Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ε/κ πλευρά απορρίπτει την επιδιαιτησία
  • [02] Η Κυβέρνηση απαντά για το ``Chariot``
  • [03] Ακρόαση για το Ευρωπαϊκό Ετος των Πολιτών
  • [04] Αυξήθηκαν οι συναλλαγές μέσω καρτών

  • [01] Η ε/κ πλευρά απορρίπτει την επιδιαιτησία

    Η ε/κ πλευρά απορρίπτει επιδιαιτησίες, χρονοδιαγράμματα και διαμεσολάβηση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλλει μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ για την ανάγκη όπως η τ/κ πλευρά επανέλθει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να τερματιστεί η φιλολογία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό μέτωπο από την αντιπολίτευση, και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δίνει τη μάχη για την Κύπρο.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Ντάουνερ σε τουρκική εφημερίδα ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο με μία λύση που δεν μπορεί παρά να είναι ομόσπονδη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και είναι κάτι για το οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές από το 1977``.

    ``Εμείς μένουμε συνεπείς σε αυτήν τη λύση, σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή τη βάση λύσης. Αυτή που δυστυχώς εκφεύγει πολλές φορές με τις θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η τ/κ πλευρά``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι άλλωστε βλέπει κανείς και ``τις δηλώσεις που γίνονται από μέρους της τουρκικής πλευράς αναφορικά με την ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο, και για λύσεις δύο κρατών στην Κύπρο, θέσεις που παραβιάζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και το Κυπριακό``.

    Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του κ. Ντάουνερ για το ενδεχόμενο αδιεξόδου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``όταν κάνεις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να βρεθείς και σε αδιέξοδο``.

    ``Εμάς ο στόχος μας, βέβαια, δεν είναι το αδιέξοδο ούτε και ο στόχος μας είναι να συντηρείται η μη λύση. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού, επιδεικνύοντας και τον απαραίτητο ρεαλισμό, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, και να επανενώνει την Κύπρο και το λαό στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό``, σημείωσε.

    Επεσήμανε ότι ``δυστυχώς η αρνητική και κωλυσιεργός στάση της τουρκικής πλευράς δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την επίτευξη λύσης και, μιλώντας για το συγκεκριμένο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, δεν έχει επιτρέψει την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, πέραν από αυτήν που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων``.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τη συνάντηση στο Greentree, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``έχουμε στείλει σαφέστατα μηνύματα με τις τοποθετήσεις μας, ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος ποιο είναι το νόημα της συνάντησης, έχοντας υπόψη ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είχε οριοθετήσει τον στόχο της συνάντησης αυτής, την επίτευξη προόδου στα ουσιώδη ζητήματα του Κυπριακού, πράγμα που δεν έχει γίνει``.

    ``Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε γιατί δεν έχει επιτευχθεί αυτή η πρόοδος και δεν έχει επιτευχθεί γιατί η τ/κ πλευρά έχει υπαναχωρήσει από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έχει αθετήσει δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο πλευρές έναντι του Γενικού Γραμματέα για συζήτηση από το σημείο που είχαν μείνει οι διαπραγματεύσεις όταν άλλαξε η ηγεσία της τ/κ κοινότητας, και ταυτόχρονα είχε συμφωνηθεί στο Greentree 1 να γίνει η συζήτηση για τα ουσιώδη ζητήματα του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας με την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων και αριθμών, πράγμα το οποίο αρνήθηκε η τ/κ πλευρά να κάνει``, επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση ότι το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι έχει γίνει στροφή της Κυβέρνησης, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αναβολής της συνάντησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο Πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που προσκαλεί ο Γενικός Γραμματέας, εμείς θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα``.

    Ερωτηθείς εάν υπήρχε ενδεχόμενο αναβολής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αυτά είναι θέματα του ΟΗΕ``, προσθέτοντας ότι ``ο Γενικός Γραμματέας απηύθυνε πρόσκληση προς τις δύο πλευρές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί αυτήν την πρόσκληση``.

    ``Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό είναι τα μηνύματα που αποστέλλει ο Πρόεδρος προς τη διεθνή κοινότητα και προς τον ΟΗΕ για την ανάγκη όπως η τ/κ πλευρά επανέλθει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Γενικού Γραμματέα, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη όπως όλοι μένουν συνεπείς σε αυτά που ο ίδιος ο ΟΗΕ υποστηρίζει αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται για επίλυση του Κυπριακού``, είπε.

    Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι ``πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων το 2008 είχαμε ξεκαθαρίσει και συμφωνήσαμε με τον ΟΗΕ ότι η διαδικασία δεν θα προβλέπει καμία επιδιαιτησία, καμία διαμεσολάβηση και κανένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης και ότι η επίτευξη λύσης θα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και ότι, εάν και εφόσον οι δύο πλευρές φθάσουν σε συμφωνημένη λύση, αυτή η λύση θα σταλεί προς έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα από την ε/κ και την τ/κ κοινότητα``.

    ``Αρα, τόσο η βάση λύσης είναι γνωστή, όσο και η διαδικασία για επίτευξη λύσης. Σε αυτά η ε/κ πλευρά στέκεται συνεπής``, είπε.

    Σε ερώτηση εάν είναι ξεκάθαρο ότι στο ενδεχόμενο αδιεξόδου η ε/κ πλευρά θα απορρίψει την επιδιαιτησία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``είναι καθαρό ότι απορρίπτουμε επιδιαιτησίες, χρονοδιαγράμματα και διαμεσολάβηση``.

    ``Από εκεί και πέρα, το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τί θα προκύψει από το Greentree είναι κάτι το οποίο εμείς θα εκτιμήσουμε``, είπε, επισημαίνοντας ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει συνεπής σε αυτά που όλο αυτόν τον καιρό υπερασπίζεται και που έχει δηλώσεις πλείστες τόσες φορές``, είπε.

    [02] Η Κυβέρνηση απαντά για το ``Chariot``

    Η Κυβέρνηση προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες αναφορικά με το πλοίο ``Chariot``, λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Κανένας δεν ήγειρε θέμα ούτε και έχει πρόβλημα. Σε ερώτηση εάν το πλοίο είχε τελικό προορισμό τη Συρία ή την Τουρκία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αυτό το οποίο εμείς μπορούμε να πούμε είναι ότι με τις επαφές που έχουν γίνει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η πλοιοκτήτρια εταιρεία γραπτώς είχε καταθέσει προορισμό την Τουρκία``.

    Ερωτηθείς τί περιείχε το φορτίο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αυτά έχουν λεχθεί κατά κόρον και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα``. Σε ερώτηση εάν στο πλοίο υπήρχε φορτίο και για άλλη χώρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εξ όσων γνωρίζει, όχι.

    Ερωτηθείς εάν έχει πληροφόρηση ότι, πριν έρθει στην Κύπρο το πλοίο, είχε πάει στην Ισπανία και την Τουρκία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``δεν μπορούμε να πούμε τέτοιο πράγμα, δεν έχουμε διασταυρωμένη πληροφόρηση``, προσθέτοντας ότι ``εμείς πάντοτε μιλούμε με διασταυρωμένες και σίγουρες πληροφορίες``.

    Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση έχει ζητήσει εξηγήσεις από την πλοιοκτήτρια

    εταιρεία για την αλλαγή προορισμού του πλοίου, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε εάν αυτό προβλέπεται στις διαδικασίες που ακολουθούνται

    αναφορικά με τη διακίνηση πλοίων.

    [03] Ακρόαση για το Ευρωπαϊκό Ετος των Πολιτών

    Με στόχο να εκφραστούν οι απόψεις και οι εκθέσεις ακαδημαϊκών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών προς την Κύπρια Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία έχει οριστεί ως εισηγήτρια για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα 2013: Ευρωπαϊκό Ετος των Πολιτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ακρόαση στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

    Ο γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Ετους των Πολιτών, το 2013, είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες της Ένωσης είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα που τους παρέχονται σε διασυνοριακό πλαίσιο, βάσει της ιδιότητάς του πολίτη της Ένωσης, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το κατά πόσον θα κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, καθώς και για να διευκολυνθεί η πραγματική άσκηση του δικαιώματος αυτού.

    Το Ευρωπαϊκό Ετος στοχεύει ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα για τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης σε διασυνοριακές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης.

    Επίσης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης για το πώς μπορούν να επωφεληθούν με συγκεκριμένο τρόπο από τα δικαιώματα και τις πολιτικές της ΕΕ, ενώ ζουν σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και παροχή κινήτρων για την ενεργό συμμετοχή τους σε φόρουμ πολιτών σχετικά με πολιτικές και ζητήματα της Ένωσης και στην παροχή κινήτρων για δημόσια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις και τις δυνατότητες που παρέχει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, ως αναπόσπαστη πτυχή της ιθαγένειας της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών της Ένωσης, καθώς και του δεσμού μεταξύ των πολιτών και της Ένωσης.

    [04] Αυξήθηκαν οι συναλλαγές μέσω καρτών

    Στα 256.078.244 ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών των Κυπρίων στο εσωτερικό με τη χρήση πιστωτικών καρτών, το μήνα Δεκέμβριο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της JCC, τα οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ. Τον ίδιο μήνα, οι αγορές και αναλήψεις μετρητών των Κυπρίων στο εξωτερικό με τη χρήση πιστωτικών καρτών, ανήλθαν στα 110.771.847, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010.

    Βάσει των στοιχείων της JCC, η μεγαλύτερη χρήση των πιστωτικών καρτών στην Κύπρο κατά το Δεκέμβριο του 2011, καταγράφηκε σε υπεραγορές, σε ποσοστό 31.81%. Για την αγορά ειδών ένδυσης η χρήση των πιστωτικών καρτών ανήλθε στο 16.11% και ακολουθούν άλλα είδη λιανικής πώλησης με ποσοστό 15.78%. Στο 9.98% ανήλθε η χρήση πιστωτικών καρτών για την αγορά καυσίμων, στο 6.05% σε καταστήματα ειδών οικιακού εξοπλισμού, στο 5.73% σε πολυκαταστήματα και στο 4.36% για ψυχαγωγία. Με βάση τα ίδια στοιχεία, κατά το 2011, οι Κύπριοι διενήργησαν στο εσωτερικό, μέσω πιστωτικών καρτών, αγορές ύψους 2.205.535.632 ευρώ. Η αύξηση σε σύγκριση με το 2010 ανήλθε στο 11%.

    Επίσης, το 2011, οι αγορές και αναλήψεις των Κυπρίων στο εξωτερικό, με πιστωτικές κάρτες ανήλθαν στα 1.284.903.167 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10%, σε σύγκριση με το 2010. Η αξία των συναλλαγών των τουριστών στην Κύπρο για το μήνα Δεκέμβριο του 2011, έφτασε τα 22.585.050 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ καθ όλη τη διάρκεια του 2011 οι αγορές τουριστών στην Κύπρο έφτασαν τα 473.167.413 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 January 2012 - 18:29:11 UTC