Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα προτεινόμενα μέτρα για την ανάπτυξη του ΥΠΟΙΚ
  • [02] Κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας η ανάπτυξη, δηλώνει ο

    Πρόεδρος

  • [03] Θεμέλιος λίθος για νέα Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

  • [01] Τα προτεινόμενα μέτρα για την ανάπτυξη του ΥΠΟΙΚ

    Τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαναφορά του σχεδίου απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, τη δημιουργία πράσινου ταμείου, καθώς και τη δημιουργία ενός ή και περισσότερο καζίνων στην Κύπρο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο προτεινόμενων μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το εκτεταμένο έγγραφο, που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, παρουσίασε σήμερα ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, Χρίστος Πατσαλίδης στα πολιτικά κόμματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σε σχέση με την τόνωση της απασχόλησης, θα προωθηθούν άμεσα τα σχέδια που προωθεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με έμφαση στην κατάρτιση ανέργων συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έχει αποφασιστεί η εφαρμογή Εκτάκτου Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και νέων με ένα συνολικό προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ.

    Για τον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων προτείνεται η αναθεώρηση παρουσίασης που να αναδεικνύει σε μεγαλύτερο βαθμό τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

    Θα γίνει ιεράρχηση μεγάλων έργων του ιδιωτικού τομέα με βάση τα κριτήρια ωριμότητας, της συνεισφοράς στην ανάπτυξη και απασχόληση για τα οποία απαιτούνται στρατηγικοί επενδυτές. Επιπρόσθετα, το ΥΠΟΙΚ θα ετοιμάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για ενημέρωση επενδυτών με αξιοποίηση όλων των μέσων που είναι στη διάθεσή του, όπως παρουσιάσεις (roadshows), εκδηλώσεις στην Κύπρο και μέσω του διαδικτύου.

    Προτείνεται, επίσης, αξιολόγηση και βελτίωση του θεσμού μονοθυρικής πρόσβασης (One Stop-shop) με μελέτη του ενδεχομένου υιοθέτησης του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΠ, έτσι ώστε να περιλάβει και την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

    Στον τομέα της αξιοποίησης νέων επενδυτικών ευκαιριών, στο έγγραφο αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση ο μηχανισμός που θα αξιολογεί προτάσεις επενδυτών με μεγάλο ενδιαφέρον σε εξειδικευμένους τομείς.

    Ακόμη, προτείνεται η προώθηση μηχανισμού χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε πηγές χρηματοδότησης, μέσω της παροχής εγγυήσεων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο Μηχανισμός αυτός θα λειτουργεί στο πρότυπο της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE και θα συνίσταται στη δημιουργία ενός Ταμείου Χαρτοφυλακίου, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και θα παραχωρεί εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για παραχώρηση δανείων προς τις ΜΜΕ με ανταγωνιστικά επιτόκια. Για το σκοπό αυτό, θα συναφθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Για τον τομέα των κατασκευών προτείνεται η μεταρρύθμιση του ``αναχρονιστικού`` όπως χαρακτηρίζεται φορολογικού συστήματος ακίνητης ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να αυξηθεί η συμμόρφωση των πολιτών με τη καταβολή φόρων. Για τον σκοπό αυτό τίθεται ως χρονοδιάγραμμα η 15η Μαρτίου για τη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προκειμένου να ετοιμαστεί η υποβολή πλαισίου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση των αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών ανάλαβε να ετοιμάσει πλάνο εργασίας σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας που δεν θα ξεπερνά τα δύο χρόνια. Προτείνεται ακόμη το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης που αποσκοπεί στη φορολόγηση του οφέλους που προκύπτει λόγω ένταξης για πρώτη φορά εκτάσεων γης σε καθορισμένη ζώνη ανάπτυξης ή από ανάπτυξη ήδη καθορισμένων συντελεστών ανάπτυξης σε ιδιοκτησίες που εμπίπτουν εκτός Ζώνης Ανάπτυξης ή από διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεών της.

    Αναφορικά με τον τουρισμό, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τη δημιουργία ενός ή περισσότερων καζίνων στο πλαίσιο εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, ενώ υπενθυμίζεται η γενική συμφωνία με την Hermes Airports για αύξηση της τουριστικής κίνησης, κυρίως από νέους προορισμούς, μέσω της μείωσης των επιβατικών τελών.

    Σε σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρεται ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να αποκλείεται η διάθεση πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδύτη, όπως είχε άλλωστε εξαγγείλει χθες και ο ΥΠΟΙΚ.

    Αναφορικά με τα πολεοδομικά κίνητρα και τις μικτές αναπτύξεις μελετάται η επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης πολεοδομικών κινήτρων σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

    Περαιτέρω, προτείνεται η επιταχυνόμενη απόσβεση (20% για μηχανήματα και 7% για βιομηχανικά κτίρια) σε ό,τι αφορά επενδύσεις από το 2012 και για τα επόμενα τρία χρόνια. Προτείνεται ακόμη η κατάργηση της λογιζόμενης διανομής κερδών όσον αφορά ποσά που επενδύθηκαν ως προσθήκες στα πάγια ενεργητικά στοιχεία για σκοπούς της επιχείρησης, εξαιρουμένων των μη εμπορικών αυτοκινήτων, μηχανογραφικού εξοπλισμού και των κτιρίων. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για περίοδο 3 ετών και θα αφορά μόνο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

    Το ΥΠΟΙΚ προτείνει ακόμη την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά πρώτης κατοικίας, με επέκταση του σχεδίου και για αγοραστές εξωτερικού.

    Στην κατηγορία του εταιρικού φόρου προτείνεται η ενοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις που κυπριακή εταιρεία δανείζεται για να συνεισφέρει στο κεφάλαιο άλλης κυπριακής εταιρείας για να χρηματοδοτηθούν οι εμπορικές της δραστηριότητες, ενώ απαιτείται τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε να μην υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά οι μισθωτοί κυπριακών εταιρειών που απασχολούνται στο εξωτερικό.

    Σε σχέση με τον φόρο εισοδήματος, προτείνεται η απαλλαγή διευθυντών ή μετόχων μη μονίμων κατοίκων Κύπρου από τη φορολόγηση πάνω στο όφελος που προκύπτει λόγω λήψης άτοκων δανείων από την εταιρεία τους και που ισοδυναμεί με 9% ετήσια επί του δανείου.

    Στον τομέα των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας προτείνεται η ενίσχυση της μονάδας του ΥΠΟΙΚ που χειρίζεται τα θέματα αυτά, ενώ γίνεται εισήγηση για θεσμοθέτησης ετήσιας σύσκεψης μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, του CIPA, του ΣΕΛΚ, του Δικηγορικού Συνδέσμου και άλλων συνδέσμων για αυτό το θέμα. Προτείνεται ακόμη η δημιουργία ειδικής επιτροπής από φορολογικούς συμβούλους με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου και άμεσης ανταπόκρισης σε αλλαγές που θεσμοθετούν ανταγωνίστριες χώρες.

    Επιπρόσθετα, το ΥΠΟΙΚ προτείνει την αναστολή καταβολής ΦΠΑ σε εταιρείες στην αεροναυτιλιακή βιομηχανία, με στόχο τη μη καταβολή ΦΠΑ κατά τη εισαγωγή ιδιωτικών σκαφών στη Δημοκρατία και την καταβολή του με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.

    Σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη, προτείνεται η δημιουργία πράσινου ταμείου, το οποίο θα δημιουργηθεί από τη αξιοποίηση των εσόδων από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων αερίων θερμοκηπίου (μετά το 2013). Το 50% των εσόδων θα διατίθεται για διάφορους περιβαλλοντικούς σκοπούς.

    Στον ίδιο τομέα, έχει ήδη υιοθετηθεί η επίσπευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    Το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει το σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασής τους με οικολογικά. Το σχέδιο θα επαναληφθεί το 2012 με προϋπολογισμό ύψους 3 εκ. ευρώ.

    Περαιτέρω, υπενθυμίζεται η απόφαση του Υπουργικού για ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ, ενώ προτείνονται η δημιουργία δικαστηρίων επίλυσης εμπορικών διαφορών, η συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής παραχώρησης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν κατοικία αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

    Στον τομέα των υποδομών και των δημοσίων επενδύσεων, προτείνεται η θέσπιση διαφανών κριτηρίων αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη πέραν του δημοσιονομικού κόστους και των επιπτώσεων στην οικονομία και στην απασχόληση. Θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ωριμότητας του έργου, ενώ για μεγάλα έργα θα γίνεται αξιολόγηση στη βάση ανάλυσης κόστους-οφέλους, καθώς και οικονομική ανάλυση.

    Σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, πέραν των μεγάλων έργων που έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται προς αδειοδότηση, προτείνεται η ετοιμασία νέου καταλόγου ώριμων έργων στη βάση κριτηρίων με σημαντικότερη συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία. Προτεραιότητα θα δίνεται στην απασχόληση, καινοτομία, στον τουρισμό, της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το Περιβάλλον και την Πληροφορική.

    Προτείνεται ακόμη η σύσταση Εδικής Υπηρεσίας στο Γραφείο Προγραμματισμού για διαχείριση των έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (PPP).

    [02] Κλειδί για αντιμετώπιση της ανεργίας η ανάπτυξη, δηλώνει ο Πρόεδρος

    Η αντιμετώπιση της ανεργίας και των συνεπειών της αποτελεί την πρώτιστη κοινωνική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα από το 2009, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη γίνει η επεξεργασία νέων σχεδίων που απευθύνονται στους μακροχρόνια άνεργους και στους νέους.

    Επανέλαβε τη διαφωνία της Κυβέρνησης με τα σχέδια για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα στήριξης των νέων.

    Σε χαιρετισμό στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο συνολικός αριθμός των προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας με βάση τα σχέδια που εφαρμόζονται από το 2009 μέχρι το τέλος του 2011, ανήλθε σε 8,5 χιλιάδες και η δαπάνη για υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων ανήλθε στα περίπου 53 εκατομμύρια ευρώ.

    «Τα μέτρα αυτά δεν έχουν επιλύσει ασφαλώς το πρόβλημα, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς αυτά τα μέτρα τα δεδομένα θα ήταν πολύ χειρότερα», σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη επεξεργαστεί καινούρια σχέδια που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες ανέργων, κυρίως στους μακροχρόνια άνεργους και στους νέους, με στόχο να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων».

    [03] Θεμέλιος λίθος για νέα Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

    Με συνολική έκταση πέραν των 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με τη μορφή ενός τεχνητού λόφου με λευκό θόλο, με πέντε επίπεδα και τρεις ορόφους, με 620, 000 τόμους βιβλίων και 80,000 περιοδικών καθώς και 900 θέσεις μελέτης, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2014 το Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Την Παρασκευή κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, των Πρυτανικών Αρχών, αξιωματούχων της Κυβέρνησης, εκπροσώπων κομμάτων αλλά και της οικογένειας της αείμνηστης Ελλης Ιωάννου η οποία δώρισε το ποσό των 8 εκ. ευρώ εις μνήμη του συζύγου της Στέλιου.

    Ο πολυχώρος θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων, το Κέντρο Τεχνολογιών Υποστήριξης της Διδασκαλίας και το Κέντρο Γλωσσών. Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου για την πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητας της Κύπρου και τόνισαν ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης. Εξέφρασαν επίσης την ευγνωμοσύνη τους στην οικογένεια της Ελλης Ιωάννου για την μεγάλη της δωρεά για να κτιστεί το συγκεκριμένο έργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 February 2012 - 18:29:12 UTC