Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: κοινή προσπάθεια για την οικονομία
  • [02] Καζαμίας: Στα 422 εκ. ευρώ οι εισπράξιμοι φόροι
  • [03] Νέα συνάντηση των ηγετών τη Δευτέρα
  • [04] Ν. Θεοδοσίου: Οχι άλλες καθυστερήσεις στο θέμα των αγνοουμένων

  • [01] Πρόεδρος: κοινή προσπάθεια για την οικονομία

    Εκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους για αυτοσυγκράτηση και κοινή προσπάθεια για να τεθεί η κυπριακή οικονομία ξανά σε ανοδική τροχιά, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας από το βήμα του 5ου τακτικού εκλογικού συνεδρίου των Ενωμένων Δημοκρατών.

    «Δεν μπορούμε από τη μια να λαμβάνουμε μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας και από την άλλη να θέτουμε εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία του κράτους και κατ επέκταση της ίδιας της οικονομίας», υπέδειξε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα στο Προεδρικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη βάση των μέτρων που πρότεινε η Κυβέρνηση, είπε ότι αυτή στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται ηρεμία και πολιτική σταθερότητα και ότι καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους από τη Βουλή.

    «Δυστυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα η συνεργασία μας με την πλειοψηφία της Βουλής δεν ήταν πάντοτε αγαστή, όχι από δική μας υπαιτιότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Δήλωσε ότι προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής αλλά και η καταψήφιση κυβερνητικών προτάσεων αποστέρησαν από το κράτος σημαντικά έσοδα, αναφέροντας ότι το σύνολο απώλειας εσόδων που αποτελεί προϊόν αποφάσεων της πλειοψηφίας της Βουλής υπολογίζεται στα 345εκ. ευρώ ετησίως.

    Η Κυβέρνηση, ανέφερε, έχει δημιουργήσει την προοπτική για τις σημαντικότερες οικονομικές και πολιτικές θετικές εξελίξεις για τον τόπο με τις έρευνες που με αποφασιστικότητα διεξάγει για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

    «Παίρνουμε μέτρα για την οικονομία με ταυτόχρονη έγνοια για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Αν αυτό θεωρείται ιδεολογική αγκύλωση, ναι έχουμε αυτή την αγκύλωση, να προσέχουμε τους εργαζόμενους για να μην φορτώσουμε όλα τα βάρη στον απλό άνθρωπο», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ προανήγγειλε και άλλα μέτρα, σημειώνοντας ότι η αύξηση της ανεργίας είναι «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα».

    Εξηγώντας τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης τα κατηγοριοποίησε σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, μέτρα για συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους και μέτρα για εξυγίανση και εξορθολογισμό της οικονομίας.

    Αναφορικά με τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, είπε ότι διαμέσου δύο γενναιόδωρων πακέτων στήριξης, που εξαγγέλθηκαν το Δεκέμβριο του 2008 και το Φεβρουάριο του 2009, η Κυβέρνηση παρείχε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη βασικών τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η κατασκευαστική βιομηχανία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο του 2009 η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

    Σχετικά με τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών του δημοσίου, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε αποφασιστικά στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αφού από το 2009 εφαρμόζεται πάγωμα στις προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία εκτός από τους τομείς της παιδείας και υγείας. Πρόσθεσε ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης τόσο για το 2011 όσο και για το 2012 και το 2013 είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

    «Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα από πολιτικές ψηφοθηρίας και ικανοποίησης υμετέρων προέβαιναν σε αλόγιστες προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Μόνο η δική μας κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά πολιτική μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό αντί να εκτιμηθεί είναι και αντικείμενο σκληρής κριτικής κατά της Κυβέρνησης. Στην Κύπρο συμβαίνουν όλα ξέρετε.», είπε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι με συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται, μειώθηκαν κατά 240 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες του δημοσίου, ενώ παράλληλα, μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των δαπανών.

    Σχετικά με τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του κράτους, αναφέρθηκε σε πρόταση για προσωρινή αύξηση του εταιρικού φόρου για δύο χρόνια από 10% σε 11%, η οποία καταψηφίστηκε από τη Βουλή. Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση για αυξημένους συντελεστές φορολογίας για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, πρόταση που αρχικά, το 2010 καταψηφίστηκε από τη Βουλή και αργότερα, το 2011 ψηφίστηκε στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού πακέτου.

    Στα μέτρα εξυγίανσης και εξορθολογισμού της οικονομίας, αναφέρθηκε στην κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος που καταβαλλόταν στους δημοσίους υπαλλήλους για έξι μήνες μετά την αφυπηρέτησή τους, στην κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ταμείων συντάξεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην ένταξη των νεοεισερχομένων στο ΤΚΑ, στην επίλυση του προβλήματος των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων.

    «Προωθήθηκε επιτέλους η στόχευση των κοινωνικών παροχών, για την οποία μιλούσαμε ακόμα από την έναρξη της θητείας του Τάσσου Παπαδόπολου, για εξοικονόμηση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ενισχύσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνοντας 22 νόμους, που τελικά εγκρίθηκαν 17 από τη Βουλή και θέλω να πιστεύω ότι οι εναπομείναντες νόμοι θα εγκριθούν από εδώ και πέρα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια να απομονωθούν οι εξελίξεις στην Κύπρο από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να αποδοθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην Κυβέρνηση και στους χειρισμούς της, όχι μόνο δεν πείθουν κανένα αλλά προδίδουν σκοπιμότητες.

    Δυστυχώς, είπε, η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει συνεχώς, επιφέροντας ανατροπές και απρόοπτα αποτελέσματα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου η μια χώρα επηρεάζει σημαντικά την άλλη. Ανέφερε ότι κλασικό παράδειγμα αποτελεί η διασύνδεση της κυπριακής και της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια της Ελλάδας που αποτελεί τον βασικό λόγο για τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.

    Προκλήσεις της Κυβέρνησης --------------------- Χαρακτηρίζοντας ιστορική την περίοδο που διέρχεται η Κύπρος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση πέραν από το θέμα της οικονομίας, που είναι η λύση του Κυπριακού, η προοπτική ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της, σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενότητας και η κατά το δυνατό μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων στο Προεδρικό, η οποία κατέληξε σε συναντίληψη για ένα πακέτο μέτρων για την οικονομία, είπε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση να συνεχιστεί για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

    «Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, παρά το γεγονός ότι γινόμαστε και πάλι μάρτυρες καταστροφολογίας και μηδενιστικής κριτικής», δήλωσε.

    Κυπριακό ---------------

    Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, με τα οποία η Ενωση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν σαφή απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις, είπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στην κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

    Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα τα συμπεράσματα καθιστούν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ και δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία κανένα δικαίωμα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ενωσης. «Αυτή η στήριξη στις προσπάθειες μας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της ειλικρίνειας των προθέσεών μας, της σταθερότητας των θέσεών μας και των συνεχών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε.

    Δηλώνοντας μη ικανοποιημένος από την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είπε ότι παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, η τ/κ ηγεσία υπό τον κ. Ερογλου υποβάλλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα ακόμη και σε πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις.

    «Θέσεις και προτάσεις που καταθέτει η τ/κ ηγεσία συνιστούν υπαναχώρηση από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού. Ορισμένες θέσεις και προτάσεις που προβάλλονται στο τραπέζι του διαλόγου εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης», σημείωσε.

    Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Παράλληλα κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να σταματήσει να παρεμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού.

    «Η πλευρά που ευθύνεται για τη μη επίτευξη λύσης πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη», είπε.

    Συνεργασία με ΕΔΗ -------------------------- Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τους Ενωμένους Δημοκράτες μας ενώνουν πολλά».

    «Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη για το τόπο συγκυρία επιβάλλεται να κτίζουμε πάνω σε όσα μας ενώνουν προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε», ανέφερε.

    Απευθυνόμενους προς εκπροσώπους των τ/κ κομμάτων που παρίσταντο στο συνέδριο, ευχήθηκε το 2012 να φέρει την ειρήνη και την επανένωση στον τόπο, βέβαια με την απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό. Πρόσθεσε ότι με καλή θέληση και με ένωση των προοδευτικών δυνάμεων των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων, μπορεί να ασκηθεί αποφασιστική επιρροή σε αυτούς, οι οποίοι είναι η αιτία της μη λύσης του Κυπριακού.

    [02] Καζαμίας: Στα 422 εκ. ευρώ οι εισπράξιμοι φόροι

    Στα 422 εκ. ευρώ ανέρχονται οι προς είσπραξη φόροι κατά την 31/12/2010, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ύστερα από συνάντησή του με το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργο Πούφο.

    Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε σε στοιχεία του Τμήματος σύμφωνα με τα οποία, από αυτά τα 422 εκ. ευρώ τα 167,5 εκ. ευρώ είναι οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν εντός του 2010, τα 165 εκ. ευρώ είναι οφειλές των τελευταίων 2-5 χρόνων και τα υπόλοιπα 90 εκ. ευρώ είναι οφειλές οι οποίες πηγαίνουν πίσω κατά έξι ή περισσότερα χρόνια.

    Είπε επίσης ότι από τα 422 εκ. ευρώ, στις 31/12/2010, για 55 εκ. ευρώ έχουν γίνει αστικές αγωγές προς είσπραξη, για 50 εκ. ευρώ έχουν γίνει διαβήματα για καταναγκαστικές πωλήσεις, για 35 εκ. ευρώ έχει γίνει αίτηση δέσμευσης ακίνητης περιουσίας, για 18 εκ. ευρώ έχουν γίνει διακανονισμοί και ξεκίνησε η αποπληρωμή τους με δόσεις και τα υπόλοιπα 265 εκ. ευρώ είναι οφειλές μέχρι 3 έτη.

    Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτές οι υποχρεώσεις είναι μόνο το κεφάλαιο, αφού ο τόκος και η επιβολή οποιουδήποτε προστίμου υπολογίζεται τη στιγμή του διακανονισμού.

    [03] Νέα συνάντηση των ηγετών τη Δευτέρα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα έχουν την Δευτέρα νέα συνάντηση στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Μετά την προηγούμενη συνάντηση, την 5η Δεκεμβρίου, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ είπε ότι οι δυο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων και το περιουσιακό.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «συζητήσαμε ξανά το θέμα των εξωτερικών σχέσεων».

    [04] Ν. Θεοδοσίου: Οχι άλλες καθυστερήσεις στο θέμα των αγνοουμένων

    Κύριος στόχος και απόλυτη επιθυμία των συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων είναι το πρόγραμμα της ΔΕΑ να παραμείνει στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Σε ομιλία του στη συνεδρία του 100μελούς Συμβουλευτικού Σώματος της Οργάνωσης, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι ``είναι επιθυμία όλων μας να δουλέψει σωστά και αποτελεσματικά με αγαστή συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων μερών με στόχο μέχρι το τέλος του 2012 να συμβαδίζουν οι εκταφές με τις ταυτοποιήσεις``.

    Σημείωσε ότι το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ χρειάζεται άμεσα να στελεχωθεί με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα συνεργεία εκταφών και κάλεσε όλους ``συνετά και υπεύθυνα να κινηθούμε με ταχύτητα αξιοποίησης των σημερινών δεδομένων``.

    Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στην τουρκική στάση στο θέμα των αγνοουμένων και τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που παρεμβάλλει ο τουρκικός στρατός στις εκταφές με τη δικαιολογία πως πρόκειται για στρατιωτικές ζώνες, καθώς επίσης και για την άρνηση της επίσημης Τουρκίας ``να δώσει στοιχεία που κατέχει για αγνοούμενα πρόσωπα, επιτρέποντας έτσι την έναρξη της ουσιαστικής διερεύνησης κάθε περίπτωσης που για εμάς ήταν, είναι και θα είναι βασικός στόχος και υποχρέωση της ΔΕΑ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 December 2011 - 14:29:15 UTC