Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην πλατφόρμα «Ομηρος» ο Πρόεδρος
  • [02] Ντάουνερ: Δεν διαμεσολαβούν τα ΗΕ
  • [03] Συνάντηση Ομήρου-Δήμα
  • [04] Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με Συντεχνίες

  • [01] Στην πλατφόρμα «Ομηρος» ο Πρόεδρος

    Η προσπάθεια για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου πάει καλά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη στην πλατφόρμα «Ομηρος» από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην πλατφόρμα υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε``.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση στην πλατφόρμα «Όμηρος» και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, ενώ επεσήμανε πως θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά.

    ``Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο``, είπε.

    Απευθυνόμενος ``στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε ``να επιτύχει αυτή η προσπάθεια`` και τόνισε ότι ``αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο κράτος και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα``, ανέφερε.

    Είπε ακόμη πως σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και ευχήθηκε επιτυχία και σε αυτό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Noble για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που έκαναν επί τόπου στην πλατφόρμα.

    ``Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε``, είπε.

    Δεύτερον, πρόσθεσε, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. ``Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του θορύβου, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί``, σημείωσε.

    Ανέφερε πως πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. ``Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοί θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις``, υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών», προσθέτοντας χαριτολογώντας «και όχι του αερίου».

    [02] Ντάουνερ: Δεν διαμεσολαβούν τα ΗΕ

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν καμία πρόθεση να διαιτητεύσουν ή να μεσολαβήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θα πράξουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να κτίσουν γέφυρες, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει δει τον Πρόεδρο από τη συνάντηση στο Greentree, ``για αυτό ήταν καλή ευκαιρία να μιλήσουμε, όχι μόνο για την περίοδο μετά το Greentree, αλλά για να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε τους επόμενους δύο μήνες πριν επιστρέψουμε στο Greentree, που θα είναι λίγο πέρα από τα μέσα του Ιανουαρίου``.

    Πρόσθεσε ότι συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια αρκετά συχνά και σημείωσε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου απουσιάζει και θα τον συναντήσει το Σαββατοκύριακο.

    Ερωτηθείς εάν ήταν αισιόδοξος για αυτή τη νέα φάση των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``είναι δύσκολο, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για αυτό, αλλά θεωρήσαμε, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, ότι έγινε καλή πρόοδος στο Greentree και στην περίοδο μέχρι το Greentree``.

    [03] Συνάντηση Ομήρου-Δήμα

    Η ελληνική Κυβέρνηση έχει σταθερά ως ύψιστη προτεραιότητα της την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρο Δήμα. «Ο κ. Δήμας βρίσκεται στην πολιτική ζωή της Ελλάδας για πάρα πολλά χρόνια και υπήρξε πάντοτε θερμός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και για μια λύση στηριγμένη στις αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Ομήρου.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «με διαβεβαίωσε (ο κ. Δήμας) ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει σταθερά ως ύψιστη προτεραιότητα, στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και ότι βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό του κυπριακού λαού μέχρι την επίτευξη αυτής της λύσης».

    Από την πλευρά μου, πρόσθεσε, «ευχαρίστησα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τη σταθερή συμπαράσταση του μητροπολιτικού ελληνισμού στις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος». Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι «εξέφρασα τη δική μας στήριξη και τη δική μας συμπαράσταση στον αγώνα που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα, η οικονομική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός και ολόκληρη η Ελλάδα, για να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας».

    [04] Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με Συντεχνίες

    Τις θέσεις τους ότι οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη συνεισφέρει στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και ο συσσωρευμένος πλούτος και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, έθεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ στον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, με τον οποίο συζήτησαν τα πρόσθετα μέτρα για την οικονομία που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τους ηγέτες των τριών συντεχνιών, ο κ. Καζαμίας άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενημέρωσε για τις θέσεις του και απομένει στον Υπουργό Οικονομικών να καλέσει εκ νέου τις τρεις συντεχνίες.

    Τα πρόσθετα μέτρα αφορούν στο πάγωμα των προσαυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια, (εξοικονόμηση 255 εκατομμυρίων ευρώ), κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα μέσω της καταβολής μικρού τέλους που δεν θα ξεπερνά το 0,5% στη βάση του κύκλου εργασιών τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 November 2011 - 10:29:15 UTC