Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη Προέδρου-κομμάτων για την οικονομία
  • [02] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη συντεχνιών - ΥΠΟΙΚ
  • [03] Πηλείδης: Προτεραιότητα του ΚΕΒΕ η διάσωση της οικονομίας
  • [04] Ολα βαίνουν καλώς στο οικόπεδο 12

  • [01] Σύσκεψη Προέδρου-κομμάτων για την οικονομία

    Αρχισε πριν από λίγο η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με αντικείμενο τα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας.

    Στη σύσκεψη, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη λήψη συγκεκριμένων για εκπλήρωση των δεσμεύσεών της Κύπρου έναντι της ΕΕ, συμμετέχουν και οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων.

    Εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Σταύρος Ευαγόρου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος, από πλευράς ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Νικολαϊδης, οι Δημήτρης Συλλούρης και Στέλιος Αμερικάνος εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ και από το Κίνημα Οικολόγων η Ιωάννα Παναγιώτου και ο Αδωνης Γιάγκου.

    Από πλευράς της κυβέρνησης συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο ΓΔ του Υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    [02] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη συντεχνιών - ΥΠΟΙΚ

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων με τον Υπουργό Οικονομικών για το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης.

    Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις προέβη ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ο οποίος έκανε έκκληση όπως το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει δέσμευση από τα κόμματα για ψήφιση των νόμων για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

    Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ) Γρηγόρης Κατσελλής, ανέφερε ότι η ΠΟΑΣ έχει δηλώσει στον ΥΠΟΙΚ ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει περαιτέρω μέτρα για τους εργαζόμενους πριν από την έγκριση των υπόλοιπων μέτρων από τη Βουλή.

    [03] Πηλείδης: Προτεραιότητα του ΚΕΒΕ η διάσωση της οικονομίας

    Τη συμβολή στο πακέτο μέτρων για διάσωση της οικονομίας ώστε να αποφευχθεί η ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα για το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο νέος Πρόεδρος του Φειδίας Πηλείδης σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής κινήτρων για αναζωογόνηση των επιχειρήσεων ως αντίβαρο στα όποια φορολογικά μέτρα, ο κ. Πηλείδης δηλώνει έτοιμος να συζητήσει τα κίνητρα αυτά, αφού επέλθει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά πριν την κατάθεση του πακέτου προς ψήφιση. Παράλληλα, παραθέτει παραδείγματα ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να εστιαστούν τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Πηλείδης δηλώνει ότι μέσα από το προτεινόμενο πακέτο υπάρχει η συνεισφορά των επιχειρήσεων τόσο μέσα από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για την Αμυνα από το 17% στο 20% επί των μερισμάτων, όσο και μέσα από την εισφορά των εργοδοτών στη φορολόγηση των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

    Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για δυσκολίες χρηματοδότησης λόγω κυρίως των προβλημάτων των τραπεζών, καθώς και για υποτονικότητα της αγοράς. Εξαγγέλλει κύκλο συναντήσεων με τις κυπριακές τράπεζες για συζήτηση των προβλημάτων τους. Ο κ. Πηλείδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια ή κάποιες από τις τράπεζες να χρειαστούν να προσφύγουν, μέσω του κράτους, σε ευρωπαϊκά ταμεία και συνεπώς να μπουν σε μηχανισμό επιτήρησης. Ωστόσο, εκφράζει αισιοδοξία ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί ως κράτος να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, αν υιοθετηθούν τα προτεινόμενα μέτρα.

    Οσον αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Φειδίας Πηλείδης διαβλέπει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, καθώς υπάρχουν, όπως δηλώνει, προοπτικές για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο ολόκληρης της Ευρώπης.

    [04] Ολα βαίνουν καλώς στο οικόπεδο 12

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου δήλωσε σήμερα ότι «όλα βαίνουν καλώς» στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου διεξάγονται έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

    «Ολα βαίνουν ομαλώς, όλα κινούνται ομαλά, συνεχίζονται οι εργασίες, και ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου που έγινε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 December 2011 - 10:29:12 UTC