Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΜ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΥΑΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κάλεσε την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων, της επιθετικότητας και των απειλών και να περάσει στην πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε ομιλία της στην Αθήνα, σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παράνομου εποικισμού και παραβίασης του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Αναφερόμενη στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Κύπρου, επεσήμανε ότι αυτό είναι αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, στηρίζει πλήρως την πολιτική αυτή.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Αθήνα, εξέφρασε την ευχή όπως η Ελλάδα, η οποία σημείωσε - αποτέλεσε ανέκαθεν και αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα στον αγώνα της Κύπρου, να οδηγηθεί «στην ενότητα, συνεννόηση και ομοψυχία με στόχο την αποτελεσματική και μόνιμη αντιμετώπιση της κρίσης, την ανόρθωση της οικονομίας, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη προς όφελος ολόκληρου του ελληνικού λαού».

    Το Κυπριακό, είπε στην ομιλία της η κ. Μαρκουλλή, είναι πρόβλημα που υφίσταται λόγω της διαχρονικά αδιάλλακτης πολιτικής της Τουρκίας, η οποία επιμένει να αγνοεί επιδεικτικά την πληθώρα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και αποφάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών δικαστηρίων.

    Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, επιτακτική επιδίωξή μας παραμένει η αναζήτηση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Τουρκία δεν έπαυσε ποτέ να επιδιώκει την παγίωση των κατοχικών τετελεσμένων μέσω της άγονης παρέλευσης του χρόνου, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μας οδηγούσε στο να αποδεχθούμε την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας και μια λύση δύο κρατών».

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη, είπε ότι «η δήλωση του ΓΓ σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν, δηλαδή αυτά της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας, παρουσίασε την περιορισμένη, έως ανύπαρκτη, πρόοδο που έχει επιτευχθεί», προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει κάποια βήματα στα θέματα της οικονομίας, της εσωτερικής ασφάλειας και της ΕΕ, τα οποία συζητήθηκαν όμως στην Κύπρο και όχι στη Νέα Υόρκη».

    Η κ. Μαρκουλλή έθεσε ως προϋπόθεση για την επανένωση της Κύπρου «η τουρκική πλευρά να περάσει από την προπαγανδιστική θριαμβολογία στην έμπρακτη μετακίνηση από δογματικές θέσεις που οδηγούν συνεχώς σε αδιέξοδα» και να εγκαταλείψει - όπως είπε - «την πολιτική των κανονιοφόρων, της επιθετικότητας και των απειλών και να περάσει στην πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία». Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο «να ασκηθεί επιρροή και πίεση πάνω στην Τουρκία», αίτημα το οποίο προβάλλεται στο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Μια διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, σημείωσε, πρέπει «να συγκληθεί από τα ΗΕ εφόσον προηγουμένως έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και να αφορά τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος, με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων».

    Τόνισε παράλληλα ότι η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επίλυση του Κυπριακού «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί από τον οποιονδήποτε ως μείωση της αποφασιστικότητάς μας για διαφύλαξη και υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», σημειώνοντας ότι «απόρροια αυτής της πολιτικής είναι οι εν εξελίξει έρευνες για εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας σε πλήρη αρμονία και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέσω έντονης διεθνούς κινητικότητας, έχει οριοθετήσει τα τελευταία χρόνια την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Παράλληλα, έχουμε καταστήσει σαφές ότι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων είναι αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμά μας», ανέφερε.

    Όπως είπε «η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, στηρίζει πλήρως την πολιτική μας. Μοναδική μελανή εξαίρεση αποτελεί και πάλι η Τουρκία η οποία δεν έχει καν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης».

    Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας απαράδεκτη, λέγοντας ότι «η δική μας συνετή αντίδραση συνίσταται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων με στοχευμένη πολιτική και διπλωματική δράση, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

    Ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αστήρικτη την όποια προσπάθεια διασύνδεσης των ερευνών για εξεύρεση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Ενδεχόμενη ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ, είπε, θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο που θα μπορούσε να επενεργήσει ως καταλύτης για την εξεύρεση λύσης. Κάλεσε δε την Τουρκία να δεσμευτεί στην υλοποίηση αυτού του οράματος και να πάψει να δημιουργεί ένταση με την εκτόξευση πολεμικών ιαχών και την προσφυγή σε προκλητικές ενέργειες.

    Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιδιώκει τον εκτροχιασμό ή το πάγωμα και την ακύρωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ωστόσο, τόνισε, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους ότι η υποστήριξη αυτή δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως «λευκή επιταγή», καθώς η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμβάλει ουσιωδώς στην επίλυση του Κυπριακού, τερματίζοντας παράλληλα τις απειλές της έναντι ενός κράτους μέλους της ΕΕ, την ίδια στιγμή που επιδιώκει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας.

    Για την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε τις τουρκικές απειλές περί διακοπής των σχέσεων με την ΕΕ εκείνη την περίοδο, λέγοντας ότι είναι παράδοξο να θεωρεί η Τουρκία ότι μπορεί απλά και χωρίς κόστος να εκτοξεύει τέτοιου είδους απειλές. ``Το μήνυμα προς την Αγκυρα είναι από την πλευρά μας ξεκάθαρο: η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει το θεσμικό της ρόλο όπως αυτός προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας», τόνισε.

    Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ πρόκληση για την Κύπρο και ιστορική ευκαιρία προκειμένου η ΕΕ «να λειτουργήσει ως δύναμη προόδου, ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας», προσθέτοντας ότι μια επιτυχής Προεδρία θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει την Κύπρο όχι μόνο στον ευρωπαϊκό, αλλά και στον διεθνή χώρο.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την εκτίμηση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας πως την ίδια στιγμή και ως αποτέλεσμα της συνάντησης της Νέας Υόρκης και της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ που ακολούθησε, «είναι φανερό ότι μεθοδεύεται χρονοδιάγραμμα και έμμεση επιδιαιτησία με προφανή τον κίνδυνο πλήρους εκτροπής». Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Τραχωνιτών κατά την τουρκοανταρσία του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Τράχωνα στο Στρόβολο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «ταυτόχρονα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

    «Με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως η εν λόγω συμπεριφορά της Τουρκίας «για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. «Να της υποδείξουν», όπως είπε, «ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του διεθνούς Δικαίου». «Να την καλέσουν», όπως πρόσθεσε, «να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη».

    Σημείωσε δε πως ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας. ``Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απ ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια,`` ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΜ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο νέος Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβρααμόπουλος θα επισκεφτεί την Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, όπως προέκυψε από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη.

    Ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Δημήτρη Αβρααμόπουλο. Οπως αναφέρεται, ο κ. Ηλιάδης αφού συνεχάρη τον Δημήτρη Αβρααμόπουλο για την ανάληψη των καθηκόντων του, απηύθυνε στον κ. Αβρααμόπουλο πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεχτή.

    Από την πλευρά του ο κ. Αβρααμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Δημήτρη Ηλιάδη, τόνισε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου.

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΥΑΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη φτάνει τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Στέφεν Καλόνζο Μουζιόκα, επικεφαλής αντιπροσωπείας από την αφρικανική χώρα.

    Τον Στέφεν Καλόνζο Μουσιόκα και τη σύζυγο του Πωλίν καθώς και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία θα υποδεχτούν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγος του Ελση. Θα ακολουθήσει κατ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Κενυάτη αξιωματούχο ενώ οι αντιπροσωπείες από τις δυο χώρες θα παρακαθίσουν σε επίσημες συνομιλίες.

    Το βράδυ της Δευτέρας ο Αντιπρόεδρος της Κένυας και η σύζυγος του θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγος του Ελση στο Προεδρικό. Την Τρίτη ο Κενυάτης ΥΠΕΣ θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Αλέκο Ορουντιώτη και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    Την Τετάρτη θα επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρύτανη Ανδρέα Ορφανίδη και ακολούθως θα μεταβεί στο Μετόχι του Κύκκου όπου θα γίνει δεκτός από το Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο. Την Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Κένυας θα επισκεφτεί τη Μητρόπολη Κιτίου όπου θα έχει συνάντηση με το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναχωρήσει από την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 November 2011 - 14:29:10 UTC