Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια τα αποθέματα φυσικού

    αερίου

  • [02] Πρόεδρος: Η ``συνταγή`` για τα προβλήματα του τόπου είναι η

    ενότητα

  • [03] Πρόεδρος Βουλής: Παράγοντας ανωμαλίας η Τουρκία
  • [04] Ολοένα και πιο ισχυρή η Κύπρος εντός ΕΕ, εκτιμά Πολωνός

    Ευρωβουλευτής


  • [01] Μέχρι οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια τα αποθέματα φυσικού αερίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιεί η Noble Energy στο τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θετικά, χαρακτηρίζοντας «ιστορική στιγμή» για τον τόπο την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

    Σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα».

    «Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», πρόσθεσε.

    [02] Πρόεδρος: Η ``συνταγή`` για τα προβλήματα του τόπου είναι η ενότητα

    Η «συνταγή» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου είναι η ενότητα και η συνεργασία είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι ``φαίνεται ότι τα αποτελέσματα στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι θετικά``.

    Μιλώντας στην Πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Προεδρικής Φρουράς, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελσης Χριστόφια, Υπουργών, της ηγεσίας της Αστυνομίας και άλλων επισήμων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``φαίνεται ότι ανευρέθηκαν υδρογονάνθρακες. Αυτό είναι το ευχάριστο νέο, ο μποναμάς που είπα και χθες``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το 2012 δεν θα είναι εύκολος ο νέος χρόνος.

    ``Θέλω να σας προειδοποιήσω, θα είναι δύσκολος, ίσως και δυσκολότερος από το 2011. Ομως, είμαστε εδώ για αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Οπως και το 2011 με θάρρος και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες, και το 2012 με παραπάνω θάρρος και με παραπάνω αξιοπρέπεια θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες είτε πολιτικές είτε οικονομικές που είναι μπροστά μας``, σημείωσε.

    Τονίζω ότι ανεξαρτήτως των προκλήσεων, σημείωσε, η δική μου απάντηση είναι η ενότητα.

    ``Ενότητα και συνεργασία. Δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα, άλλη συνταγή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Ειρήνη και ενότητα. Αυτό είναι το σύνθημα, αυτή είναι η θέληση, αυτή είναι η ευχή``, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] Πρόεδρος Βουλής: Παράγοντας ανωμαλίας η Τουρκία

    Η Τουρκία είναι ένα επεκτατικό κράτος που επιβουλεύεται τα συμφέροντα του ελληνισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα πως το πρόβλημα στην περιοχή είναι η Τουρκία, η οποία είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο στρατόπεδο ``Μιχαλάκη Παρίδη`` στην Απλάντα, όπου ευχήθηκε στους στρατιώτες και μοίρασε δώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η «τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητικής μορφής. Είναι παρούσα, απειλεί την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στην Κύπρο και όσο υπάρχει η κατοχή και όσο η τουρκική απειλή είναι υπάρχουσα, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να βρισκόμαστε στο ίδιο μέτωπο για την ανακοπή του τουρκικού κινδύνου για το μέλλον συνολικά του ελληνισμού. Εκφράζουμε λοιπόν βαθειά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς τους Ελληνες αξιωματικούς, τα μόνιμα στελέχη αλλά και τους οπλίτες που υπηρετούν εδώ στην Κύπρο» ανέφερε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η Ελλάδα καθηκόντως αλλά και με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 βρίσκεται εδώ. Ομως οι δεσμοί αίματος, οι ιστορικοί, οι θρησκευτικοί και οι γλωσσικοί δεσμοί που συνδέουν τον κυπριακό και τον μητροπολιτικό ελληνισμό είναι πολύ πιο ισχυροί από οποιεσδήποτε συμβατικές υποχρεώσεις».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «εμείς δεν δαιμονοποιούμε τον τουρκικό λαό, δεν θέλουμε κακές σχέσεις με τον τουρκικό λαό, θέλουμε αντίθετα φιλικές σχέσεις. Όμως, η κυρίαρχη τάξη πραγμάτων στην Τουρκία πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι, δυστυχώς, εξακολουθεί να συντηρεί ένα αρπακτικό και επεκτατικό κράτος που επιβουλεύεται τα συμφέροντα του ελληνισμού».

    [04] Ολοένα και πιο ισχυρή η Κύπρος εντός ΕΕ, εκτιμά Πολωνός Ευρωβουλευτής

    Την εκτίμηση ότι η Κύπρος αναγνωρίζεται ως μια ολοένα και πιο ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Artur Zasada, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, συνοδευόμενος από την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους.

    «Ελπίζω ότι θα σας επισκεφθώ και τον επόμενο χρόνο, κατά της διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, όχι μόνο εξαιτίας της Προεδρίας, αλλά και γιατί νιώθω ότι η Κύπρος αναγνωρίζεται ως μια ολοένα και πιο ισχυρή χώρα μέσα την ΕΕ», ανέφερε μιλώντας μετά τη συνάντηση

    Ο Πολωνός Ευρωβουλευτής ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο από το κατοχικό καθεστώς στην Αμμόχωστο μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές και ιερωμένους, ανέφερε ότι νιώθει φίλος της Κύπρος, όχι μόνο εξαιτίας της σύλληψής του, αλλά και γιατί νιώθει μέλος της οικογένειας της Κύπρου και νιώθει σαν να βρίσκεται σπίτι του.

    «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νιώθουμε ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί. Γνωρίζω ότι θα είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά μπορείτε να με υπολογίζεται ως υποστηρικτή της ιδέας της επανένωσης», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια μέρα θα μπορέσει να επισκεφθεί μια επανενωμένη χώρα.

    Είπε επίσης ότι ως μέλος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Τουρισμού, νιώθει ότι η Κύπρος είναι ένας καλός τουριστικός προορισμός για τους Πολωνούς, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα υπάρχουν περισσότεροι Πολωνοί τουρίστες στην Κύπρο.

    Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον Πολωνό Ευρωβουλευτή για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες αφορούν την Κύπρο και τον στόχο για μια λύση του Κυπριακού προβλήματος που να τερματίζει την κατοχή και να στηρίζεται πάνω στις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Zasada σε πλήρη συνεργασία με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, τα τελευταία χρόνια καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος και διαφόρων πτυχών του, που αφορούν την ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου και στην περίπτωση της Κύπρου.

    «Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή για την προαγωγή των κοινών στόχων που αφορούν όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές προοπτικές. Ζούμε μια δύσκολη περίοδο στην ΕΕ με τους οικονομικούς κλυδωνισμούς και βεβαίως ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας το β εξάμηνο του 2012 από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά και με το ΕΚ, αλλά και με την Πολωνία η οποία αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει την Προεδρία της στην ΕΕ και ανήκει στο τρίο το οποίο συμμετέχει και η Κύπρος», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 December 2011 - 14:29:21 UTC