Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ/Κ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ/Κ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει υπαναχωρήσει από συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή υποβάλλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση προς τιμή των 70 χρόνων ζωής, δράσης και προσφοράς της ΠΣΕ ΠΕΟ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το Κυπριακό ως το μέγιστο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός λαός.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ότι παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο για λύση του Κυπριακού. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

    Πρόσθεσε ότι «όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όσες απογοητεύσεις και αν συναντούμε, δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης, με την ιδέα του οριστικού ξεπουλήματος της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «στις απευθείας διαπραγματεύσεις προσερχόμαστε εδώ και 3 χρόνια με καλή θέληση με εποικοδομητικές προτάσεις, με προσήλωση στη συμφωνημένη διαδικασία και στη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων».

    Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η βάση των διαπραγματεύσεων είναι ταυτόχρονα η λύση την οποία επιδιώκει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα».

    «Παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει υπαναχωρήσει από συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή υποβάλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης».

    «Μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε, λέγοντας ότι «η σημερινή τουρκική ηγεσία συμπεριφέρεται με επιθετικότητα και προκλητικότητα, ενώ με δηλώσεις της αναιρεί τη βάση λύσης και ακυρώνει κάθε προσπάθεια για πρόοδο».

    Τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών».

    Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι «δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να συναινέσουμε είτε σε αλλαγή της διαδικασίας με εισαγωγή επιδιαιτησίας και τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων, είτε σε παραβίαση αρχών που θα καθιστούν την επιτευχθείσα λύση θνησιγενή και αδιέξοδη», σημειώνοντας ότι «αν παρά τις προσπάθειες μας, δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση τότε θα πρέπει ο ΟΗΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να δαχτυλοδείξουν τον υπαίτιο και αυτός να αναλάβει την ευθύνη».

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η πρωτόγνωρη παγκόσμια και ιδιαίτερα η πανευρωπαϊκή κρίση, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «ο κάθε πολίτης κατανοεί ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν οφείλονται ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στους χειρισμούς μας».

    Όπως είπε, «η οικονομική κρίση αναπαράγεται συνεχώς και σε μεγαλύτερη ένταση, επιφέροντας ανατροπές και απρόοπτα αποτελέσματα. Κανένας δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προβλέψει πριν από τρία-τέσσερα χρόνια την πορεία και την κατάληξη της ελληνικής οικονομίας σήμερα».

    «Δυστυχώς», συνέχισε, «η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια της Ελλάδας, αποτελεί το βασικό λόγο για τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας. Λαμβάνουμε μέτρα. Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο με βασικό γνώμονα τη θωράκιση της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία αγγίζουν διαθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις της κυπριακής οικονομίας που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα λάβαμε μέτρα για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και στον τουρισμό, μέτρα που έχουν αποδώσει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία».

    «Επιπρόσθετα με τους χειρισμούς μας», είπε ο Πρόεδρος, «δημιουργούμε το ενδεχόμενο να έχουμε τη σημαντικότερη οικονομική και πολιτική προοπτική για τον τόπο τα τελευταία χρόνια, με τις έρευνες που με αποφασιστικότητα διεξάγουμε για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

    «Ο χειρισμός των εξελίξεων σε σχέση με την κυπριακή οικονομία από την Κυβέρνηση μας διέπεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Επιλύουμε διαρθρωτικά προβλήματα. Δίνουμε ώθηση στην ανάπτυξη. Νοικοκυρεύουμε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος για να προστατεύσουμε τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Επιδιώκουμε τα όποια μέτρα λαμβάνονται να εμπεριέχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και να μην επιβάλουν μονομερώς τα βάρη στους εργαζόμενους. Παίρνουμε μέτρα για την οικονομία έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Σημείωσε, επίσης, ότι «η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι άνθρωποι με ανάγκες. Δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα που ενδεχόμενα να χαροποιούν κάποιους, αλλά την ίδια στιγμή θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στην κοινωνία, υποσκάπτοντας την ίδια στιγμή την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη».

    Ανέφερε, επιπλέον, ότι «από κοινωνικής άποψης κύρια μας έγνοια είναι η ανεργία και η αντιμετώπιση της», προσθέτοντας ότι «η πολιτική κουλτούρα αυτής της Κυβέρνησης επιβάλλει ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για να διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη στον τόπο μας όπως μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει».

    «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης είναι ένα επίτευγμα. Ας γίνει μια απλή σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ακόμη ότι «η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται επιπρόσθετα ηρεμία και πολιτική σταθερότητα. Οι έντονες αντιπαραθέσεις γύρω από την οικονομία, η κινδυνολογία και η καταστροφολογία πλήττουν την αγορά, πλήττουν την ίδια την οικονομία».

    Απηύθυνε, ταυτόχρονα, έκκληση προς όλους, πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς εταίρους, «για αυτοσυγκράτηση και κοινή προσπάθεια με μόνο στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών αποτελεσμάτων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Αναφερόμενος στην ΠΕΟ, είπε ότι «σήμερα η ΠΕΟ παραμένει ένας από τους κύριους προασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων».

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «με τη δράση που αναπτύσσει στον τομέα της επαναπροσέγγισης, με την επίτευξη μιας παραδειγματικής συνεργασίας με το Τουρκοκυπριακό Συνδικαλιστικό Κίνημα, στέλνει τα καλύτερα ταξικά και συνάμα πατριωτικά μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης στο εξωτερικό, υποδεικνύοντας ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, συνέχισε, «δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Η οργανωμένη πάλη δέχεται σήμερα επίθεση με τρόπους που ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει δεχθεί. Τρόπους πιο έμμεσους, οι οποίοι απευθύνονται στην συνείδηση των ανθρώπων και ως εκ τούτου μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί».

    «Καλλιεργείται στην κοινωνία ένας ακραίος ατομικισμός στέλνοντας το μήνυμα ότι, όχι μόνο ο καθένας μπορεί από μόνος του να επιτύχει, αλλά ίσως μπορεί και καλύτερα. Εφαρμόζονται πολιτικές απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Στοχοπροσηλωμένα καλλιεργείται πολλές φορές ένα κλίμα απαξίωσης έναντι των Συντεχνιών και συγκεκριμένων ομάδων των εργαζομένων», είπε.

    Υπογράμμισε ότι «η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς και ειδικότερα στην Ευρώπη, επιφέρει πλήγματα στους εργαζόμενους και στους εκφραστές των συμφερόντων τους, με αποτέλεσμα σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη να σημειώνονται σήμερα πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τον απλό άνθρωπο».

    Καταλήγοντας, είπε ότι «οι εξελίξεις αυτές έχουν πολλές φορές ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, τη δραματική συρρίκνωση των δαπανών για την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

    Τη συζήτηση των προτάσεων του Υπουργείου Οικονομικών για στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών στοιχείων, ολοκλήρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία το απόγευμα της Παρασκευής.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, η υποχρέωση της Κυβέρνησης, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι να μειώσει τις κοινωνικές παροχές, γενικά, κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι με τη στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου εξοικονομούνται συνολικά 100 εκ. ευρώ (20 εκ. ευρώ από την στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και 80 εκ. ευρώ από στόχευση του επιδόματος τέκνου).

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η φοιτητική χορηγία θα συνεχίσει να παρέχεται, ως έχει σήμερα, για οικογένειες με δύο παιδιά και με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ το επίδομα τέκνου θα συνεχίσει να παρέχεται, ως έχει σήμερα, για οικογένειες με εισόδημα μέχρι 39.000 ευρώ.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Ως μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη Νομοθετική και την Εκτελεστική Εξουσία, αλλά και για ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία με τα συντεταγμένα της όργανα, χαρακτήρισε την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το β` εξάμηνο του 2012, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Τόνισε παράλληλα πως μια επιτυχημένη Προεδρία της Κύπρου της ΕΕ θα αναδείξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος, την ανάγκη για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας και για μια λύση οποία να στηρίζεται πάνω στις αρχές του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου.

    «Είναι μια πρόκληση για να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτή τη μεγάλη στιγμή, και μια μεγάλη ευκαιρία για να αναδείξουμε τη μικρή Κύπρο με μια πετυχημένη Προεδρία σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Ομήρου σήμερα, μιλώντας σε λειτουργούς της Βουλής στο πλαίσιο ενδοϋπηρεσιακής σύσκεψης με τη Διεύθυνση και το προσωπικό της Βουλής για την προετοιμασία της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Ομήρου, είναι μια ιστορική περίοδος, αφού η μικρή Κύπρος θα προεδρεύσει της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Σημείωσε παράλληλα πως η δράση και η συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων θα είναι σημαντική και καθοριστική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 November 2011 - 18:29:11 UTC