Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέσμευση Προέδρου Χριστόφια για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία
  • [02] Ενημερώθηκε το Σ.Α. από τον Α. Ντάουνερ
  • [03] Εισπράχθηκε η δεύτερη δόση του δανείου από τη Ρωσία
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Την Παρασκευή έτοιμα τα μέτρα για ανάπτυξη

  • [01] Δέσμευση Προέδρου Χριστόφια για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία

    Τη δέσμευση της Κυβέρνησής του εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, να εξακολουθήσει να εργάζεται σκληρά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, μακριά από αχρείαστες υπερβολές και δημόσιες δηλώσεις και μέσα από διαφανείς διαδικασίες, στη βάση τεκμηριωμένων επιστημονικών προσεγγίσεων, ``για τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και των σημερινών αλλά και των αυριανών γενεών``.

    ``Η ανεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενεές``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στο ξενοδοχείο ``Χίλτον`` της Λευκωσίας.

    ``Πέρα από τις επενδύσεις, που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής, για αξιοποίηση του φυσικού αερίου``, πρόσθεσε, ``έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο``, η οποία ``εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με προοπτικές συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    ``Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της και μια σειρά πολλών άλλων πλεονεκτημάτων``, σημείωσε ο Πρόεδρος, ``καθιστούν την Κύπρο κομβικό σημείο και ενεργειακή γέφυρα προς την Ευρώπη και στον τομέα του φυσικού αερίου αλλά και των πετρελαιοειδών και -γιατί όχι- της ηλεκτρικής ενέργειας``, ενώ ``προοπτικές διανοίγονται, επίσης``, συνέχισε, ``στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο``.

    ``Η ανεύρεση φυσικού αερίου``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή``.

    ``Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο επίλυσης προβλημάτων και όχι αιτία δημιουργίας νέων, με βασικό στόχο τον τερματισμό της παράνομης κατοχής και του εποικισμού, την επανένωση της χώρας και του λαού μας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Μέσα σε αυτό το πλαίσιο``, όπως ανέφερε, ``η Κυβέρνηση προχωρεί στον καθορισμό μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, του καθ` ύλην υπεύθυνου Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και των αρμοδίων του υπηρεσιών, με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας, της Νομικής Υπηρεσίας, των Γάλλων και Νορβηγών ειδικών συμβούλων, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και όλων των άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών``.

    ``Παράλληλα``, πρόσθεσε, ``η Κυβέρνηση προχωρεί με τις διαδικασίες της προκήρυξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης της Κύπρου``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``παρά τις προκλήσεις και τις απειλές, ό,τι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα στον τομέα του φυσικού αερίου, το έχουμε επιτύχει λόγω της πολύ συγκεκριμένης, στοχευμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε και λόγω του ορθού σχεδιασμού και των πολύ προσεκτικών κινήσεων που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο``.

    ``Με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``θα συνεχίσουμε, προχωρώντας στις αναγκαίες συμφωνίες, όπου κριθεί αναγκαίο, για την ασφάλεια του τόπου``.

    ``Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθώ σε ένα καίριας σημασίας θέμα``, είπε, δηλώνοντας ότι ``η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται μονοσήμαντα στο θέμα του φυσικού αερίου, όσον αφορά τόσο την ενεργειακή της πολιτική όσο και ευρύτερα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου``.

    ``Η ολοκληρωτική εξάρτηση της οικονομίας μιας χώρας αποκλειστικά από τους πόρους εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, παραμελώντας άλλους ουσιαστικούς τομείς ανάπτυξης``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``αποτελεί μακροπρόθεσμα μη παραγωγική διαχείριση των οικονομικών πόρων``.

    ``Παρόμοιες μονοσήμαντες προσεγγίσεις έχουν αποτύχει στο παρελθόν, σε μια σειρά από χώρες και αποτελούν σήμερα ισχυρά παραδείγματα προς αποφυγή``, πρόσθεσε.

    ``Υπάρχει και στον τομέα αυτόν πλούσια και διδακτική παγκόσμια πείρα``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας ως παραδείγματα τις Ολλανδία, Νορβηγία, αραβικές χώρες και Μαλαισία και επισημαίνοντας ότι στη διεθνή αυτή εμπειρία ``οφείλουμε να προστρέξουμε, προσαρμόζοντας πάντοτε όλα τα δεδομένα στις δικές μας συνθήκες και ιδιομορφίες``.

    ``Πρόσφατα``, όπως είπε, ``το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της αρμόδιας Υπουργού για σημαντική επιτάχυνση της εγκατάστασης μεγάλου αριθμού φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο ηλεκτρισμού``.

    ``Η απόφαση αυτή``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``δείχνει έμπρακτα τη στήριξη του κράτους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε βαθμό που θα υπερβούμε ουσιαστικά τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    ``Αυτή η στήριξη θα συνεχίσει, παράλληλα με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που εντοπίστηκαν στη θάλασσα της Κύπρου``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του Προέδρου Χριστόφια, τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στο ξενοδοχείο ``Χίλτον`` της Λευκωσίας, εκφράσθηκαν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του 1ου Ενεργειακού Συμποσίου, με θέμα τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου και τα νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, ``για τη σημαντική και επίκαιρή πρωτοβουλία``, που ανέλαβαν.

    ``Τόσο το κύρος των ομιλητών όσο και η θεματολογία του συμποσίου``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``αποτελούν ισχυρή εγγύηση για το υψηλό επίπεδο αλλά και την αξιοπιστία των συμπερασμάτων του``.

    Οπως αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του Προέδρου, ``το συμπόσιο οργανώνεται σχεδόν μόλις ένα μήνα μετά την επιβεβαίωση ύπαρξης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, που αναδεικνύει το 2011 ως μια ιστορική χρονιά και ως ένα ορόσημο για τον τόπο μας``.

    ``Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε``, είπε ο Πρόεδρος, ``πως η ανεύρεση φυσικού αερίου αποτελεί το σημαντικότερο θετικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    ``Η ανεύρεση φυσικού αερίου``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``υπήρξε η επιτυχής κατάληξη προσεκτικά σχεδιασμένων, ορθά μεθοδευμένων και συγκροτημένων προσπαθειών, που άρχισαν εδώ και αρκετά χρόνια, με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης με τους γείτονές μας και με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας με τη Noble και την απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση που κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα``.

    ``Η εξέλιξη αυτή``, συνέχισε, ``δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τον τόπο και τον λαό μας, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο``.

    ``Η διαρκώς αυξανόμενη σημασία του φυσικού αερίου ως πηγής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια και ο διαφαινόμενος καθοριστικός του ρόλος στη μελλοντική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη``, πρόσθεσε, ``δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν ειδικό.``

    Για αυτό, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του o Πρόεδρος, ``η ανεύρεση φυσικού αερίου διανοίγει νέους πρωτόγνωρους για τη χώρα μας ορίζοντες ανάπτυξης σε μια σειρά από τομείς, που πολλοί από αυτούς ξεφεύγουν των γνωστών αναγνωρισμένων πλαισίων και του μέχρι σήμερα παραδοσιακού μοντέλου (τρόπου) ανάπτυξης της οικονομίας μας``.

    Ο Πρόεδρος χαιρέτισε ``τις προσπάθειες, που έχουν ήδη εκδηλωθεί από πλευράς ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και άλλων οικονομικών φορέων του τόπου, για την αναπροσαρμογή των σχεδιασμών και προγραμμάτων τους, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με το νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται``.

    ``Ευελπιστούμε``, είπε, ``ότι όλοι μας -και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας- με φαντασία και δημιουργικότητα, θα ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειες και σχεδιασμούς μας σε όλους τους τομείς, για την αντιμετώπιση των νέων σύγχρονων προκλήσεων και αναγκών``.

    ``Η Κυβέρνηση``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``θα συνεχίσει, με σοβαρότητα, να εργάζεται στο θέμα της αξιοποίησης του πλούτου που διαθέτει η Κύπρος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συλλογικότητα και διαφάνεια, με ορθολογικές προσεγγίσεις και στη βάση τεκμηριωμένων επιστημονικών σχεδιασμών, χωρίς αχρείαστες υπερβολές και με μοναδικό πάντοτε γνώμονα το δημόσιο συμφέρον``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 και η οποία, όπως είπε, ``περιλάμβανε και την εκτίμηση της ποσότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12, που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια``.

    ``Πρέπει``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``να γίνει αντιληπτό από όλους πως τελικά ακριβή στοιχεία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος θα προκύψουν μετά τη μελέτη των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων``.

    ``Αυτό θα απαιτήσει, σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας Noble, ένα χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών και στη βάση της ακολουθούμενης διαδικασίας την πραγματοποίηση της τελικής γεώτρησης αξιολόγησης``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``η έναρξη παραγωγής του τελικού προϊόντος για εκμετάλλευση θα απαιτήσει ακόμα μερικά χρόνια``.

    ``Θέλω να εκφράσω και με αυτή την ευκαιρία, για ακόμα μια φορά``, συνέχισε, ``την ικανοποίησή μας για την άριστη και παραγωγική συνεργασία, που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International``.

    ``Είμαστε βέβαιοι``, πρόσθεσε, ``ότι αυτή η παραγωγική συνεργασία θα συνεχισθεί και στα επόμενα στάδια, προς αμοιβαίο όφελος``.

    ``Είναι προφανές, με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς των ειδικών``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``ότι, με την αξιοποίηση του κοιτάσματος που έχει εντοπισθεί, η Κύπρος καθίσταται ενεργειακά αυτάρκης για πολλές δεκάδες χρόνια και μπορεί, με τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, να καταστεί πλέον περιφερειακό ενεργειακό κέντρο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης``.

    [02] Ενημερώθηκε το Σ.Α. από τον Α. Ντάουνερ

    Προσεκτικός εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Οι πληροφορίες που μας μετέφεραν διάφορα μέλη του Σ.Α. συγκλίνουν ότι στην τοποθέτησή του, που κινήθηκε εντός των πλαισίων της δήλωσης του γενικού γραμματέα, παραδέχθηκε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στις συνομιλίες του Greentree ήταν περιορισμένη και αυτό είναι απογοητευτικό. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει επιτυχής κατάληξη.

    Ανέφερε ότι οι πλευρές προσκόμισαν ορισμένες προτάσεις στα τρία κεφάλαια στα οποία εστιάστηκαν οι συνομιλίες κι ότι οι αξιωματούχοι του οργανισμού διευκόλυναν τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι υποσχέθηκαν να προσκομίσουν περισσότερες προτάσεις σε δύο εβδομάδες στην Κύπρο.

    [03] Εισπράχθηκε η δεύτερη δόση του δανείου από τη Ρωσία

    Τη δεύτερη δόση του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 1,32 δις ευρώ, έχει εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια της Συμφωνίας Δανείου Κύπρου Ρωσίας έχει εισπραχθεί η δεύτερη δόση του εν λόγω δανείου, η οποία ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ.

    «Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του πιο πάνω δανείου (590 εκ. ευρώ) εισπράχθηκε στο τέλος του 2011 ενώ η τρίτη και τελευταία δόση (590 εκ. ευρώ) θα εισπραχθεί στο τέλος Μαρτίου 2012», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, μέρος της πιο πάνω χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας που λήγουν μέσα στους επόμενους μήνες.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Την Παρασκευή έτοιμα τα μέτρα για ανάπτυξη

    Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η υπηρεσιακή επεξεργασία των μέτρων ώθησης της ανάπτυξης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα ετοιμαστεί η σχετική πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη συμμετοχή του στο Eurogroup και στο ECOFIN, ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη ότι πριν την κατάθεση των προτάσεων στο Υπουργικό θα γίνει συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα και συνεδρία της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής.

    ``Αύριο ολοκληρώνεται η υπηρεσιακή επεξεργασία για τα θέματα ώθησης της ανάπτυξης κάναμε κάποιες επαφές με κοινωνικούς εταίρους, ανταλλάσσουμε και κάποιες απόψεις με άλλα συναρμόδια υπουργεία και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που είναι η τελευταία μέρα του Ιανουαρίου που αναλάβαμε δέσμευση να ολοκληρώσουμε αυτές μας τις διαβουλεύσεις θα είμαστε έτοιμοι για να ετοιμάσουμε την πρόταση την οποία θα στείλουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 January 2012 - 14:29:10 UTC