Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου
  • [02] Εκκληση για σεβασμό στους θεσμούς
  • [03] Στην Κύπρο εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ

  • [01] Η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου

    Στα 600 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία προς το ΚΥΠΕ, λίγο μετά την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ.

    «Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό κατά τη συνάντησή με τους Ρώσους ομολόγους μας και κρίνω ότι η συμφωνία αυτή είναι μια σαφής ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία θα βοηθήσει πολύ την Κύπρο να αντιμετωπίσει κάποιες από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», είπε ο κ. Καζαμίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι ενδεχομένως και να μην εδίδετο το δάνειο, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι «όλα αυτά ήταν εικασίες και ανακρίβειες, ενδεχομένως και να εξυπηρετούσαν αλλότριους σκοπούς, γιατί ουδέποτε ετέθη θέμα αναβολής, απλώς μεσολάβησε ένας εύλογος χρόνος τριών μηνών από τη στιγμή του αρχικού προσύμφωνου στα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα, που έδωσε περιθώρια στις εικοτολογίες».

    «Μερικοί από τους αμφισβητίες της αρχικής απόφασής μας και της επιτυχίας της είναι αυτοί, που σήμερα απευθύνονται για χρηματοπιστωτική βοήθεια στη Ρωσία», κατέληξε ο κ. Καζαμίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Όπως αναφέρεται στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το ρωσικό δάνειο θα παραχωρηθεί σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η δεύτερη υπολογίζεται να αποσταλεί το Φεβρουάριο. Το ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δάνειο με προνομιακούς όρους έχει διάρκεια 4,5 χρόνια και επιτόκιο 4,5 % και μπορεί να αποπληρωθεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις.

    [02] Εκκληση για σεβασμό στους θεσμούς

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το 2005 στο λόφο του Γραμματικού, έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι θεσμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί και συνέστησε υπομονή μέχρι να αποφανθεί τελειωτικά επί της υπόθεσης το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λουκά είπε ότι πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν και «να σεβόμαστε τους θεσμούς όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Δεν είναι ο Πέτρος Κληρίδης, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σημείωσε ότι υπάρχει το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο «θα επιληφθεί της υπόθεσης για να αποφασίσει τελειωτικά αν έχουν κάνει λάθος οι 2 δικαστές».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν δύο πτυχές σε κάθε υπόθεση, η νομική και η ηθική, ο Υπουργός ανέφερε πως πάντα υπάρχουν δύο πτυχές, αλλά εκείνο που μετρά στο δικαστήριο είναι η νομική πτυχή και όχι η ηθική.

    [03] Στην Κύπρο εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ

    Εφθασαν στην Κύπρο εννέα εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και εκπρόσωποι του Κέντρου Πρόληψης Συγκρούσεων, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Αμυνας προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για παροχή τεχνικών συμβουλών και συνεργασία για την καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρομαχικών.

    Ανακοίνωση του ΥΠΑΜ αναφέρει ότι οι πιο πάνω εμπειρογνώμονες, μαζί με Κύπριους συναδέλφους τους της Εθνικής Φρουράς, επιθεώρησαν τα πεπαλαιωμένα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς όπως και τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή τους.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αρμόδιους Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και καταρτίσθηκε από κοινού το πρόγραμμα καταστροφής των πεπαλαιωμένων πυρομαχικών το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται αρχές του 2012 με τη διαδοχική συμμετοχή ομάδων εμπειρογνωμόνων από επτά χώρες-μέλη του Ο.Α.Σ.Ε. Το Υπουργείο Αμυνας εκφράζει και δημοσίως την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που συνάντησε από τους εταίρους μας στον Ο.Α.Σ.Ε. για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε επί μακρά σειρά ετών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 December 2011 - 18:29:09 UTC