Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας η ανάπτυξη, δηλώνει ο

    Πρόεδρος

  • [02] Στους 32.262 ανήλθαν οι άνεργοι τον Ιανουάριο
  • [03] Επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Βουλής στην Αυστραλία

  • [01] Κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας η ανάπτυξη, δηλώνει ο Πρόεδρος

    Η αντιμετώπιση της ανεργίας και των συνεπειών της αποτελεί την πρώτιστη κοινωνική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα από το 2009, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη γίνει η επεξεργασία νέων σχεδίων που απευθύνονται στους μακροχρόνια άνεργους και στους νέους.

    Επανέλαβε τη διαφωνία της Κυβέρνησης με τα σχέδια για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα στήριξης των νέων.

    Σε χαιρετισμό στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο συνολικός αριθμός των προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας με βάση τα σχέδια που εφαρμόζονται από το 2009 μέχρι το τέλος του 2011, ανήλθε σε 8,5 χιλιάδες και η δαπάνη για υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων ανήλθε στα περίπου 53 εκατομμύρια ευρώ.

    «Τα μέτρα αυτά δεν έχουν επιλύσει ασφαλώς το πρόβλημα, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς αυτά τα μέτρα τα δεδομένα θα ήταν πολύ χειρότερα», σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη επεξεργαστεί καινούρια σχέδια που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες ανέργων, κυρίως στους μακροχρόνια άνεργους και στους νέους, με στόχο να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το κλειδί για τη συνολικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η οικονομική ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, «η Κυβέρνηση θα προτείνει και θα εφαρμόσει το επόμενο χρονικό διάστημα συνολικό πακέτο για ενίσχυση της ανάπτυξης». Ανέφερε ότι οι προοπτικές της οικονομίας με εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών και τις δυνατότητες που δημιουργούνται με τον εντοπισμό φυσικού αερίου και το ενδιαφέρον για επενδύσεις, είναι ιδιαίτερα θετικές.

    «Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με λογικές συνεχών επεκτάσεων των ορίων αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τώρα δεν είναι η ώρα για να μετακυλιστούν τα βάρη στη νέα γενιά, τώρα είναι η ώρα να στηριχτεί η νέα γενιά», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη μάχη κατά της ανεργίας, συστρατευόμενη με ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων , με στόχο κάθε πολίτης, κάθε νέος και νέα, να έχει δικαίωμα στη δουλειά.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εξάλλου ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η συνεχής στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι προωθείται η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής η οποία αναμένεται να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2013.

    Είπε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τα μέτρα ανάπτυξης της υποδομής των Πανεπιστημίων, την έρευνα και τις προσπάθειες ανάπτυξης μιας ποιοτικά αναβαθμισμένης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε τη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών ο οποίος αναμένεται ότι θα διασφαλίζει συνολικά την ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας στην Ανώτατη βαθμίδα», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Σημείωσε εξάλλου ότι «με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην ανώτερη εκπαίδευση, εγκρίθηκε το 2009 από την κυβέρνησή μας, για πρώτη φορά, πακέτο στοχευμένων μέτρων κρατικής φοιτητικής μέριμνας στη βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων και το μέτρο εφαρμόζεται και για το φετινό ακαδημαϊκό έτος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε εξάλλου ότι η πολιτεία αναμένει πολλά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους νέους επιστήμονες και επιζητεί την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους τους .

    «Θέλουμε ακαδημαϊκούς με άποψη και παρέμβαση, έστω και εάν αυτή η άποψη θα είναι επικριτική για εμάς, επιθυμούμε, ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία να ακούμε το λόγο των ακαδημαϊκών και να έχουμε τις προτάσεις τους», πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ο Πρόεδρος το χαρακτήρισε «στολίδι που θα εκπέμπει φως» , αναφέροντας ότι με την αποπεράτωσή του, «θα αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρο και ένα πολύ σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης στην πατρίδα μας αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα μας».

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Κέντρο, πέρα από τη συλλογή σε βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα, που θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο τόμους, θεματικά θα καλύπτει όλα τα επιστημονικά αντικείμενα έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας τόσο εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και ευρύτερα.

    Επιπλέον η αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών και άλλων μέσων, θα αποτελεί μια επιπρόσθετη δυναμική του κέντρου.

    Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην οικογένεια της Ελλης Ιωάννου, η οποία δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ εις μνήμη του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου.

    [02] Στους 32.262 ανήλθαν οι άνεργοι τον Ιανουάριο

    Στις 32.262 πρόσωπα αυξήθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2012, σε σύγκριση με 31.455 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, που δείχνουν την τάση της ανεργίας, τα οποία δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία.

    Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου του 2012, έφτασε τα 37.102 πρόσωπα.

    Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011, σημειώθηκε αύξηση 8.188 προσώπων ή 28,3% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.706 ανέργων), των κατασκευών (αύξηση 1.605), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.352), της μεταποίησης (αύξηση 1.005), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 737), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 342 ανέργων.

    Σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνεργοι (8.845) παρουσιάζονται στις ηλικίες 30 - 39 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 40 - 49 (7.739 άνεργους) και 50 - 59 (7.599 άνεργοι).

    [03] Επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Βουλής στην Αυστραλία

    Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπίας, από 6 ως 12 Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση των Προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, John Hogg και Peter Slipper, αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αντιπροσωπία θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη, την Καμπέρα και το Σύδνεϋ και θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας, καθώς και άλλες πολιτικές προσωπικότητες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.

    Προστίθεται ότι τα μέλη της κυπριακής Βουλής θα έχουν, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τη Σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών Julie Bishop, την Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Marie Bashir και τους Προέδρους της Νομοθετικής Συνέλευσης και της Γερουσίας της Πολιτείας της Βικτώριας Ken Smith και Bruce Atkinson, αντίστοιχα.

    Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλής και η διακομματική αντιπροσωπία θα συναντηθούν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην Καμπέρα, με τη Μικτή Επιτροπή Εξωτερικών, Αμυνας και Εμπορίου και θα παρακαθίσουν σε γεύματα εργασίας με τους Προέδρους της Νομοθετικής Συνέλευσης και Γερουσίας της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Shelley Hancock και Don Harwin αντίστοιχα και με την Ομάδα Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας.

    Η Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία θα έχει, εξάλλου, επαφές με φορείς της ομογένειας, τόσο στη Μελβούρνη, όσο και στην Καμπέρα και το Σύδνεϋ και θα παραστεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Στο Σύδνεϋ, ο Πρόεδρος της Βουλής και η διακομματική αντιπροσωπία θα συναντηθούν επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ. Στυλιανό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 February 2012 - 12:29:23 UTC