Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Διαχρονική η στήριξη της Αυστραλίας στον αγώνα της Κύπρου
  • [02] Συνεργασία Μακαρείου Νοσοκομείου - Kings College Hospital

  • [01] Ομήρου: Διαχρονική η στήριξη της Αυστραλίας στον αγώνα της Κύπρου

    Εκτίμηση για τη διαχρονική στήριξη της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της Αυστραλίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του εθνικού προβλήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, απευθυνόμενος σε μέλη της κυπριακής και ελλαδικής παροικίας της Μελβούρνης.

    Κατά τον πρώτο σταθμό της εφταήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Αυστραλία, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής, ο κ. Ομήρου εξήρε επίσης την συνεισφορά της παροικίας στην προσπάθεια για αποκατάσταση των δικαίων του κυπριακού λαού, χαρακτηρίζοντας την «πολύτιμο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν είναι σε θέση να μεταφέρει κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας στους ομογενείς, καθώς, όπως είπε, η τουρκική αδιαλλαξία και κακοπιστία συνεχίζεται και εντείνεται, κάτι που έγινε φανερό και κατά την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, στο Greentree της Νέας Υόρκης.

    Αν η Τουρκία επιθυμεί να λυθεί το Κυπριακό, αυτό μπορεί να γίνει αύριο το πρωί με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι η Αγκυρα υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και να εργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών της ΕΕ.

    Αναφορικά με τη στάση της τουρκικής Κυβέρνησης έναντι της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και με δηλωμένη την πρόθεση της Τουρκίας να παγώσει κατά το β εξάμηνο του 2012 τις σχέσεις της με την Ενωση, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν μπορεί να επιδεικνύεται ανοχή στην προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας, και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει οι να στείλουν ένα σαφές μήνυμα.

    Η ΕΕ πρέπει, για λόγους αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας, να δώσει το μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι η ανάληψή της κατά το β εξάμηνο του 2012 αποτελεί μια πρόκληση για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι το κράτος, η Βουλή και κοινωνία των πολιτών εργάζονται συνολικά για την επιτυχή έκβασή της.

    Ως προς το όφελος της Κύπρου για το εθνικό ζήτημα κατά την Προεδρία, ο κ. Ομήρου είπε πως το γεγονός ότι για έξι μήνες οι ευρωπαϊκοί προβολείς θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, μέρος των εδαφών της οποίας τελεί υπό τουρκική κατοχή αποτελεί την καλύτερη προβολή.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η γεωγραφία του νησιού καθίσταται συγκριτικό πλεονέκτημα, αναβαθμίζοντας την γεωστρατηγική του σημασία. Το γεγονός αυτό, είπε, μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης, μίλησε και για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις προσπάθειες για εξυγίανση της μέσω των πακέτων μέτρων που υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο η Βουλή.

    Συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, κυρίως σε ό,τι αφορά την έκθεση του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα, ενώ είπε ότι χωρίς μια ισχυρή οικονομία, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος τίθενται επίσης σε κίνδυνο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της παροικίας, σημείωσε ότι στόχος όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι η ενότητα στο εσωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι θεμιτές και οι όποιες διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις.

    Συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα, καταβάλλεται προσπάθεια για τη διαμόρφωση μια κοινής, κατά το δυνατόν, θέσης μέσω του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από την κοινή τους έγνοια για να υπάρξει η αναγκαία ενότητα.

    Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την κριτική προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος είναι Αυστραλιανής καταγωγής, ο κ. Ομήρου διαχώρισε το ζήτημα από την στάση που τηρεί η Κυβέρνηση της Αυστραλίας στο Κυπριακό.

    Οπως είπε, η στάση της Αυστραλίας έναντι της Κύπρου στηρίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Νταόυνερ δεν εκπροσωπεί την Αυστραλία στον ρόλο που έχει αναλάβει ως Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ είπε ότι οι έντονες απόψεις που έχουν εκφραστεί για το πρόσωπο του, και πρόσφατα μέσω σχετικού ψηφίσματος της Βουλής, είναι για να σταλεί στον ΓΓ το μήνυμα ότι ο κ. Ντάουνερ έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και τα χαρακτηριστικά της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

    Τον κ. Ομήρου και τα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Κωνσταντίνος Προκοπίου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Jim Wood, σε μια κατάμεστη αίθουσα από Κύπριους και Ελλαδίτες ομογενείς, στην παρουσία του Υπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννη Ιακώβου, της βουλευτού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρίας Βαμβακινού και άλλων παραγόντων της παροικίας.

    Στη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετέχουν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Φύτος Κωνσταντίνου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Κώστας Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας (ΔΗΣΥ), Γιώργος Βαρνάβα, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας (ΚΣ ΕΔΕΚ), Στέλλα Μισιαούλη, Αν. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών (ΑΚΕΛ), Γιώργος Περδίκης, Αν. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος (Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) και υπηρεσιακοί λειτουργοί της Βουλής.

    Μετά την ομιλία του κ. Ομήρου ακολούθησαν παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί από νέους και νέες της παροικίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε σε εκπροσώπους τοπικών ελληνόφωνων ΜΜΕ ενώ, μαζί με τα μέλη του κυπριακού Κοινοβουλίου επισκέφτηκαν το ευαγές ίδρυμα «Μεγαλόχαρης Παναγίας του Κύκκου», στο Epping, όπου συναντήθηκαν με ηλικιωμένους και παράγοντες της Κυπριακής Κοινότητας Βορείων Προαστίων της Μελβούρνης.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την αγάπη της Βουλής για τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό, κάτι που, όπως είπε, είναι φανερό και από τη σύσταση της αντιπροσωπείας, όπου εκπροσωπούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Συνεχάρη το ΔΣ του ευαγούς ιδρύματος για τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη και στους ίδιους τους ηλικιωμένους, καθώς όπως ανέφερε, η γενιά τους θεμελίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και ανόρθωσε την κυπριακή κοινωνία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πριν αναχωρήσει, φύτεψε μια ελιά στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, προς ανάμνηση της επίσκεψης της κυπριακής αντιπροσωπείας στο γηροκομείο.

    [02] Συνεργασία Μακαρείου Νοσοκομείου - Kings College Hospital

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακαρίος ΙΙΙ και το Kings College Hospital για συνεργασία στους τομείς των ηπατικών και γαστρεντερολογικών παθήσεων, υπογράφηκε σήμερα στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά.

    Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως σημαντική τη σημερινή την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο όπως είπε, θεσμοθετεί πλέον τέτοιου είδους συνεργασίες στο χώρο της υγείας.

    Εστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος επειδή είναι μια μικρή χώρα θα πρέπει να έχει υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένων και των μικρών αριθμών περιστατικών και θα πρέπει να επεκτείνει τις συνεργασίες μεταξύ των κέντρων αναφοράς όπως είναι το Μακάρειο Νοσοκομείο με εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο είπε θα εκπαιδεύονται και οι Κύπριοι ιατροί για να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αλλά και για να τους δίνεται και ένα κίνητρο εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 February 2012 - 16:29:10 UTC