Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές σήμερα για νέους δήμαρχους και κοινοτάρχες
  • [02] Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση δίνει ώθηση στην αυτονόμηση Τ.Α.
  • [03] Εκλογές: Μειωμένο ποσοστό προσέλευσης

  • [01] Εκλογές σήμερα για νέους δήμαρχους και κοινοτάρχες

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 546.111 εκλογείς για την ανάδειξη νέων δημάρχων και κοινοταρχών, μελών των δημοτικών/κοινοτικών συμβουλίων και των σχολικών εφορειών για τη νέα πενταετία.

    Οι δήμοι παγκύπρια ανέρχονται σε 39, εννέα από τους οποίους είναι κατεχόμενοι και οι κοινότητες στις ελεύθερες περιοχές σε 349 και στις κατεχόμενες σε 140.

    Σε κάποιους από τους δήμους και τις κοινότητες δεν διεξάγονται σήμερα εκλογές αφού ανακηρύχθηκαν ήδη οι τοπικοί άρχοντες, λόγω του ότι μόνο ένας υποψήφιος διεκδικούσε το θώκο.

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 0700. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 1800 με μία ώρα διάλλειμα από τις 1200 μέχρι τη μία. Θα δοθεί παράταση εάν και εφόσον σε κάποια εκλογικά κέντρα παρατηρηθεί αθρόα προσέλευση.

    Οι εκλογείς καλούνται να προσκομίζουν το εκλογικό τους βιβλιάριο, καθώς μόνο με αυτό δικαιούνται να ψηφίσουν, ασχέτως αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόσθετες σελίδες μπορούν να προστεθούν και σήμερα στα εκλογικά κέντρα.

    Συνολικά λειτουργούν 1401 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες και ένα στις κεντρικές φυλακές. Οι εγκλωβισμένοι θα ψηφίσουν σε τρία εκλογικά κέντρα, ένα στο Λιοπέτρι και δύο στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών, όσοι εγκλωβισμένοι έχουν μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές και διαμένουν με συγγενείς τους και επιθυμούν να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό κέντρο, καλούνται να επικοινωνήσουν ακόμη και σήμερα με την Υπηρεσία για να λάβουν ειδική εξουσιοδότηση.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν 89 εγκλωβισμένοι κατεχόμενων κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 114 της Αμμοχώστου.

    Ανάμεσα στους εκλογείς περιλαμβάνονται 12.333 άτομα άλλων κρατών της ΕΕ, με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πεντακόσιοι εξήντα εννέα είναι Τουρκοκύπριοι εκλογείς.

    Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό καλπών κατεχόμενων κοινοτήτων, οι οποίες θα μεταφερθούν για διαλογή και καταμέτρηση σε ενιαίο κέντρο διαλογής στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Μέσω της ιστοσελίδας wtv.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο αριθμό 77772212 ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να μάθει εκ των προτέρων πού ακριβώς θα ψηφίσει.

    Οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα εκλεγούν αναμένεται να γνωστοποιηθούν μέχρι τις δέκα το βράδυ της Κυριακής ενώ τα μέλη των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών θα γίνουν γνωστά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών εργάζονται γύρω στις 9.000 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και 2.175 μέλη της Αστυνομικής Δύναμης.

    [02] Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση δίνει ώθηση στην αυτονόμηση Τ.Α.

    Η Κυβέρνηση δίνει ώθηση στην παραπέρα αυτονόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη διεύρυνση της επαφής της με τον απλό πολίτη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τους υποψήφιους της αρεσκείας τους.

    Σε δηλώσεις του στο Α` Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις σημερινές εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση εμμένει στην αιρετότητα των τοπικών αρχών της κατεχόμενης Κύπρου επειδή εμμένει στην επανένωση του νησιού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία της αποκέντρωσης, είναι η εξουσίας της άμεσης δημοκρατίας, και βεβαίως έχει το καθήκον να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη``.

    ``Φρονώ ότι η αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο από το 1986 μέχρι σήμερα έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο. Εχει αναμορφώσει τις πόλεις και την ύπαιθρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα οποία γεννά η ίδια η ανάπτυξη``, είπε.

    [03] Εκλογές: Μειωμένο ποσοστό προσέλευσης

    Ομαλά συνεχίζεται η ψηφοφορία για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές σε όλα τα εκλογικά κέντρα, η οποία άρχισε στις 07.00, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εφορος Εκλογών.

    Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ``η ψηφοφορία διεξάγεται με απόλυτη τάξη και ηρεμία σε όλα τα εκλογικά κέντρα, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες``.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται και το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι τις 10 π.μ. καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων, κατά εκλογική περιφέρεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 December 2011 - 10:29:18 UTC