Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Το ΠΔΠ αφορά την περίοδο 2014-2020, ενώ η διαπραγμάτευση που έχει δρομολογηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών ενδέχεται να καταλήξει επί Κυπριακής Προεδρίας, το Δεκέμβριο του 2012, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου, διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού αναφορικά με το ΠΔΠ, η οποία περιστράφηκε γύρω από τέσσερα κύρια θέματα, την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, τη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

    Οσον αφορά την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκουν την πλήρη ευθυγράμμισή της με τις άλλες κοινοτικές πολιτικές καθώς και με τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» ενώ όσον αφορά την ΚΑΠ, έχει τροχοδρομηθεί η αναθεώρησή της με εισαγωγή νέων παραμέτρων αλλά και η μακροπρόθεσμη σύγκλιση των άμεσων πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών.

    Η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» αποτελεί σχέδιο χρηματοδότησης για επενδύσεις με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης θα συνοψιστούν σε έκθεση που θα ετοιμάσει η Πολωνική Προεδρία και θα παρουσιάσει στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 5 Δεκεμβρίου.

    Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση του Τρίο Προεδρίας με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ΠΔΠ, συμπεριλαμβανομένης της προόδου που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί επί του θέματος. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεσμικά, έχει πλέον ρόλο συναπόφασης σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν και τη χρηματοδότησή τους για την επόμενη επταετία.

    Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, η προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης του ερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς και η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Βαλτικής.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Μαυρογιάννης είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Πολωνό Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Mikotaj Dowgielewicz, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Η υποβοήθηση της ανάπτυξης και οι καλύτερες ρυθμίσεις της απασχόλησης είναι οι δύο άξονες τους οποίους προτάσσει το Υπουργείο Εργασίας στη μάχη για την καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη δημοσιογραφική συνάντηση «ΕΕ και Κύπρος: Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης για τη συγκράτηση της ανεργίας».

    Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η υφιστάμενη οικονομική κρίση αλλά και η ανισομέρεια στην κατανομή των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανέλθει στο 7,2% για το 2011 και στο 7,5% για το 2012 σε σχέση με 6,2% το 2010.

    «Εμείς προσπαθούμε να επενεργήσουμε και στους δύο παράγοντες. Στο μεν πρώτο συνδυάζοντας μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, στο δε δεύτερο βάζοντας το σωστό πλαίσιο και τις σωστές ρυθμίσεις, αφαιρώντας κάποια κίνητρα τα οποία δεν ξεκινούν από τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ικανότητες. Αν η επιλογή γίνεται με μόνο δεδομένο ότι είναι φτηνή εργατική δύναμη εδώ υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.

    Δίνοντας το στίγμα του προβλήματος η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι ενώ η αύξηση της απασχόλησης μεταξύ 2009 και 2010 ήταν 3,3% για τους Κύπριους ανήλθε σε 46,64%, για τους κοινοτικούς. Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την απασχόληση κοινοτικών η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία πληθυσμού με 4,2% και δεύτερη είναι η Ισπανία με 2%. Η Κύπρος, ανέφερε, προσελκύει κοινοτικούς, αφού παρόλο που φέτος είχε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ανεργία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, βρίσκεται συγκριτικά πιο κάτω από το μέσο όρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 November 2011 - 18:29:11 UTC