Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα δώσουμε γη και ύδωρ στη ΝΥ, διαμηνύει ο Πρόεδρος
  • [02] Αδικη η υποβάθμιση από S&P`s
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη η απόφαση S&Ps
  • [04] Κανένα θέμα από ΕΕ για Chariot

  • [01] Δεν θα δώσουμε γη και ύδωρ στη ΝΥ, διαμηνύει ο Πρόεδρος

    «Δεν πάμε στη Νέα Υόρκη για να προσφέρουμε γην και ύδωρ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «δεχθούμε την όποια επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα στα οποία εμμέσως κάποιοι κάνουν μνεία».

    Επεσήμανε πως λόγω της κρισιμότητας που διέρχεται το Κυπριακό και των πιέσεων που αναμένεται πως θα εφαρμοστούν χρειάζεται την υποστήριξη και τη συμπαράσταση όλων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι επικοινώνησε με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον συλλυπήθηκε για το θάνατο του πρώην ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς και απηύθυνε έκκληση για σεβασμό προς τα αισθήματα και τα συναισθήματα των Τ/κ που θλίβονται για το θάνατο του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις αναφορές αυτές μιλώντας στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και το κόψιμο της βασιλόπιττας του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δήμου Λευκωσίας.

    [02] Αδικη η υποβάθμιση από S&P`s

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε εντελώς άδικη και γεμάτη σκοπιμότητες τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Standard and Poors, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες και τις δηλώσεις για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ κάλεσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μεριμνήσει για τη μείωση των επιτοκίων.

    Μιλώντας κατά τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και το κόψιμο της βασιλόπιττας του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δήμου Λευκωσίας, αφού ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις είναι η επιβίωση, είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε προσπάθεια για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων μέσα από συνεργασία με τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, αλλά τελικά η χρηματοδότηση κατέληξε στις τράπεζες που τη χειρίστηκαν κατά τρόπο που δεν ήταν ο καταλληλότερος ώστε να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η Κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση νέας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκής Τράπεζα Αναπτύξεως, αλλά, πρόσθεσε «τούτη τη φορά καλώ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μεριμνήσει και να δώσει οδηγίες προς τις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων ώστε να μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια».

    Αναφερόμενος στη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο Standard and Poors κατά δύο βαθμίδες από ΒΒΒ σε ΒΒ+, είπε πως «η τελευταία υποβάθμιση είναι εντελώς άδικη και γεμάτη σκοπιμότητες». «Την ώρα που η κυπριακή οικονομία δείχνει να παίρνει αναπνοές και να δημιουργούνται προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, την ώρα που τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες ίσως για το 2012 ίσως και μετά το 2012, τις έχουμε καλύψει, έρχεται ένας οίκος να υποβαθμίσει με πρόσχημα εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή την κρίση χρέους στην ΕΕ και ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ», επεσήμανε. «Αυτά τα θεωρώ απαράδεκτα και είναι γεμάτα σκοπιμότητες», πρόσθεσε

    Σχολιάζοντας τις υψηλές προσδοκίες για οικονομικά οφέλη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως «θα χρειαζόμαστε μερικά χρόνια για να είμαστε έτοιμοι να έχουμε οικονομικούς πόρους και χρηματικά οφέλη από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου», υπέδειξε πως «για αυτό θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκρατημένοι».

    [03] ΥΠΟΙΚ: Αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη η απόφαση S&Ps

    Αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Standard and Poors (S&Ps), κάνοντας παράλληλα λόγο για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων από πλευράς του συγκεκριμένου οίκου.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ο συγκεκριμένος Οίκος αποφάσισε χθες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες προβάλλοντας ως βασικούς λόγους: (α) τα βαθειά πολιτικά, χρηματοοικονομικά και νομισματικά προβλήματα εντός της ευρωζώνης, και (β) την έκθεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος στην ελληνική οικονομία.

    Το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για την απόφαση του εν λόγω Οίκου, σημειώνοντας ότι «η απόφαση δίκαια μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη».

    Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, ο Οίκος «αποφάσισε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Κύπρου, μόλις δυο ημέρες μετά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, παραγνωρίζοντας πλήρως το γεγονός αυτό, ενώ σε προηγούμενες εκτιμήσεις τους το θεωρούσαν ένα σημαντικό αρνητικό παράγοντα».

    [04] Κανένα θέμα από ΕΕ για Chariot

    Ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε η ΕΕ έχουν εγείρει προβληματισμούς για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης γύρω από το εμπορικό πλοίο Chariot, δήλωσε στη Λεμεσό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι στόχος της αντιπολίτευσης είναι απλά να επικρίνει, ανεξαρτήτως ενεργειών ή αποτελέσματος.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε συγκεκριμένα ότι ``το εμπάργκο κατά της Συρίας είναι από την ΕΕ, η οποία δεν ήγειρε κανένα θέμα και κανέναν προβληματισμό`` και συμπλήρωσε ``οι μόνοι που εγείρουν προβληματισμό είναι εδώ της αντιπολίτευσης``.

    Διερωτήθηκε ακόμη ``στη βάση ποιων δεδομένων και ποιων στοιχείων`` η αντιπολίτευση εγείρει το θέμα, προσθέτοντας ότι ``κάποιοι κιόλας βιάστηκαν και είπαν η Κυβέρνηση να μην κρατήσει το πλοίο και μετά που δεν κρατήθηκε το πλοίο, επικρίνουν γιατί δεν κρατήθηκε το πλοίο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 January 2012 - 14:29:12 UTC