Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Μια από τα ίδια η συνάντηση με Ερογλου
  • [02] Οι ΥΠΑΜ Κύπρου - Ισραήλ υπέγραψαν δύο συμφωνίες
  • [03] Αυξήθηκαν οι νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα το 2011
  • [04] Μείωση κατέγραψαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2011

  • [01] Πρόεδρος: Μια από τα ίδια η συνάντηση με Ερογλου

    Μια από τα ίδια ήταν η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διαδικασίας ενόψει της συνάντησης στο Green Tree με το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εκκρεμούν σημαντικές διαφορές στη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό, αλλά και λεπτομέρειες άλλων θεμάτων οι οποίες μπορεί να φανούν σημαντικές

    Διερωτήθηκε, επίσης, εκ νέου για το νόημα και τη διαδικασία του Green Tree αν δεν βρεθούν συγκλίσεις μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

    Αναφορικά με αυτά τα θέματα, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν συναντήσεις μεταξύ του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, της ομάδας και των ομάδων των δύο πλευρών.

    Είπε, επίσης, ότι θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα το απόγευμα και θα γίνει πλήρης ενημέρωση όπως γίνεται συνήθως.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι φαίνεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει να πάνε οι δύο ηγέτες στο Green Tree.

    «Εκείνο που έκανα ξεκάθαρο εγώ, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι με το ζόρι αλλαγή θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Σε ζητήματα στα οποία έχουμε καταλήξει ήδη και έχει αλλάξει θέση ο κ. Ερογλου, ο κ. Ερογλου πρέπει να επανέλθει στις θέσεις που είχαν συμφωνηθεί και όχι εμείς να μετακινηθούμε περαιτέρω», είπε.

    Συμπλήρωσε ότι «απομένουν πλέον μερικές μέρες και μερικές συναντήσεις των συμβούλων μαζί με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να συνεκτιμήσουμε ως ομάδα και ως Εθνικό Συμβούλιο την όλη κατάσταση πριν μεταβούμε να συναντήσουμε τον ΓΓ».

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση πριν από το Green Tree σε επίπεδο ηγετών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν έγινε λόγος για συνάντηση των ηγετών, προσθέτοντας ότι αν χρειάζεται ο ίδιος δεν θα απέκλειε τον ενδεχόμενο.

    Συμπλήρωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί στενά περιθώρια ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία συνάντηση και ότι αν υπάρξει ανάγκη ο ίδιος ευχαρίστως θα συναντηθεί.

    Ερωτηθείς για την ανάγνωση που ο ίδιος κάνει στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του αφού, όπως είπε, έχουν όλοι βιαστεί να στηριχθούν πάνω σε ερμηνείες που έδωσε το Πρακτορείο Anadolu και να βγάλουν συμπεράσματα.

    «Συνήθως η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά ερμηνεύει τα πάντα με βάση τους δικούς της στόχους και τις δικές τους θέσεις. Λογικό. Τώρα αν θα ερμηνεύουμε κι εμείς τα πάντα με βάση τις ερμηνείες που δίνουν οι Τούρκοι, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στην επιστολή ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει ότι θεωρεί πως οι συνομιλίες εισέρχονται σε ένα τελικό στάδιο και λέει ότι είναι ορόσημο ουσιαστικά ο Ιούλιος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ΓΓ δεν θέτει χρονοδιάγραμμα ως τον Ιούλιο.

    Είπε επίσης ότι ο ΓΓ επαναλαμβάνει, όπως και στη δήλωση της 1ης Νοεμβρίου, ότι χρειάζεται οι δύο πλευρές να φτάσουν σε σύγκλιση και σε συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές για να γίνεται λόγος για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης και καλεί τους δύο ηγέτες στο Green Tree.

    «Διαπιστώνει ότι ουσιαστικά έχουμε αδιέξοδο σε αυτά τα ζητήματα και καλεί τους δύο ηγέτες να εργαστούν εντατικά στον εναπομείναντα χρόνο, να σπάσει αυτό το αδιέξοδο. Αυτή είναι η όλη ουσία», ανέφερε.

    «Από εκεί και πέρα ακούω πράγματα να επαναλαμβάνονται, σαν και είναι ένα βίντεο ή μια κασέτα, πριν από κάθε συνάντηση με τον ΓΓ. Οι κίνδυνοι, ότι θα μπούμε σε αυτό το καλούπι, στο άλλο καλούπιΤα καλούπια ακόμα δεν έχουν επαληθευτεί και τα ακούω δυστυχώς από ολόκληρη την αντιπολίτευση, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

    Ανέφερε ωστόσο ότι όταν διαπραγματεύεσαι υπάρχουν και κίνδυνοι και ότι «είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε».

    Αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε, κατά τη δική μου εκτίμηση, να αρνούμαστε προσκλήσεις του ΓΓ», ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα μετακινηθούμε από θέσεις αρχής».

    Πρόσθεσε ότι μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, για απαλλαγή από τον εποικισμό, για την ενότητα του κράτους και για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα συμπεριλάβει στην επιστολή του προς τον ΓΓ τους προβληματισμούς του για το νόημα της συνάντησης αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, ο Πρόεδρος απάντησε ότι υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι η απάντηση προς τον ΓΓ.

    «Δεν θα είναι απλώς ευχαριστούμε κύριε Γενικέ για την καλοσύνη σας να μας καλέσετε δεύτερη φορά στο Green Tree, παρόλο που θα ευχαριστήσουμε τον ΓΓ για την πρόσκληση. Θα κάνουμε και σχόλια», είπε.

    Πρόσθεσε ότι με τους συνεργάτες του θα γίνει συνεκτίμηση του αποτελέσματος ή του μη αποτελέσματος της σημερινής συνάντηση και θα διατυπωθεί η απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

    [02] Οι ΥΠΑΜ Κύπρου - Ισραήλ υπέγραψαν δύο συμφωνίες

    Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν δύο συμφωνίες για αμυντική συνεργασία και για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.

    Ο κ. Ηλιάδης επισκέπτεται το Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινές αρχές και επιθυμούν την ειρήνη με τα γειτονικά τους κράτη, και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μέχρι τώρα βοήθεια και συνεργασία της.

    Ο κ. Μπαράκ εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για στενή συνεργασία για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και για την ύπαρξη σεβασμού στις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών, και χαρακτήρισε το 2012 ως ιστορική χρονιά για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με πλήρη συμμόρφωση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να το πράττει. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, αναγνωρίζει και υποστηρίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

    [03] Αυξήθηκαν οι νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα το 2011

    Δυστυχώς, το 2011 καταγράφηκε αύξηση 18% στους νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις, σε σχέση με το 2010, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, προσθέτοντας ότι «το 2011 θρηνήσαμε 71 συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα στην άσφαλτο, 11 περισσότερους από όσους το 2010».

    Ο κ. Φλουρέντζου μιλούσε με την ευκαιρία την ολοκλήρωση της εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την οδική ασφάλεια, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Νέων για την Οδική Ασφάλεια REACTION, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτοπορεί στις παγκόσμιες προσπάθειες και άρχισε το 2011 την εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια για την περίοδο μέχρι τα 2020».

    «Ο ευρωπαϊκός στόχος είναι και πάλι φιλόδοξος: Μείωση στους νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις στο μισό, μέχρι το 2020», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος υιοθέτησε τον ευρωπαϊκό στόχο και περιέλαβε σε αυτόν, τη μείωση κατά 50% και στους τραυματίες».

    Ανέφερε ότι «για την επίτευξη του στόχου, εκπονείται το νέο Στρατηγικό Σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2012. Η στρατηγική γραμμή έχει ήδη καθοριστεί, με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας».

    Αυτή, πρόσθεσε, «αφορά στη στόχευση στις οδικές συγκρούσεις αυτοκινήτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο και στις οδικές συγκρούσεις με την εμπλοκή ευάλωτων, ή ορθότερα, απροστάτευτων χρηστών των δρόμων, δηλαδή πεζών, ποδηλατιστών, μοτοποδηλατιστών και μοτοσικλετιστών, στις κατοικημένες περιοχές»

    [04] Μείωση κατέγραψαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2011

    Mείωση της τάξης του 18% καταγράφηκε το 2011 στις πωλήσεις ακινήτων, σύμφωνα με τα παγκύπρια στατιστικά πωλητήριων εγγράφων, 2010 και 2011, που δημοσίευσε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία 7.018 πωλητήρια έγγραφα, σε σύγκριση με 8.598 που κατατέθηκαν το 2010.

    Το 2011 η μεγαλύτερη μείωση στην πώληση ακινήτων καταγράφηκε, σε σύγκριση με το 2010, στην επαρχία Λάρνακας, όπου η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων μειώθηκε κατά 28%. Συγκεκριμένα στο επαρχιακό κτηματολόγιο Λάρνακας κατατέθηκαν 1.006 πωλητήρια έγγραφα το 2011, ενώ το 2010 κατατέθηκαν 1.389.

    Στην επαρχιακό κτηματολόγιο Λευκωσίας κατατέθηκαν το 2011, 1.850 πωλητήρια έγγραφα, σε σύγκριση με 2.537 που κατατέθηκαν το 2010, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση της τάξης του 27%. Στο 18% ανέρχεται η μείωση στις πωλήσεις ακινήτων το 2011, στην επαρχία Πάφου, όπου κατατέθηκαν 1.330 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 1.622 που κατατέθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

    Στην επαρχία Αμμοχώστου οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 16%. Συγκεκριμένα το 2011 κατατέθηκαν στο επαρχιακό κτηματολόγιο 714 πωλητήρια έγγραφα, ενώ το 2010 κατατέθηκαν 848. Η μικρότερη μείωση στις πωλήσεις ακινήτων καταγράφηκε το 2011 στην επαρχία Λεμεσού. Το 2011 κατατέθηκαν 2.118 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 2.202 που κατατέθηκαν το 2010, σημειώνοντας έτσι μείωση της τάξης του 4%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 January 2012 - 16:29:12 UTC