Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση ανεργίας σε ΕΕ, Ευρωζώνη και Κύπρο τον Οκτώβριο
  • [02] Ρευστό ενόψει της σύσκεψης της Παρασκευής το κοινοβουλευτικό

    σκηνικό


  • [01] Αύξηση ανεργίας σε ΕΕ, Ευρωζώνη και Κύπρο τον Οκτώβριο

    Στο 8,2% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Οκτώβριο από 7,9% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Ιστορικό υψηλό κατέγραψε η ανεργία στην ευρωζώνη.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,3% (10,2% το Σεπτέμβριο) του ενεργού πληθυσμού, ενώ αύξηση στο 9,8% (9,7% το Σεπτέμβριο) σημειώθηκε και στο σύνολο της ΕΕ.

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, τον Οκτώβριο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 8,1% (7,8% το Σεπτέμβριο), στις γυναίκες 8,3% (8,0% το Σεπτέμβριο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 22,7% (στοιχεία Σεπτεμβρίου).

    Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Αύγουστο, όπου η συνολική ανεργία αυξήθηκε στο 18,3% (17,7% τον Ιούλιο). Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 15,5%, στις γυναίκες 22,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 45,1%.

    Στην ευρωζώνη η μέση ανεργία στους άνδρες ήταν 10,0%, στις γυναίκες 10,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 21,4%.

    Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Αυστρία (4,1%) και το Λουξεμβούργο (4,7%), ενώ τις χειρότερες η Ισπανία (22,8%) και η Ελλάδα (18,3%).

    Τον Σεπτέμβριο η ΕΕ είχε συνολικά 23,554 εκατ. ανέργους, εκ των οποίων 16,294 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης. Το 12μηνο Οκτώβριος 2010-Οκτώβριος 2011 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στην ευρωζώνη κατά 440.000 άτομα. Στην κατηγορία των νέων κάτω των 25 ετών ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 5,482 εκατ. στην ΕΕ, εκ των οποίων 3,338 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης.

    [02] Ρευστό ενόψει της σύσκεψης της Παρασκευής το κοινοβουλευτικό σκηνικό

    Τη θέση πως εάν δεν είναι δυνατός ο επανασχεδιασμός του κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις ώστε να περιληφθούν σε αυτόν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στη σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Τα κόμματα αναμένεται να διαμορφώσουν τις θέσεις τους μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής και ως εκ τούτου τα πάντα είναι ρευστά για το τί μέλλεται να ακολουθήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τους Προϋπολογισμούς. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθούν υπό μορφή νομοσχεδίων για να τεθούν σε ψηφοφορία πριν τον Προϋπολογισμό τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στη σύσκεψη.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, που αποσκοπούσε στην ανταλλαγή απόψεων για διευκόλυνση των δημοσιογράφων στην επιτέλεση του έργου τους, ο κ. Ομήρου είπε επίσης πως κατά την κορυφαία κοινοβουλευτική δραστηριότητα, που είναι η συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, είναι αναμενόμενο να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, που λέγεται πως συναρτώνται με την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας την ανησυχία που υπήρξε στις Βρυξέλες για τις προθέσεις της Κύπρου, διαβεβαίωσε, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ως δεύτερος τη τάξει πολιτειακός αξιωματούχος του κράτους πως η Κυπριακή Δημοκρατία ουδεμία πρόθεση έχει να καπηλευτεί την Προεδρία για να προβάλει και να προωθήσει κατά κύριο λόγο το Κυπριακό.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία, όπως κάθε άλλο κράτος - μέλος και με γνώμονα τα ευρωπαϊκά θέσμια θα κινηθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως από μόνη της η ενάσκηση της Προεδρίας προσδίδει επαρκή προβολή στο Κυπριακό και εναπόκειται «σε εμάς να την αξιοποιήσουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 November 2011 - 12:29:11 UTC