tier 1 στο 9% που ζητεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

    Οσον αφορά τις άλλες δύο τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, ο Οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσαν να καλύψουν χωρίς εξωτερική βοήθεια το έλλειμμα κεφαλαίων που προέκυψε από την τρέχουσα απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα.

    Αναφέρει, επίσης, ότι παρά την έκθεση της Τράπεζας Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα που ανέρχεται στο 53% του Tier 1, η ικανότητά της για ενίσχυση των βασικών κεφαλαίων της υποστηρίζεται από την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου αξίας 887 εκ. ευρώ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε Core Tier 1 capital.

    Οσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, ο Οίκος αναφέρει ότι η έκθεσης της στα ελληνικά ομόλογα είναι περιορισμένη και ανέρχεται στο 18% του δείκτη Tier 1.

    Αναφερόμενος στους παράγοντες που θα λάβει υπόψη για την αναθεώρηση της αξιολόγησης των τριών τραπεζών, ο Οίκος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εξασθένηση των μακροοικονομικών συνθηκών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα - στις δύο κύριες αγορές των τραπεζών - θα δημιουργήσει λειτουργικές προκλήσεις και για τις τρεις τράπεζες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

    Οι Moody`s αναφέρουν ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης των τριών κυπριακών τραπεζών θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της εξασθένισης του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες σε τρία βασικά ζητήματα:

    (1) Στην ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την τρέχουσα χρηματοδότηση τους και τα χαρακτηριστικά ρευστότητας τους.

    Σύμφωνα με τον Οίκο, η βάση χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών κατέδειξε ανθεκτικότητα από την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Ωστόσο, σημειώνει, η σχετικά υψηλή εξάρτηση τους από τις καταθέσεις εταιρειών ξένης ιδιοκτησίας - οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των καταθέσεων για τις τρεις τράπεζες - εκθέτει τις τράπεζες σε πιθανή αρνητική μεταβολή της εμπιστοσύνης της αγοράς και σε κινδύνους εκροής καταθέσεων.

    Αναφέρει, επίσης, ότι αυτές οι αρνητικές μεταβολές στην εμπιστοσύνη της αγοράς θα μπορούσαν να προκύψουν από μια σειρά παραγόντων, όπως οι τυχόν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μια πιθανή περαιτέρω εξασθένηση της δημοσιονομικής θέσης της κυπριακής Κυβέρνησης ή ανησυχίες αναφορικά με τις ίδιες τις τράπεζες και σημειώνει ότι η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί επίσης στην αστάθεια που χαρακτηρίζει τις καταθέσεις των τραπεζών στην Ελλάδα.

    (2) Η περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, που προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ικανότητας πληρωμής των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών δανείων των τραπεζών (18% των δανείων για την Ελληνική, 35% για την Τράπεζα Κύπρου και 46% για την Μαρφίν Λαϊκή), καθώς και ο αυξανόμενος κίνδυνος της μειωμένης απόδοσης των δανείων προς τον κυπριακό ιδιωτικό τομέα, αλλά και η αναθεώρηση προς τα κάτω της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Κύπρου το 2012 στο 0,2% από 1% προηγουμένως.

    Οι Moody`s αναφέρουν ότι εκτός από αυτές τις πιέσεις, η αναθεώρηση θα αξιολογεί επίσης την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν περαιτέρω πιθανές ζημιές από την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα, πέραν από την πρόσφατη απόφαση για ``κούρεμα`` 50% στο ελληνικό χρέος.

    3) Η πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών, παρά την εύρωστη κερδοφορία τους πριν από τις προβλέψεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 November 2011 - 12:29:11 UTC