Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο ολοήμερες συνεδριάσεις του Εθνικού στις 15 και 17 Φεβρουαρίου
  • [02] Απογοήτευση εκφράζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για έλλειψη προόδου στο

    Greentree

  • [03] Στην Κύπρο ο Ρώσος Υφυπουργός Ενέργειας
  • [04] Νοικοκυρεμένη διαχείριση του νερού συστήνει ο Υπουργός Γεωργίας

  • [01] Δύο ολοήμερες συνεδριάσεις του Εθνικού στις 15 και 17 Φεβρουαρίου

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου στις 15 και 17 Φεβρουαρίου σε ολοήμερες συνεδριάσεις για να συνεχίσει τη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο διήρκησε τέσσερις ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς, όπως κάνει κάθε φορά, τα μέλη του Εθνικού για τη συνάντηση στο Greentree.

    Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για το αν ο Πρόεδρος ενημερώνει ή όχι τα πολιτικά κόμματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος «και ενημερώνει, και συζητά και διαβουλεύεται με τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διαδρομή των απευθείας συνομιλιών».

    Είπε ακόμη ότι στο Greentree, ο Πρόεδρος έθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις της ε/κ πλευράς και έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι η διαδικασία της συζήτησης του Κυπριακού δεν προβλέπει και ούτε είναι αποδεκτά από την ε/κ πλευρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Για το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα ψηφίσματα των ΗΕ προβλέπουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος, λειτουργώντας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Εθνικού Συμβουλίου, υπερασπίστηκε και έκανε ξεκάθαρες ξανά αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις.

    Αναφορικά με την απαίτηση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ για αλλαγή διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ιστορικά πέρασε μέσα από μια εξελικτική πορεία και κατέληξε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο διαπραγματευτής της.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, διαπραγματεύεται το Κυπριακό και θα ήθελα να πω ότι ο καθένας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη φάση, να δείχνει αυτοσυγκράτηση έστω και αν έχουμε μπροστά μας τις εκλογές», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων και σε αυτή την προσπάθεια ο Πρόεδρος λειτουργεί πάντοτε προληπτικά για την αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων υπάρχουν. Υπενθύμισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο Κυπριακό είναι η παγίωση της διχοτόμησης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε σήμερα να επαναλάβει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις προϋποθέσεις για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει κάνει ξεκάθαρο μερικές φορές και στην επιστολή που έστειλε στον ΓΓ πριν από το Greentree και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, όχι μόνο στον ΓΓ και στον ΟΗΕ αλλά και ευρύτερα.

    «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τοποθετούνται με τόση σαφήνεια αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν είναι απλά επειδή προέκυψε από το πουθενά αυτό το θέμα. Εχει να κάνει με τη συγκεκριμένη δουλειά και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που διεθνώς αναπτύσσουμε, αξιοποιώντας τη βοήθεια που προσφέρουν φίλες χώρες, πολύ σημαντικές, όπως είναι τα μόνιμα μέλη του ΣΑ», ανέφερε.

    Σε ερώτηση πώς θα ενεργήσει ο Πρόεδρος στην απαίτηση των κομμάτων για αποπομπή του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ό,τι έχει να πει το λέει στον κ. Ντάουνερ και στον ΟΗΕ.

    Πρόσθεσε πως ό,τι είχε να πει στον κ. Ντάουνερ ο Πρόεδρος, τού το είπε στη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί του.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν αποτέλεσμα αυτά που λέει ο Πρόεδρος στον κ. Ντάουνερ και στον ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν επιθυμεί να συζητήσει δημόσια θέματα που αφορούν τον κ. Ντάουνερ και τον ΟΗΕ ευρύτερα. Συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη φάση, γίνονται λεπτοί χειρισμοί και ο καθένας λέει αυτό που έχει να πει ανάλογα με το πόσο νομίζει ότι είναι υπεύθυνο να το λέει».

    [02] Απογοήτευση εκφράζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για έλλειψη προόδου στο Greentree

    Την απογοήτευση της Αθήνας για την έλλειψη προόδου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του T/K ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε σήμερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

    Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ και ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει μεγαλύτερα βήματα προόδου σε αυτή τη συνάντηση».

    Η Αθήνα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, πιστεύει «ότι η έλλειψη προόδου ή εν πάση περιπτώσει η πολλή μικρή πρόοδος, οφείλεται στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά καθ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο συναντήσεων του Greentree, δεν ανταποκρίθηκε στα συμφωνηθέντα, ενώ επιπλέον με συνεχείς υπαναχωρήσεις από το συμφωνημένο πλαίσιο καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

    Την επόμενη βδομάδα, στις 7 Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μεταβαίνει στη Λευκωσία ο ΓΓ του Υπουργείου, κ. Ζέπος ο οποίος θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Αιμιλίου.

    [03] Στην Κύπρο ο Ρώσος Υφυπουργός Ενέργειας

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος Υφυπουργός ενέργειας Yury Sentyurin o οποίος θα συντονίσει συζήτηση με τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες» στο πλαίσιο του Ρωσο-Κυπριακού Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

    Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρέσβης της Ρωσίας, και θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών.

    Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη στο ΚΕΒΕ για ενημέρωση σε σχέση με το Φόρουμ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης ερωτηθείς για την παρουσία στην Κύπρο του Ρώσου Υφυπουργού και αν αυτό σχετίζεται με τον εντοπισμό πρόσφατα κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, απάντησε ότι είναι γνωστό πως έχει επιδειχθεί αρχικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες.

    Πρόσθεσε ότι «το ότι αποφάσισε να έρθει ο Υφυπουργός ενέργειας της Ρωσίας, είναι μια ένδειξη ότι τουλάχιστον εξερευνάται η δυνατότητα». Είπε ότι όχι μόνο η ενέργεια-που είναι επίκαιρο θέμα- αλλά και όλα τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο Φόρουμ είναι σημαντικά για τους Ρώσους.

    Ο κ. Πηλείδης χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας τη διοργάνωση του Φόρουμ, λέγοντας ότι αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και γενικότερα στις προσπάθειες που γίνονται για έξοδο από την ύφεση.

    [04] Νοικοκυρεμένη διαχείριση του νερού συστήνει ο Υπουργός Γεωργίας

    Καθόλου σύμφωνος με την όλη ευφορία που υπάρχει λόγω της υπερχείλισης των φραγμάτων, δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, που τόνισε πως «πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι και τώρα που έχουμε νερό να κάνουμε περισσότερη οικονομία και νοικοκυρεμένη διαχείριση».

    Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως ερωτήσεις του τύπου για πόσα χρόνια αρκούν τα αποθέματα δεν πρέπει να απαντώνται, διότι πρόσθεσε, «δεν είναι καθόλου έξυπνο να αδειάσουμε τα φράγματα μέσα σε δύο - τρία χρόνια και να καταλήξουμε στην κατάσταση του 2008».

    Ο κ. Αλετράρης σημείωσε πως πρέπει να μένει πάντα μια ποσότητα ασφαλείας στα φράγματα, προειδοποιώντας ότι «θα έρθουν πολλές ξηρές χρονιές και πολλές ανομβρίες για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι και νοικοκυρεμένοι».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 February 2012 - 14:29:11 UTC