Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΟΖ
  • [02] ΥΠΕΞ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [04] ΚΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΟΖ

    Η προσπάθεια για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου πάει καλά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη στην πλατφόρμα «Ομηρος» από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην πλατφόρμα υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε``.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση στην πλατφόρμα «Όμηρος» και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, ενώ επεσήμανε πως θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά.

    ``Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο``, είπε.

    Απευθυνόμενος ``στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε ``να επιτύχει αυτή η προσπάθεια`` και τόνισε ότι ``αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο κράτος και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα``, ανέφερε.

    Είπε ακόμη πως σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και ευχήθηκε επιτυχία και σε αυτό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Noble για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που έκαναν επί τόπου στην πλατφόρμα.

    ``Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε``, είπε.

    Δεύτερον, πρόσθεσε, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. ``Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του θορύβου, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί``, σημείωσε.

    Ανέφερε πως πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. ``Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοί θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις``, υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών», προσθέτοντας χαριτολογώντας «και όχι του αερίου».

    [02] ΥΠΕΞ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως εμπόδιο στην αποτελεσματική διεκπεραίωση της Προεδρίας μας, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης και του ΟΠΕΚ με θέμα την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

    «Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θα μας μετακινήσει από τον αμετάκλητο στόχο μας για επίτευξη βιώσιμης λύσης που να επανενώνει την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «ελπίδα και όραμά μας παραμένει να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό».

    Θα ήταν, είπε, «ευχής έργο αν μέχρι την Προεδρία η πατρίδα μας εκπλήρωνε το στόχο της επανένωσης, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς πεισματικά συνεχίζουμε να λειτουργούμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να απεμπολούμε βασικές αρχές και διεκδικήσεις, για μια βιώσιμη λύση». Πρόσθεσε ότι αυτή θα πρέπει να «βρίσκεται στα συμφωνημένα πλαίσια της λύσης του ενός κράτους, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια που θα έχει τη συνταγματική δομή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη αρνητική πολιτική της τουρκικής πλευράς και η επιδίωξη λύσης δύο κρατών και των συναφών συνομοσπονδιακών προσεγγίσεων της τουρκικής πλευράς τορπιλίζουν την όποια ουσιαστική σύγκλιση».

    [03] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    «Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε διάφορους τομείς των προετοιμασιών για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ», δήλωσε ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Προεδρία που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και ο ΟΠΕΚ στη Λευκωσία.

    «Το 18μηνο Πρόγραμμα της Πολωνίας Δανίας Κύπρου για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 έχει δημοσιευτεί και θα αποτελέσει βάση για το εξάμηνο Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας», είπε.

    Αναφερόμενος σε θέματα στελέχωσης ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «έχουν οριστεί οι Προεδρεύοντες των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου και οι πλείστοι έχουν τοποθετηθεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες». Προχωρεί, πρόσθεσε, «η εκπαίδευση και κατάρτιση των Προεδρευόντων, καθώς και όλων των λειτουργών που εμπλέκονται στην Προεδρία».

    Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη έχουν επίσης «καθοριστεί, στο μέγιστο βαθμό, οι συναντήσεις που θα λάβουν χώρα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των Άτυπων Συναντήσεων του Συμβουλίου και έχει καταρτιστεί προκαταρτικό Επίσημο Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων, το οποίο αφορά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες και θα οριστικοποιηθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου».

    [04] ΚΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

    Μείωση της τάξης των 210.000 ή σε ποσοστό 15% παρουσίασε ο αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκαν από τις Κυπριακές Αερογραμμές κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2011.

    Οπως προκύπτει από τη Μη Ελεγμένη Κατάσταση Διαχείρισης για την περίοδο 1 Ιουλίου - 18 Νοεμβρίου 2011, ο αριθμός πληρότητας κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 ανέβηκε στο 73,1% σε σχέση με 71,6% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ως αποτέλεσμα των μειωμένων προσφερόμενων θέσεων λόγω της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ``η εταιρεία, προβλέποντας τη μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού στις κύριες αγορές της, μείωσε τις προσφερόμενες θέσεις στην αγορά κατά 336 χιλιάδες ή 17,0% για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο``.

    Ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν κατά την ίδια περίοδο ήταν περίπου 210 χιλιάδες ή 15,0% μικρότερος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ο συντελεστής επιβατικής πληρότητας ανήλθε στο 73,1% σε σχέση με 71,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 November 2011 - 14:29:12 UTC