Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόσωπα στο χάρτη των Δήμων
  • [02] Οι πολιτικοί αρχηγοί αξιολογούν τα αποτελέσματα των εκλογών

  • [01] Νέα πρόσωπα στο χάρτη των Δήμων

    Οι δημοτικές εκλογές 2011 έφεραν πολλά νέα πρόσωπα στον γεωγραφικό χάρτη των πόλεων μας.

    Λευκωσία, Λάρνακα, Κερύνεια εξέλεξαν νέους τοπικούς άρχοντες.

    Νέος Δήμαρχος Λευκωσίας, ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης που δεσμεύθηκε να δουλέψει σκληρά για να κάνει τη Λευκωσία, όπως είπε, περήφανη, καλώντας όλους τους δημότες, όσους τον ψήφισαν αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν να συνδράμουν την προσπάθειά του.

    Ο κ. Γιωρκάτζης εξελέγη έναντι των ανθυποψηφίων του Ελένης Μαύρου και Κωνσταντή Καντούνα.

    Στην πρώτη επίσημη δήλωση πλαισιωμένος από την οικογένειά του, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο επιτελείο ο κ. Γιωρκάτζης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``μπορούμε να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία της πόλης μας``.

    ``Θα δουλέψω σκληρά για μια περήφανη Λευκωσία``, πρόσθεσε.

    Δήμαρχος Λεμεσού ο Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος επανεξελέγη έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Κυπριανού.

    Συνεχίζουμε το έργο που ξεκινήσαμε, δήλωσε ο κ. Χρίστου μετά την επανεκλογή του στη Δημαρχία Λεμεσού.

    Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ανδρέας Χρίστου ανέφερε πως τα συγχαρητήρια ανήκουν στην πόλη και στους δημότες της, ``οι οποίοι έχουν κάνει την επιλογή τους με μια ξεκάθαρη και σαφή τοποθέτηση``.

    ``Από τούδε και στο εξής, προχωρούμε ξανά όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε, με σύμπνοια, με κοινούς στόχους, με κοινές επιδιώξεις, με συλλογικότητα, με αίσθημα και πνεύμα αγάπης και συμπαράστασης προς την πόλη μας, με προσπάθεια ανανεωμένη, για νέα έργα, για νέες επιτυχίες`` είπε ο κ. Χρίστου.

    Δήμαρχος Λάρνακας ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης ο οποίος εξελέγη έναντι του ανθυποψηφίου του Νίκου Κλεάνθους.

    Δήμαρχος Πάφου ο Σάββας Βέργας ο οποίος εξελέγη έναντι του ανθυποψηφίου του Φειδία Σαρίκα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βέργας φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε την οικογένεια του που ήταν όπως είπε στο πλευρό του κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητα του.

    Νέα πρόσωπα και στους Δήμους Στροβόλου και Αγλαντζιάς. Στο Δήμο Στροβόλου εξελέξη ο Λάζαρος Σαββίδης και στο Δήμο Αγλαντζιάς ο Κώστας Κόρτας.

    Μήνυμα επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη έστειλε ο νέος Δήμαρχος Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, λέγοντας πως οι δημότες της πόλης του «είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά, ούτως ώστε να επιστρέψουν πίσω στους τόπους τους».

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καριόλου συνεχάρη τους Κερυνειώτες, καθώς, όπως είπε, αποφάσισαν μετά από πάρα πολλά χρόνια να υψώσουν την φωνή τους πάνω από κόμματα και καταστάσεις «οι οποίες δεν συνάδουν με τους πόθους και τις επιδιώξεις τους».

    Συμπλήρωσε ότι οι Κερυνειώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πρόσθεσε ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Κερύνεια. Επομένως, είπε, το μήνυμα θα πρέπει να εμπεδωθεί από τους πολιτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να προσανατολίσουν τα σχέδια τους προς αυτήν την κατεύθυνση» και «να χαράξουν ανάλογα τις πορείες τους».

    Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Αλέξης Γαλανός ο οποίος ανακηρύχθηκε άνευ ανθυποψηφίου.

    [02] Οι πολιτικοί αρχηγοί αξιολογούν τα αποτελέσματα των εκλογών

    Τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τους εξέφρασαν απόψε με δηλώσεις του οι αρχηγοί των κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αφού ανέφερε πως από τους 38 υποψηφίους και υποψήφιες που στήριξε ο ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές εξελέγησαν οι 26 και πως τα ποσοστά της παράταξης με βάση τα κομματικά ψηφοδέλτια επιβεβαιώνουν ακόμα πιο έντονα τη δικαίωση της πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα, σημείωσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα απαρέσκειας προς την Κυβέρνηση ενώ παράλληλα «δικαιώνουν την πολιτική που ως παράταξη χαράξαμε και ακολουθούμε με συνέπεια».

    Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε «πως ο ΔΗΣΥ θα είναι παρών με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα, και θα δώσει μαζί τους τη μάχη για αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

    Συνεχάρη όλες και όλους που με την ψήφο του λαού αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δήμων και κοινοτήτων για την επόμενη πενταετία. Συνεχάρη παράλληλα θερμά όσους και όσες έδωσαν με ήθος την εκλογική μάχη, έστω και εάν δεν εξελέγησαν.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε πως ο λαός απέρριψε την προσπάθεια απομόνωσης του ΑΚΕΛ και ότι υπάρχει σαφής βελτίωση του κόμματος σε σύγκριση με το 2006.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ετυμηγορία του κυπριακού λαού είναι απόλυτα σεβαστή και συνεχάρη όλους τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη Σχολικών Εφορειών, Προέδρους Κοινοτήτων, μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων. Διαβεβαίωσε δε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στο πλευρό τους στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

    Ανέφερε πως αυτή η εκλογική μάχη δόθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για το ΑΚΕΛ και ότι κάποιοι επεδίωξαν να μετατρέψουν τις Τοπικές Εκλογές που έχουν τη δική τους ιδιομορφία - όπως είπε - σε εκλογές, πολιτικές, κομματικές. ``Είναι ξεκάθαρο από το εκλογικό αποτέλεσμα ότι ο κυπριακός λαός έχει απορρίψει αυτή την προσπάθεια απομόνωσης του ΑΚΕΛ``, ανέφερε. Είπε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το ΑΚΕΛ κατάφερε να εκλέξει 9 δικούς του Δημάρχους, με δική του στήριξη άλλους 8 Δημάρχους και υπάρχει αριθμός Δημάρχων που είχαν είτε καθολική, είτε ευρύτερη υποστήριξη .

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι το μόνο συμπέρασμα των δημοτικών εκλογών είναι ότι δεν αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Καρογιάν ευχήθηκε στους νέους άρχοντες των τοπικών κοινωνιών κάθε επιτυχία στο έργο τους, κάθε δικαίωση των προσπαθειών τους να καταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση παράδειγμα προς μίμηση δημιουργικής συνεργασίας, με στόχο να αρχίσει από τους Δήμους η μεταρρύθμιση του κράτους που χρειάζεται η πατρίδα.

    Εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για το ποσοστό της αποχής «Με το ποσοστό της αποχής να σπάει κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο ρεκόρ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον ιδιαίτερο προβληματισμό μου για την πορεία που έχει πάρει η πολιτική μας ζωή», ανέφερε.

    Όπως είπε, είναι «προφανές ότι ο κυπριακός λαός στέλλει για ακόμα μια φορά το μήνυμα της δυσαρέσκειας του για τις παθογένειες του κομματικού ανταγωνισμού».

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως η μη συσπείρωση σε ό,τι αφορά την εκλογή του Σάββα Ηλιοφώτου στον Δήμο Στροβόλου, «θα μας προβληματίσει αφού μελετήσουμε βεβαίως που οφείλεται η μη συσπείρωση, γιατί υποστηρίχθηκε από τρία πολιτικά κόμματα». Σημείωσε ότι «η ΕΔΕΚ έχασε τον Στρόβολο με μια μικρή διαφορά».

    «Θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να πω ότι η ΕΔΕΚ εργάστηκε με συνέπεια για την εκλογή του Σάββα Ηλιοφώτου, ενός Δημάρχου ο οποίος έγραψε ιστορία κατά κοινή ομολογία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα που πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Δήμους της Κύπρου», είπε.

    Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση, «γιατί σε αριθμό Δήμων και Κοινοτήτων οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τις προτάσεις μας σε ό,τι αφορά θέσεις Δημάρχων, Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων, μελών στα όργανα των τοπικών αρχών και μελών Σχολικών Εφορειών». Ο κ. Ομήρου είπε πως «τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε σε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα κατά Δήμο και Κοινότητα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 December 2011 - 22:29:16 UTC