Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές ΥΠΕΞ Λιβάνου στην Κύπρο
  • [02] Προγράμματα 6 εκ. ευρώ για Διασυνοριακή Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρου
  • [03] Στα 15 του χρόνια εξασφάλισε θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
  • [04] Συνέντευξη Προέδρου CIPA στο ΚΥΠΕ

  • [01] Επαφές ΥΠΕΞ Λιβάνου στην Κύπρο

    Μικτή Επιτροπή τεχνοκρατών από την Κύπρο και το Λίβανο συνεδριάζουν από τις 09:00 προσπαθώντας να βρουν απάντηση σε ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Λίβανος όσον αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

    Οπως δήλωσε ο Λιβάνιος Υπουργός Εξωτερικών Adnan Marour απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε με την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μετά από συνάντησή τους, υπάρχουν «η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις» και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων στις 18:00.

    Η κ. Μαρκουλλή από πλευράς της δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε λαμβάνει χώρα η συνάντηση αυτή μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «αυτό το είχαμε ανακοινώσει από το Σεπτέμβριο όταν είχαμε ξανασυναντηθεί με τον κ. Υπουργό».

    «Πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν το Λίβανο, με την πρόθεση να δούμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων», ανέφερε η Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι «να δούμε πως συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν τη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες.

    «Να αφήσουμε τις δύο αντιπροσωπείες να συζητήσουν, όπως είπε ο Υπουργός, υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από τις δύο αντιπροσωπείες, να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται και θα ξαναμιλήσουμε», είπε.

    Αναφερόμενη στη σημερινή τους συνάντηση η κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε και οι δύο δεσμευθεί ότι θα εργαστούμε πολύ πιο εντατικά και να εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».

    Εχουμε, ανέφερε, «συζητήσει τα θέματα του εμπορίου, των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων», εκφράζοντας την ελπίδα «πολύ σύντομα να μεταβεί μια αντιπροσωπεία από το ΚΕΒΕ - με την οποία θα μιλήσω εντός των ημερών - για να συναντηθούν με συναδέλφους τους στο Λίβανο και άλλους επιχειρηματίες εκεί για να δούμε πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σ αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα».

    «Η Κύπρος και ο Λίβανος είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο», συμπλήρωσε.

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για θέματα που άπτονται της περιοχής όπως το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στις άλλες αραβικές χώρες, για τις σχέσεις ΕΕ Λιβάνου και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

    «Ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της Κύπρου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων, προσθέτοντας ότι και «η Κύπρος μας υποστηρίζει και έχουμε την ίδια θέση στη Μέση Ανατολή». Η Κύπρος, συμπλήρωσε, «υποστηρίζει την ακεραιότητα, την ενότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής».

    «Σήμερα, συζητήσαμε πολλά θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων και είμαστε έτοιμοι να επισπεύσουμε την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Mansour.

    Eξέφρασε επίσης τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν σχέσεις εδώ και 3000 χρόνια και ότι αυτές συνεχίζονται.

    Οι δύο Υπουργοί θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    [02] Προγράμματα 6 εκ. ευρώ για Διασυνοριακή Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρου

    Προτάσεις συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Τετάρτη, η 2η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος, που θα συνεδριάσει στη Λεμεσό.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

    Το εν λόγω Πρόγραμμα καλύπτει τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και την Κύπρο και έχει ως βασικό στόχο την «ανάδειξη της περιοχής ως πόλου αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

    Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 60.082.025 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.065.620 ευρώ (80%) προέρχονται από το ΕΤΠΑ και τα 12.016.405 ευρώ (20%) από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [03] Στα 15 του χρόνια εξασφάλισε θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

    Ο Μιχάλης Ψαράς του Λεοντίου από το Λύκειο Βεργίνας στην Λάρνακα ήταν ο νεότερος μαθητής ο οποίος κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2010 2011 κατάφερε στην ηλικία των 15 μόλις χρόνων να εξασφαλίσει μια θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους αναγνωρίζοντας το επίτευγμα του μαθητή τον συνάντησε σήμερα μαζί με τον πατέρα του Λεόντιο Ψαρά και τον Διευθυντή του σχολείου Χάρη Μασούρα.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε ένα σπουδαίο επίτευγμα που μας χάρισε ο Μιχάλης Ψαράς και που κάνει περήφανους την οικογένεια, τους φίλους του αλλά και την Κύπρο ολόκληρη.

    Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι περιπτώσεις όπως αυτήν του Μιχάλη πρέπει να τις έχουμε όλοι ως πρότυπο και να ακολουθούμε πάντα το ταλέντο και την δική μας εσωτερική διάθεση για να καταφέρουμε το κάθε τι ωραίο.

    Ο ίδιος ο μαθητής, ο Μιχάλης Ψαράς, είπε ότι δεν ανέμενε πως θα επιτύγχανε στις εξετάσεις και αυτή του την επιτυχία δεν την έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ούτε πιστεύει πως όλα αυτά γίνονται για τον ίδιο.

    «Νομίζω ότι παρακολουθώ την ζωή κάποιου άλλου», είπε ο Μιχάλης και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας η οποία θα αρχίσει σε ενάμιση περίπου χρόνο θα αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει την ζωγραφική ή την αρχιτεκτονική όπου θα δώσει εξετάσεις για να εξασφαλίσει μια θέση στο Πολυτεχνείο.

    [04] Συνέντευξη Προέδρου CIPA στο ΚΥΠΕ

    Τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο, υπό το φως των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει ο νέος Πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του CIPA, ο κ. Αγκαστινιώτης θέτει στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, τις προτεραιότητες του Οργανισμού καθώς και τους τομείς και τις χώρες που πρέπει να επικεντρωθεί για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Υπογραμμίζει το ενδιαφέρον πολλών χωρών για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία και η Νορβηγία, και σημειώνει πως πρέπει να λειτουργήσουμε με μακροπρόθεσμο πλάνο στη διαχείριση των εσόδων που θα εισρεύσουν στην Δημοκρατία από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, θέτοντας ως παράδειγμα το μοντέλο της Νορβηγίας.

    Ο κ. Αγκαστινιώτης σχολιάζει τις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών για το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να φορολογηθεί ο πλούτος, αλλά τον διαχωρίζει με την επιχειρηματικότητα, η οποία αν πληγεί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας του τόπου. Χαρακτηρίζει άδικο το μέτρο για φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και δηλώνει ότι πρέπει όλοι να συνεισφέρουν. Αναφέρει επίσης ότι συμφωνεί με την πρόταση για πάγωμα μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια, και τονίζει ότι οι φοροδιαφυγή πλήττει πρώτα και κύρια τις επιχειρήσεις καθώς δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Επίσης, ο κ. Αγκαστινιώτης μιλά για τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο από τη Κίνα, και σημειώνει πως ο CIPA διαβλέποντας τις προοπτικές αυτές έχει ανοίξει Γραφείο στη χώρα αυτή.

    Τέλος, διαβεβαιώνει ότι ο CIPA θα κάνει ότι είναι δυνατόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για να ενισχυθούν οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, συνδράμοντας έτσι στην οικονομική ενίσχυση του τόπου και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 November 2011 - 12:29:41 UTC