Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Noble μελετά τη δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο
  • [02] Με τον Πρόεδρο συναντήθηκε ο Ντάουνερ

  • [01] Η Noble μελετά τη δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο

    Την επιλογή της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό στην Κύπρο από το οικόπεδο 12 και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού, μελετά η εταιρεία Noble Energy, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τέρι Γκέρχαρντ. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της εταιρείας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη 5-8 τρις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στο κοίτασμα, κάτι που το χαρακτηρίζει ως κοίτασμα παγκοσμίου κλάσης. Ο κ. Γκέρχαρντ δήλωσε επίσης ότι η Noble Energy μελετά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της και στο δεύτερο γύρω αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy χαρακτήρισε αρχικά πολύ καλή τη συνάντηση, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πρόοδο σε σχέση με το κοίτασμα.

    «Ολοι γνωρίζουν ότι κάναμε μια επιτυχημένη γεώτρηση και το ανακοινώσαμε αυτό στο τέλος του περασμένου χρόνου. Περίπου 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ανευρέθηκαν και προσβλέπουμε στο να το προωθήσουμε και να το κάνουμε μια πραγματικότητα για την κυπριακή αγορά», είπε.

    Ο κ. Γκέρχαρντ δήλωσε επίσης ότι «θα πάρει αρκετό καιρό για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα που η εταιρεία έχει ενώπιον της. «Είμαστε στη διαδικασία για αυτό, και έχουμε φέρει μαζί μας εμπειρογνώμονες από το Χιούστον οι οποίοι ενημέρωσαν τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα Υπουργεία για την πρόοδο που κάναμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.

    [02] Με τον Πρόεδρο συναντήθηκε ο Ντάουνερ

    Τα Ηνωμένα Εθνη επικεντρώνονται στην ουσία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, κληθείς να σχολιάσει τη θέση ε/κ κομμάτων που επιθυμούν την απομάκρυνσή του από τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ερωτηθείς για τις απόψεις των κομμάτων για τα οποία ο ίδιος είναι persona non grata, ανέφερε πως δεν νομίζει ότι είναι σωστό να αναμειχθεί σε αυτές τις πολιτικές συζητήσεις.

    Είπε πως απ ότι βλέπει τα κόμματα επικαλούνται κάποια σχόλια που έγιναν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Greentree και πρόσθεσε: «Το έχω κάνει ξεκάθαρο προς οποιονδήποτε ενδιαφέρεται ότι προφανώς τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο αυτού του έτους και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

    Είπε πως έχουν να κάνουν με το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι συνομιλίες, στο Greentree, και τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση για τη θέση των Ηνωμένων Εθνών και του ιδίου ότι αναγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και το γεγονός ότι αυτή θα ασκήσει την επικείμενη Προεδρία της ΕΕ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Βλέπω ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση για αυτό. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν αυτού αλλά το καθιστώ αυτό ξεκάθαρο, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε σύγχυση», ανέφερε.

    Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας πως εξετάζουν το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία από εδώ και πέρα, μετά τη συνάντηση στο Greentree, και πως χθες είχε συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια κόμματα λένε πως δεν είναι αντικειμενικός, ανέφερε πως τα Ηνωμένα Εθνη επικεντρώνονται στην ουσία των διαπραγματεύσεων και πως το σημαντικό είναι όλοι, ο λαός της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, οι ηγέτες και τα Ηνωμένα Εθνη να επικεντρωθούν στην ουσία αυτών των διαπραγματεύσεων.

    Δεν έχω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για την πολιτική και για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να κάνω οτιδήποτε για την πολιτική. Δεν είμαι μέρος της πολιτικής εδώ, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως σκοπός είναι η εξεύρεση ενός τρόπου για επανένωση της διαιρεμένης Κύπρου. Υπάρχει μια φόρμουλα για να γίνει αυτό, την οποία έχει καταγράψει το Συμβούλιο Ασφαλείας και έχουμε έλθει από διάφορα μέρη του κόσμου, εγώ από την άλλη πλευρά του κόσμου, για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Κύπριους να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα, επεσήμανε.

    Ανέφερε πως από όλα τα θέματα στα οποία έχει εμπλακεί ως πολιτικός, περιλαμβανομένης της θητείας του ως Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας για σχεδόν 12 χρόνια, δεν συνάντησε πολλά θέματα που να είναι πιο δύσκολα από το Κυπριακό.

    «Ολοι οι προκάτοχοί μου σε αυτή τη δουλειά βρήκαν την ίδια κατάσταση ασφαλώς. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα και ασφαλώς αναπόφευκτα ο κόσμος έχει τις δικές του απόψεις», είπε.

    «Αλλά το ζήτημα είναι εάν θέλετε να επανενώσετε την Κύπρο πρέπει να σκεφτείτε την ουσία του θέματος, πώς θα επιτύχουμε μια συμφωνία στη διακυβέρνηση, πως θα επιτύχουμε μια συμφωνία στο περιουσιακό, στις εδαφικές προσαρτήσεις, την οικονομία, τα θέματα της ΕΕ, την ασφάλεια», επεσήμανε.

    Σημείωσε πως αυτά αποτελούν την ουσία του θέματος και η πιο παραγωγική συζήτηση είναι αυτή που αφορά το πώς θα επιτευχθούν καλύτερα αυτές οι συμφωνίες, προς ικανοποίηση του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ερωτηθείς εάν οι δυο πλευρές έχουν δώσει τα στοιχεία σε σχέση με το περιουσιακό, όπως τους έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντάουνερ είπε πως έχουν ακόμα μια εβδομάδα για να το κάνουν αυτό. Είπε πως έχουν δώσει κάποια στοιχεία αλλά δεν τα έχουν δώσει όλα ακόμα.

    Είπε πως κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την τ/κ πλευρά του είπαν πως θα δώσουν περισσότερα στοιχεία την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ερωτηθείς για τη διαδικασία από εδώ και μπρος και την πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες μετά το Greentree, είπε πως αυτή δεν τοποθετείται πολύ μακριά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 February 2012 - 12:29:29 UTC