Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Προεδρικό ο Ελληνας ΥΠΕΞ
  • [02] Εκκληση ΚΕ για την οικονομία
  • [03] Στα χέρια του Προέδρου η έκθεση της Επ. Διοικήσεως

  • [01] Στο Προεδρικό ο Ελληνας ΥΠΕΞ

    Η Τουρκία πρέπει να προβεί σε εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, τόνισε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Δήμας.

    Ο κ. Δήμας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για λύση στο Κυπριακό.

    Χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, τον ευχαρίστησε «για την πολύ καλή ενημέρωση» που του έκανε για την πορεία των συνομιλιών. Οπως είπε, συζήτησαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα της ευρύτερης περιοχής.

    «Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Είμαστε προσηλωμένοι στην κοινή μας επιδίωξη για μια βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνη με τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε ο κ. Δήμας.

    [02] Εκκληση ΚΕ για την οικονομία

    Εκκληση προς όλους να αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για την οικονομία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος και η διαβούλευση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, απηύθυνε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι πάντοτε τη λήψη των αποφάσεων για την οικονομία προηγείται διάλογος και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Υπουργός Οικονομικών είναι τώρα σ αυτή τη φάση της εντατικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».

    Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, πάντοτε με ένα ισορροπημένο τρόπο, ει δυνατόν, αντιμετωπίζει τα θέματα της οικονομίας τόσο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών όσο και για την επίλυση των συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνηση την καταβάλλει εδώ και καιρό και θα τη συνεχίσει», είπε.

    Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «κάθε φορά που γίνεται διάλογος και υπάρχει διαβούλευση αποφεύγει τις πολλές δημόσιες δηλώσεις και η έκκληση μας είναι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, αν είναι δυνατόν, να αποφευχθούν από όλους, διότι όταν γίνεται ένας διάλογος και μια διαβούλευση και γίνονται δημόσιες δηλώσεις με δημόσιες δεσμεύσεις και τοποθετήσεις τότε δυσχεραίνεται και το πεδίο συνεννόησης αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, η Κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πρακτική».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο περιθώριο να διαφοροποιηθούν οι προτάσεις για την οικονομία ως αποτέλεσμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πάμε σε διάλογο και διαβούλευση. Αυτό κάνει ο Υπουργός Οικονομικών. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ληφθούν όταν θα έρθει το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, όταν έρθουν τα συγκεκριμένα μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τούτη την ώρα την προπαρασκευαστική εργασία την κάνει ο Υπουργός Οικονομικών».

    Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Οικονομικών είχε διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού αρχίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είναι Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστόφια», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια διαδικασία αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

    Πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως «ανεξαρτήτως των διαφωνιών που διατυπώνονται, τελικά δημιουργηθεί ένα τέτοιο σκηνικό στην Κύπρο και μετά τη λήψη των αποφάσεων, που να διατηρείται η κοινωνική ηρεμία στον τόπο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

    [03] Στα χέρια του Προέδρου η έκθεση της Επ. Διοικήσεως

    Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεις εις βάρος, κυρίως, ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι κρατούμενοι, οι μετανάστες και οι έγκυες εργαζόμενες γυναίκες, καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

    Αυτό δήλωσε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου μετά την επίδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ετήσιας έκθεσης της για το έτος 2010, όπως επίσης και τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων και της Αρχής Ισότητας.

    Η κ. Σαββίδου σημείωσε ότι του χρόνου θα επιδοθούν πέντε εκθέσεις στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοίκησης. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο αριθμός των παραπόνων των πολιτών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται γύρω στις 3000 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων των δύο Αρχών, πρόσθεσε.

    Η κ. Σαββίδου είπε ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τμήμα της έκθεσης που καταπιάνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Δυστυχώς, συνέχισε, «διαπιστώνουμε να εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε βάρος ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως κρατούμενοι και μετανάστες».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 November 2011 - 14:29:14 UTC