Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση ΥΠΕΞ από επαφές στις ΗΠΑ
  • [02] Λευκωσία-Πάφος στην επόμενη φάση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
  • [03] Αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ
  • [04] O Λόρδος Χάουελ για τις βρετανικές βάσεις

  • [01] Ικανοποίηση ΥΠΕΞ από επαφές στις ΗΠΑ

    Ικανοποιημένη από τις επαφές που είχε στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στην Ουάσιγκτον, τόσο με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, όσο και με μέλη του Κογκρέσου, στελέχη «δεξαμενών σκέψης» (think tanks) και αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Η Υπουργός Εξωτερικών, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην αμερικανική πρωτεύουσα και το βράδυ της Τετάρτης αναχώρησε για την Κύπρο, σε δήλωσή της προς το ΚΥΠΕ είπε ότι ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι από τη συνάντησή της με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    «Μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και με το επίπεδο και τον αριθμό των επαφών που είχα στις τρεις αυτές ημέρες, αλλά και με το περιεχόμενο των συζητήσεων, οι οποίες ήταν πάρα πολύ ουσιαστικές και παραγωγικές. Ιδιαίτερα, η συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όπου συζητήσαμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο όλα τα σοβαρά θέματα που προκαλούν ενδιαφέρον και ανησυχία στις δύο πλευρές», δήλωσε.

    Η κ. Μαρκουλή ανέφερε ότι της δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με το Κυπριακό και τις συνομιλίες.

    «Μία τέτοια συνάντηση έχει σίγουρα μεγάλη σημασία, γιατί οι ΗΠΑ και ως μόνιμο μέλος του ΣΑ διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα δρώμενα στο Κυπριακό και την Κύπρο γενικότερα», είπε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, μεγάλο το αμερικανικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της ζώνη.

    «Υπάρχει και μία επιθυμία των ΗΠΑ να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και επιθυμία να εμβαθύνουν οι διμερείς μας σχέσεις, για τις οποίες διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο».

    Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε εξίσου καλές και παραγωγικές και τις υπόλοιπες συναντήσεις, παρά το γεγονός ότι λόγω της απουσίας των μελών της Γερουσίας και των περισσότερων μελών της Βουλής από την Ουάσιγκτον (το Κογκρέσο έκλεισε για τα Χριστούγεννα) δεν είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με περισσότερους, πλην της Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνας Ρος Λέτινεν και του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, Χάουρντ Μπέρμαν.

    Αναφέρθηκε επίσης και στις δύο ομιλίες της σε δύο πολύ σημαντικές δεξαμενές σκέψης, το Κέντρο Ουίλσον και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, τις συναντήσεις της με πολλά διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τις συνομιλίες της με τις ηγεσίες των δύο σημαντικότερων Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

    Αναφορά έκανε ακόμα και στη συνάντησή της με ηγετικούς παράγοντες της Ομογένειας.

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα και ζήτησα την εκτίμησή τους για τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και πώς η Ομογένεια θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση», είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Μαρκουλλή.

    Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση της επίσκεψης, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και με αρκετά αποτελέσματα».

    [02] Λευκωσία-Πάφος στην επόμενη φάση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

    Λευκωσία και Πάφος είναι οι δύο πόλεις που έχουν προεπιλεγεί ως υποψήφιες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

    Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Κύπρια Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία συνεχάρη τόσο τις δύο πόλεις που επιλέχθηκαν, όσο και την Λεμεσό, που ήταν επίσης υποψήφια.

    Η κ. Βασιλείου παρότρυνε παράλληλα τις δυο επιλεγείσες πόλεις να εργαστούν, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2013, που θα γίνει και η τελική επιλογή.

    [03] Αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ

    Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες, τις φωνές, τα κλάματα και τα ειρωνικά χειροκροτήματα δεκάδων συγγενών των θυμάτων από την πτώση του μοιραίου αεροπλάνου ``Μπόινγκ 737-300`` της εταιρείας ``Ηλιος``, στις 14 Αυγούστου 2005, στην Αττική, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Χάρη Σολομωνίδη, η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δικαστηρίου για αθώωση και των πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή και η απαλλαγή των από όλες τις εις βάρος των κατηγορίες.

    Η αθωωτική απόφαση ελήφθη από τον κ. Σολομωνίδη και τον Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γιαπανά, ενώ ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Νικόλας Σάντης διαφώνησε, αναλύοντας για μιάμιση περίπου ώρα τους λόγους της διαφωνίας του και δηλώνοντας ότι η απόφαση για απόρριψη της υπόθεσης δεν γίνεται αποδεκτή.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ``Ηλιος`` Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία A Jet Aviation, πρώην ``Ηλιος`` που τελεί υπό εκκαθάριση μέσω του Επίσημου Παραλήπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ``Ηλιος`` Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ.

    [04] O Λόρδος Χάουελ για τις βρετανικές βάσεις

    Ισχύει η απόφαση για παραχώρηση της περιοχής της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας σε περίπτωση θετικής κατάληξης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Λόρδος Χάουελ, ο οποίος ως Υφυπουργός Εξωτερικών που εκπροσωπεί το Υπουργείο του στη Βουλή των Λόρδων.

    Ο Λόρδος Χάουελ, απαντώντας σε ερωτήσεις στην Ανω Βουλή, εξέφρασε την πεποίθηση της βρετανικής Κυβέρνησης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτά καθορίζονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο καθορισμός των στόχων της Προεδρίας της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιούλιο του 2012, είναι θέμα της Δημοκρατίας της Κύπρου, είπε ο Λόρδος Χάουελ ο οποίος ως Υφυπουργός Εξωτερικών που εκπροσωπεί το Υπουργείο του στη Βουλή των Λόρδων, απαντούσε σε προκλητικού χαρακτήρα ερωτήσεις του Λόρδου Magginis, γνωστού θιασώτη διαχωριστικής λύσης του Κυπριακού. Απαντώντας σε άλλη, παρόμοιου χαρακτήρα, ερώτηση του ιδίου, ο Λόρδος Χάουελ είπε ότι στον κατάλογο χωρών για οικονομική διαφθορά η Κύπρος έχει την 30ή θέση στο σύνολο 191 χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος κατά τους προσεχείς μήνες προς μια διευθέτηση που όλοι, στο βόρειο μέρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Δημοκρατία της Κύπρου και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν.

    Ο Λόρδος Hannay ζήτησε όπως οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας αναθεωρήσουν τη στάση που τηρούν η μια έναντι της άλλης. «Η μικροψυχία με την οποία η Κυβέρνηση της Τουρκίας προσεγγίζει την κυπριακή προεδρία δύσκολα θα ταίριαζε σε ένα ανερχόμενο έθνος μεγάλης για μας σημασίας», είπε. Και όσο αφορά την Κυβέρνηση της Κύπρου, «ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το να συνεργασθεί με την ΕΕ για λήψη μέτρων κατά της Συρίας, όπως και ο αποκλεισμός πολλών κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι τελείως αντιπαραγωγικό για τα δικά τους συμφέροντα», πρόσθεσε. Ο Λόρδος Χάουελ συμφώνησε λέγοντας ότι χρειάζονται αναθεώρηση απόψεων και συμβιβαστικό πνεύμα και από τις δυο πλευρές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 December 2011 - 10:29:11 UTC