Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραγωγική συνάντηση είχαν Μαρκουλλή-Κλίντον
  • [02] Εκπρόσωπος: Εντατικές οι προετοιμασίες για την Προεδρία
  • [03] ΥΠΕΣ: Στόχος το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

  • [01] Παραγωγική συνάντηση είχαν Μαρκουλλή-Κλίντον

    Το Κυπριακό, θέματα που αφορούν στην άσκηση της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες που διεξάγει για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της και περιφερειακά ζητήματα, ήταν στην ημερήσια διάταξη της 45λεπτης περίπου συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και η Αμερικανίδα ομόλογός της, Χίλαρι Κλίντον.

    Σε δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε πολύ φιλική, παραγωγική και ενδιαφέρουσα τη συζήτηση, στην οποία ανέδειξε το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδίως με τη νέα προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

    «Είχαμε μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με κύριους άξονες το Κυπριακό, τις συνομιλίες, το θέμα της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ και ασφαλώς το θέμα των υδρογονανθράκων και το θέμα της συνεργασίας με τη Noble Energy και την αμερικανική Κυβέρνηση και το Ισραήλ. Μπορώ να πω ότι η συζήτηση ήταν πάρα πολύ φιλική και παραγωγική. Αναδείξαμε από πλευράς μας το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδιαίτερα με τη νέα προοπτική της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και το νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με συνεργασίες της και με άλλες χώρες της περιοχές, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας της όλης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

    Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ομόλογό της για την στάση αρχής που έχει τηρήσει η αμερικανική Κυβέρνηση στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας για τη στάση αρχής που έχει τηρήσει η αμερικανική Κυβέρνηση για το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην ΑΟΖ μας. Είναι μία θέση την οποία η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν, γιατί είναι θέμα αρχής από το οποίο δεν μπορούν να αποστούν».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τη Χίλαρι Κλίντον για τις συνομιλίες, τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας των τουρκικών υπαναχωρήσεων που δείχνουν απομάκρυνση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και ζήτησε την άσκηση της επιρροής της αμερικανικής Κυβέρνησης προς την τουρκική πλευρά.

    «Υπήρξε μία ευρεία στήριξη των θέσεών μας και μία έκφραση επιθυμίας να επιλυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κατανοούν όμως τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν και τις οποίες ανέπτυξα σ ό,τι αφορά το θέμα των συνομιλιών», είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ανέφερε ότι επισήμανε στην κ. Κλίντον ότι «από δικής μας πλευράς θέλουμε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί πρόοδος το συντομότερο. Βεβαίως, παρουσίασα και με κάθε λεπτομέρεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ανέδειξα το ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άσκησης επιρροής προς την τουρκική πλευρά, για να επανέλθουν στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξα όλες τις περιπτώσεις όπου η τουρκική πλευρά έχει απομακρυνθεί από τη συμφωνημένη βάση και προχωρούν σε προτάσεις οι οποίες κατευθύνονται προς δύο ξεχωριστά κράτη και σε μία συνομοσπονδιακή διευθέτηση».

    Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν ηγέρθη από καμία πλευρά θέμα διορισμού ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

    «Οπως γνωρίζετε, η διαδικασία των συνομιλιών είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και βεβαίως αυτό το οποίο ζητούμε και το ζητήσαμε και σήμερα, είναι η στήριξη των ΗΠΑ για τη συνέχιση των προσπαθειών για τη λύση του Κυπριακού και η άσκηση επιρροής προς την Τουρκία και την τουρκική πλευρά για να παραμείνουν εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτή είναι η δική μας παράκληση και νομίζω ότι το μήνυμα έχει γίνει πολύ κατανοητό».

    Τέλος, ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης το Μεσανατολικό, την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής και τις απαραίτητες συνεργασίες που πρέπει να υπάρξουν για την επίτευξη σταθερότητας και προόδου σε όλα αυτά τα θέματα».

    [02] Εκπρόσωπος: Εντατικές οι προετοιμασίες για την Προεδρία

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα κάνει μια αποτελεσματική και πετυχημένη Προεδρία που θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το κύρος της χώρας μας τόσο στην ΕΕ όσο και ευρύτερα, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου προέβη σε δηλώσεις μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Οπως είπε, «σήμερα πραγματοποιήθηκε η τρίτη, στη σειρά, ευρεία σύσκεψη για τα θέματα της προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις δύο προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει γίνει και μια κατά την οποία απουσίαζε ο Πρόεδρος στο εξωτερικό».

    «Ο στόχος αυτών των συσκέψεων», πρόσθεσε, «είναι να γίνεται πολύ συγκεκριμένος έλεγχος και συντονισμός για την πορεία των προετοιμασιών».

    [03] ΥΠΕΣ: Στόχος το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

    Ο στόχος της ολοκλήρωσης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, η προώθηση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής και η ανάδειξη της ανάγκης ανταπόκρισης της Ευρώπης με μεγαλύτερη επάρκεια σε θέματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανταπόκρισης και συντονισμού στις περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως οι προτεραιότητές του ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, στα πλαίσια ενημερωτικών συναντήσεων που διοργανώνονται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με το ΓΤΠ, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες για διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως αυτό που χρειάζεται είναι «περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη» και η ΕΕ να ενεργήσει περισσότερο συντονισμένα και να αναδείξει περισσότερο τις αρχές της.

    Παράλληλα,ανέφερε πως με βάση τις τελευταίες στατιστικές το 2011, η Κύπρος είναι πέμπτη στον αριθμό των αιτητών ασύλου. «Αλλαξαν πολλά τα δεδομένα. Υπάρχουν χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης που έρχονται πρώτες στον κατάλογο», είπε ως Υπουργός Εσωτερικών, αναφέροντας ως τέτοιες το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό δεν το αντιμετωπίζουν άρα μόνο οι χώρες της ΕΕ που βρίσκονται κοντά στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και εξ ου για αυτό τώρα συζητείται η εισαγωγή μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και η κατάργηση της βασικής αρχής της ελεύθερης διακίνησης.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως αποτέλεσμα αυτής της διαφοροποίησης των δεδομένων είναι και αυτές οι χώρες να νιώθουν το πρόβλημα αυτό και έτσι δεν είναι μόνο επιδίωξη των μεσογειακών χωρών η προώθηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Σκοπός του εν λόγω συστήματος είναι η ομοιόμορφη εξέταση αιτημάτων ασύλου και η από κοινού αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχονται τα συστήματα ορισμένων κρατών, στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών. Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα συζητηθεί στα Συμβούλια Υπουργών ΔΕΥ και θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης και στο άτυπο


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 December 2011 - 20:29:12 UTC