Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση Ομήρου στην Αυστραλία να πιέσει την Τουρκία για λύση
  • [02] Μνημόνιο Συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας για την Κυπριακή Προεδρία ΕΕ
  • [03] Αναστολή απόφασης για επιβαρύνσεις ζητά από την ΑΗΚ η Επ. Εμπορίου
  • [04] Διαψεύδουν τα περί κλεισίματος της εταιρείας οι Κυπριακές

    Αερογραμμές


  • [01] Εκκληση Ομήρου στην Αυστραλία να πιέσει την Τουρκία για λύση

    Εκκληση προς την Αυστραλία να ασκήσει πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, απηύθυνε σήμερα από τη Μελβούρνη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

    Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης στην

    Αυστραλία, ο Πρόεδρος και η διακομματική αντιπροσωπείας της Βουλής είχαν επαφές με τον Πρόεδρο της Νομοθετικής Συνέλευσης της Πολιτείας

    της Βικτώριας Ken Smith και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Bruce Atkinson, καθώς και με βουλευτές των δύο Σωμάτων.

    Οι Πρόεδροι των δυο Νομοθετικών Σωμάτων παρέθεσαν γεύμα προς τα μέλη

    της κυπριακής αντιπροσωπείας, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στο κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φώς της τελευταίας συνάντησης

    στο Greentree της Νέας Υόρκης. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου εξέφρασε

    ευγνωμοσύνη για το «κλίμα κατανόησης» που συνάντησε εκ μέρους των Προέδρων των Νομοθετικών Σωμάτων της Πολιτείας της Βικτώριας στις

    θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού. «Η Αυστραλία διαχρονικά και διακομματικά στηρίζει λύση του κυπριακού

    προβλήματος στη βάση των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα των αρχών

    του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» δήλωσε ο κ. Ομήρου. Συμπλήρωσε ότι η Αυστραλία συμμετέχει από το 1964 στην ειρηνευτική

    δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Βουλής προς την αυστραλιανή Κυβέρνηση, τα πολιτειακά Κοινοβούλια και τον λαό της

    Αυστραλίας τόσο για τη διαχρονική στήριξη στο Κυπριακό όσο και για τη φιλοξενία 90 χιλιάδων Αυστραλών κυπριακής καταγωγής.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε

    εξάλλου και στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της

    Ζώνη, γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη για μια λύση του Κυπριακού.

    Μετά το πέρας του γεύματος, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα, ενώ ο κ.

    Ομήρου υπέγραψε και στα βιβλία επισκεπτών των δύο Νομοθετικών Σωμάτων.

    Νωρίτερα, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στο κτίριο

    του Κοινοβουλίου της Πολιτείας της Βικτώριας, στις αίθουσες της Πάνω και Κάτω Βουλής και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τη

    σύσταση του Σώματος. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές περιηγήθηκαν στην

    Εθνική Πινακοθήκη της Πολιτείας της Βικτώριας, που φιλοξενεί έργα τέχνης από Αβορίγινες καλλιτέχνες, ενώ αργότερα το απόγευμα, η

    διακομματική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις επαφές της με τα μέλη της κυπριακής παροικίας της Μελβούρνης.

    [02] Μνημόνιο Συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας για την Κυπριακή Προεδρία ΕΕ

    Κύπρος και Ελλάδα υπογράφουν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που αφορά τη συνδρομή της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε τομείς εμπειρογνωμοσύνης προς την Κυπριακή Προεδρία.

    Το Μνημόνιο θα υπογραφεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννη Αλέξη Ζέπου στην Κύπρο για διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στις 14:00 θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Νικόλαου Αιμιλίου, του κ. Ζέπου και αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στις 15:30 θα υπογραφεί το Μνημόνιο και στις 16:00 ο κ. Ζέπος θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    [03] Αναστολή απόφασης για επιβαρύνσεις ζητά από την ΑΗΚ η Επ. Εμπορίου

    Την απογευματινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου προκειμένου να ενεργοποιήσει την απόφασή της για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτή, σε περίπτωση που η ΑΗΚ δεν αναστείλει την απόφασή για επιβολή τόκου στους καθυστερημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

    Στη σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου ζήτησε την άμεση αναστολή της απόφασης προειδοποιώντας ότι εάν αυτή δεν ανασταλεί θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής την ερχόμενη την Πέμπτη για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών.

    ``Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε έστω και την ελάχιστη ανοχή. Θα δώσουμε περιθώριο μιας εβδομάδας στην ΑΗΚ για την κατάργηση αυτού του μέτρου. Αν σήμερα δεν ανασταλεί αυτή η απόφαση θα λάβουμε μέτρα που θα στηρίξουν και θα προστατεύσουν τον Κύπριο καταναλωτή``, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Χριστοφόρου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΑΗΚ ως ``ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη την επιβάρυνση`` σε βάρος των καταναλωτών.

    Ο Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πιστέντης δεσμεύτηκε να μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ για να επανεξετάσει το όλο θέμα. Το ΔΣ της Αρχής θα συνέλθει στις 15:00.

    Ο κ. Πιστέντης υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θεωρείται ότι είναι αποτρεπτικό και όχι φοροεισπρακτικό αλλά και ως κίνητρο για την ανάκτηση των χαμένων εισοδημάτων της Αρχής.

    ``Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό είναι πιο ανθρώπινο από το (η ΑΗΚ) να εντατικοποιήσει τη διαδικασία διακοπής του ρεύματος``, είπε ο κ. Πιστέντης, προσθέτοντας ότι το μέτρο αποφασίστηκε κατόπιν έγκρισης από την ΡΑΕΚ, αλλά και παρατηρήσεων από την Γενική Ελέγκτρια ότι η ΑΗΚ δεν κάνει ενέργειες για ανάκτηση του χαμένου εισοδήματός της.

    [04] Διαψεύδουν τα περί κλεισίματος της εταιρείας οι Κυπριακές Αερογραμμές

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές σε ανακοίνωσή τους, καλούν το επιβατικό κοινό να αγνοήσει εντελώς τη διασπορά «ανεύθυνων πληροφοριών και φημών ότι δήθεν επίκειται σύντομα κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου».

    «Η Εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνεπεία της κρίσης που επηρεάζει τον κλάδο των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, διαβεβαιώνει κάθε ταξιδιώτη ότι θα συνεχίσει να προσφέρει για πολλά ακόμη χρόνια τις υπηρεσίες της και θα παραμείνει ο κύριος πρωταγωνιστής και στυλοβάτης της αεροπορικής κίνησης προς και από τη χώρα μας», αναφέρεται.

    Προστίθεται ότι η πιο πάνω διευκρίνιση κρίνεται αναγκαία μετά από ρεπορτάζ που μετέδωσε χθες βράδυ ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι σε συνδυασμό με δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου των τελευταίων ημερών, που φέρουν τις Κυπριακές Αερογραμμές να ακολουθούν την τύχη άλλων αεροπορικών εταιρειών που χρεοκόπησαν και πως είναι θέμα χρόνου ο διορισμός «εκκαθαριστή» στην Εταιρεία.

    «Τέτοιες κινδυνολογίες είναι ανυπόστατες, στερούνται σοβαρότητας και ενδεχομένως εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Παράλληλα προκαλούν σύγχυση και αμφιβολία στο επιβατικό κοινό που προτίθεται να ταξιδέψει με την Εταιρεία, επηρεάζοντας αρνητικά και το ηθικό του ίδιου του προσωπικού της», αναφέρεται.

    Διαβεβαιώνεται επίσης ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές σε συνεννόηση και συνεργασία με τον κύριο μέτοχο τους που είναι το κράτος, και με τους εκπροσώπους των ιδιωτών μετόχων τους, πράττουν ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν όχι μόνο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας, με απώτερο στόχο την επαναφορά της το συντομότερο στην κερδοφορία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 February 2012 - 10:29:16 UTC