Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: «Μισή Κύπρος» λόγω τουρκικής κατοχής
  • [02] Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας ο Χρ. Κυκκώτης
  • [03] Συμφωνία για τα δίδακτρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

  • [01] Κυβέρνηση: «Μισή Κύπρος» λόγω τουρκικής κατοχής

    Απάντηση στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου περί μόνιμων παρεκκλίσεων και μισής Κύπρου έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις και αντιστρέφοντας τα πυρά προς την Τουρκία για τη μισή Κύπρο, η οποία, όπως ανέφερε είναι αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής της και κατοχής της μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ο κ. Στεφάνου κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την πολιτική των απειλών που ακολουθεί γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να εκθέσει εαυτόν.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Στεφάνου και σχολιάζοντας δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό πρέπει να θεωρηθεί ως πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και ότι θα υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις μέσα από τη λύση, είπε ότι «η ΕΕ έχει εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του Πρωτοκόλλου 10, το οποίο αποτελεί επαρκεί βάση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που τίθενται από τη λύση του Κυπριακού».

    Είναι γνωστό, πρόσθεσε, «ότι δεν αποδεχόμαστε μόνιμες παρεκκλίσεις με τη λύση του Κυπριακού και ότι οι όποιες παρεκκλίσεις δεν θα είναι μόνιμες, θα είναι περιορισμένου αριθμού και διάρκειας χρόνου».

    Σχολιάζοντας περαιτέρω δηλώσεις του κ. Ερογλου, ο οποίος επανέλαβε δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ περί μισής Κύπρου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το Πρωτόκολλο 10 απαντά στον κ. Γκιουλ και στον κ. Ερογλου για τις δηλώσεις περί μισής Κύπρου, αφού το Πρωτόκολλο 10 μιλά για την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ».

    Θέλουμε όμως ξανά να πούμε, ανέφερε, ότι «αυτό που ο κ. Γκιουλ ονομάζει μισή Κύπρο είναι το αποτέλεσμα των παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι είναι αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και κατοχής, της παρουσίας των δεκάδων χιλιάδων Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού Ε/κ και Τ/κ, καθώς και της παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από μέρους της Τουρκίας».

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Ερογλου όσον αφορά στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην Ενωση».

    Πρόσθεσε ότι «αυτή που επίμονα προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα είναι η Τουρκία με την άρνηση της να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, αλλά και με τις απειλές της περί παγώματος των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την ευρωπαϊκή Προεδρία».

    «Ας τερματίσει αυτή την πολιτική η Τουρκία γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και να προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της», είπε τέλος.

    [02] Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας ο Χρ. Κυκκώτης

    Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης. Η χειροτονία του εμψηφισμένου Επισκόπου θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, το πρωί στην Παλλουριώτισσα και στις 16:00 της ίδιας ημέρας θα γίνει η ενθρόνιση του στον Απόστολο Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς, στη μεγάλη Εκκλησία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών της Ιεράς Συνόδου που διενεργήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο μικρό Συνοδικό για ανάδειξη Μητροπολίτη Κυρηνείας, μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, εννέα ψήφους εξασφάλισε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, έξι ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και μία ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου.

    Εχοντας απόλυτη πλειοψηφία ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης εξελέγη από τον πρώτο γύρο Μητροπολίτης Κυρηνείας.

    Ο εμψηφισμένος Μητροπολίτης Κυρηνείας, σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην Αρχιεπισκοπή μετά τα αποτελέσματα, είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο.

    «Ημουν σίγουρος ότι η Ιερά Σύνοδος πάντοτε πράττει το σωστότερο και το καλύτερο. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ευχαριστώ όλους τους Κερυνειώτες οι οποίοι κράτησαν ένα ήθος ψηλό όπως αρμόζει σε Εκκλησιαστικές εκλογικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

    [03] Συμφωνία για τα δίδακτρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

    Μέχρι το τέλος του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, κανένας φοιτητής των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα καταβάλει για τις σπουδές του περισσότερα δίδακτρα από τα εγκεκριμένα κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος.

    Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους με τους Προέδρους των τριών Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που έλαβαν άδεια λειτουργίας το 2007, για τη συζήτηση του θέματος των διδάκτρων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης ότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχουν προσφύγει τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, λάβει απόφαση σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις αυξήσεις των διδάκτρων που να επιβεβαιώνει ή να διαφοροποιεί τα δεδομένα, αυτή θα γίνει σεβαστή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Οπως σημειώνεται, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργού, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή προς τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με την οποία τα ενημέρωνε για τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το πιο πάνω θέμα και το κλίμα που επικράτησε ήταν πολύ θετικό και όλοι οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν διάθεση συνεργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 November 2011 - 14:29:23 UTC