Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαδικασία των συνομιλιών είναι καθορισμένη
  • [02] Εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο προωθεί η ΕΕ
  • [03] Δέσμευση Κυβέρνησης για υλοποίηση μέτρων κατά των ναρκωτικών
  • [04] Επιβάλλεται η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

  • [01] Η διαδικασία των συνομιλιών είναι καθορισμένη

    Η διαδικασία, μέσα στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, είναι καθορισμένη, αυτό έχει καθορισθεί από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και ``αναβαθμισμένη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να έχει κανένας``.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΚΕΝΘΕΑ, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου θέλησε, όπως είπε, να αναφερθεί ``στη συζήτηση που έγινε χθες και τις ανακοινώσεις και δηλώσεις που υπήρξαν ότι, δήθεν, ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ πίεσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο για να δεχθεί την επιδιαιτησία``.

    ``Θα απαντήσω``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``με τα ίδια τα λόγια του Τάσσου Παπαδόπουλου και, για όσους θα ήθελαν να το ψάξουν, στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε στο συγκεκριμένο θέμα``.

    ``Πρώτα από όλα``, συνέχισε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ``είπε ότι `σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήσαν κατά της επιδιαιτησίας, ενώ ο ΔΗΣΥ -και επιμόνως και πιεστικά- έλεγε ότι πρέπει να δεχθούμε επιδιαιτησία, πράγμα που επαναλήφθηκε και στη Νέα Υόρκη, από την πρώτη (ημέρα που πήγαν εκεί) μέχρι την τελευταία, για να δεχθούμε την επιδιαιτησία` και αυτό είναι καθαρό``, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ``Απαντώντας ο Τάσσος Παπαδόπουλος για το εάν έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την επιδιαιτησία στη Νέα Υόρκη`` δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``απάντησε κατά λέξη: `στο σύνολο μετανιώνω που είχα δεχθεί. Ισως έκρινα λάθος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα τηρούσε τους τρεις όρους που έθεσα και αποδέχθηκε γραπτώς` ``.

    ``Αυτό``, είπε ο Εκπρόσωπος, ``παραπέμπει στο ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήρε την απόφαση για αποδοχή της επιδιαιτησίας με τους όρους που είχε θέσει και, όταν αποφάσισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος να αποδεχθεί την επιδιαιτησία, ο Δημήτρης Χριστόφιας και το κόμμα του, υπεύθυνα συμπεριφερόμενοι, αποφάσισαν να στηρίξουν τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι αυτό επέβαλλε το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου. Αυτά προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας``.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση κάλυψης του κ. Ντάουνερ εκ μέρους του ΓΓ, ερωτήθηκε δε εάν ο κ. Ντάουνερ θα έχει αναβαθμισμένη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού και ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``αναβαθμισμένη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να έχει κανένας``.

    ``Η διαδικασία, μέσα στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``είναι καθορισμένη και αυτό έχει καθορισθεί από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων``.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``το πλαίσιο καθορίζεται από ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών`` και ``τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασκούν ούτε επιδιαιτητικό ρόλο ούτε διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά είναι οι δύο πλευρές που διαπραγματεύονται για να επιτύχουν λύση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στηρίζει αυτή την προσπάθεια``.

    Ως προς το εάν θα είναι παρών ο κ. Ντάουνερ κατά τις επόμενες ημέρες των διαπραγματεύσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, ``ο κ. Ντάουνερ έχει αναχωρήσει από την Κύπρο``.

    ``Οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``θα συνεχισθούν και ο στόχος ο δικός μας είναι, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, να μπορέσουμε να επιτύχουμε συγκλίσεις και να έχουμε πρόοδο``.

    ``Αυτό, βέβαια``, συνέχισε, ``δεν εξαρτάται μόνον από εμάς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο``.

    ``Εξαρτάται και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και, δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με πολύ αρνητισμό και με μίαν άτεγκτη στάση, δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σχετικά με την αναφορά από πλευράς Γραμματείας του ΟΗΕ για τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει περαιτέρω. ``Εχουμε πει``, πρόσθεσε, ``τις απόψεις μας αναφορικά με το θέμα του κ. Ντάουνερ``.

    ``Επαναλαμβάνω``, συνέχισε, ``ότι, γενικά, θα πρέπει πάντοτε να μετρούμε τις προεκτάσεις και τα αποτελέσματα των όποιων ενεργειών μας και πάντοτε μέσα από το φίλτρο και το πρίσμα του τί συμφέρει και του τί εξυπηρετεί τον αγώνα που δίνουμε για επίτευξη λύσης``.

    Σε ερώτηση εάν αναφέρεται στην Κυβέρνηση ή στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι αναφέρεται ``στην Κυβέρνηση. Ο καθένας``, είπε, ``στο δικό του το ρόλο``.

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι τα πολιτικά κόμματα επιμένουν για αλλαγή του διαπραγματευτή στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβερνητική πλευρά έχει απαντήσει για το θέμα αυτό.

    ``Εάν οι σκοπιμότητες ορισμένων επιβάλλουν συνεχώς να εγείρουν θέματα που ποτέ προηγουμένως δεν είχαν εγείρει``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``τότε τί να πω; Εμείς``, συνέχισε, ``θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τόπου και το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου είναι να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προσπάθεια, που έχει αρχίσει από το 2008, για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου``.

    ``Αυτή την προσπάθεια``, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ο Πρόεδρος θα τη συνεχίσει, ιδιαιτέρως τώρα που βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση του Κυπριακού, που θα έπρεπε κανονικά όλοι να τη λάμβαναν υπόψη, και, στηρίζοντας τον Πρόεδρο, να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους, αλλά και προθέσεις που υπάρχουν στο να εκτρέψουν τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος``.

    [02] Εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο προωθεί η ΕΕ

    Τη σημασία της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου για διασυνοριακές αγορές, της διεύρυνσης της χρήσης του διαδικτύου στη διαδικασία προσφορών (e-procurement), καθώς και της κατάρτισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, σε παρέμβασή της στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας.

    Η Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το εκπαιδευτικό σύστημα στην ενθάρρυνση περισσότερων νέων να ακολουθήσουν σχετικές σπουδές, όπως επίσης και στην ανάγκη συνέργειας των υποδομών από κατασκευαστικής πλευράς. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο Συμβούλιο, όπως αναφέρεται, ήταν η προώθηση του Ψηφιακού Θεματολογίου, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τόσο της οικονομικής ανάπτυξης όσο και των θέσεων εργασίας.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν τρόποι ενθάρρυνσης της ζήτησης και της προσφοράς στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά και παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έκαναν τόσο ο Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ όσο και η Επίτροπος για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες Νέιλι Κρους.

    [03] Δέσμευση Κυβέρνησης για υλοποίηση μέτρων κατά των ναρκωτικών

    Τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, στην υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «είναι καθοριστικής σημασίας η συστράτευση όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, σε ένα δυνατό κοινωνικό μέτωπο, που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στην απελπισία που στραγγαλίζει τον άνθρωπο στις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες».

    Σε χαιρετισμό του στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ με θέμα «Σύγχρονες και παραδοσιακές μορφές εξάρτησης σε ουσίες και συμπεριφορές», που διεξήχθη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον οποίο διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φαινόμενο της χρήσης και κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών, πρόβλημα κοινωνικό με ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, αποτελεί ίσως μία από τις κυριότερες προκλήσεις της χώρας μας όπως και στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

    «Κάποτε» ανέφερε, «αυτό το θέμα εξαντλείτο σε μια υπεραπλουστευμένη ανάλυση που περιοριζόταν στο να περιγράφει το χρήστη ως εγκληματία», υποδεικνύοντας ότι «σήμερα οι συνθήκες -κοινωνικές, οικονομικές και άλλες- στις οποίες καλούνται οι νέοι άνθρωποι να ζήσουν, δεν αφήνουν περιθώρια για μια τέτοια ανάλυση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η εξάρτηση δεν περιορίζεται στη χρήση της ουσίας και τη φαρμακολογική της δράση αλλά επεκτείνεται και αγκαλιάζει την προσπάθεια να ξεπεράσει ο άνθρωπος το αίσθημα της αποτυχίας και της αποξένωσης που κυριαρχεί μέσα του.

    [04] Επιβάλλεται η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

    Τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η κηδεία του Κυθρεώτη Χρίστου Χριστίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974 και η τύχη του οποίου διευκρινίστηκε με την ταυτοποίηση των οστών του με την επιστημονική μέθοδο DNA, υπό την αιγίδα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Στον επικήδειο του λόγο ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες θανάτου του Χρίστου Χριστίδη, σημείωσε πως η κηδεία του αδικοχαμένου Χρίστου, ενός καλού και φιλήσυχου ανδρός, δραστήριου επιχειρηματία, που τελείται ετεροχρονισμένα, μας υπενθυμίζει το χρέος μας, ως κοινωνία και ως πολιτεία να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των συμπατριωτών μας που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

    Ο Δήμαρχος Κυθρέας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη για μια ειρηνική λύση του Κυπριακού «που θα είναι όμως μακροπρόθεσμα βιώσιμη και δεν θα έχει το σπέρμα μελλοντικών δεινών». Μια λύση, όπως πρόσθεσε, «που θα είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο κι όχι απλά να νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».

    Σημείωσε πως «η πολιτική ηγεσία του τόπου καλείται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Greentree, να εξετάσει με ψυχραιμία, σύνεση και αίσθηση ευθύνης για το μέλλον του τόπου τις εξελίξεις και να χαράξει συλλογικά πορεία ώστε ν αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι και να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία στο μέλλον», αναφέροντας πως «οι διαβουλεύσεις στο Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συνεχισθούν εντατικά και να έχουμε, ει δυνατόν, ομόφωνη κατάληξη. Ουδενός οι ώμοι είναι τόσο δυνατοί για να σηκώσει το βάρος των αποφάσεων για το μέλλον, χρειάζεται συλλογική διαβούλευση και χάραξη πορείας και στρατηγικής».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 4 February 2012 - 14:29:17 UTC